Μία από τις πιο κοινές ορθοπεδικές ασθένειες σε μεγαλόσωμες και γιγάντιες ράτσες σκύλων είναι η δυσπλασία του ισχίου. Είναι ένα κληρονομικό αναπτυξιακό ελάττωμα που μπορεί εύκολα να συλληφθεί με την έγκαιρη φροντίδα του κουταβιού. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη οστεοαρθρίτιδα.

 

Η δυσπλασία είναι ένα κληρονομικό αναπτυξιακό ελάττωμα. Αυτό σημαίνει ότι τα κουτάβια γεννιούνται συνήθως με φυσιολογικά ανεπτυγμένες αρθρώσεις ισχίου και μόνο κατά την περαιτέρω ανάπτυξη η γενετική προδιάθεση και η ανώμαλη ανάπτυξη οδηγούν σε αλλαγές που οδηγούν σε δυσπλασία. Δηλαδή, το γεγονός ότι η κεφαλή του μηριαίου οστού του πάσχοντος σκύλου δεν ταιριάζει σωστά στην υποδοχή στο οστό της λεκάνης.

 • Συμπτώματα δυσπλασίας ισχίου σε σκύλο
 • Θεραπεία της δυσπλασίας του ισχίου
 • Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη δυσπλασίας;
 • Δυσπλασία σε κουτάβια
 • Συνιστούμε

Συμπτώματα δυσπλασίας ισχίου σε σκύλο

 • Απόλυτη απροθυμία για κίνηση
 • Δυσκολία στο περπάτημα στις σκάλες
 • Χωλότητα, ταλαντευόμενο βάδισμα, ταλαντευόμενα πίσω πόδια
 • Δυσκολία στο να σηκωθεί ή να ξαπλώσει
 • Τοξωτή πλάτη, υψηλότερο φορτίο στα μπροστινά άκρα

Θεραπεία της δυσπλασίας του ισχίου

Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, ο κτηνίατρος διαθέτει αρκετές χειροκίνητες εξετάσεις, όπου οι γοφοί του σκύλου περιστρέφονται σταδιακά σε διαφορετικές γωνίες και θέσεις. Ωστόσο, την πιο ακριβή εικόνα μπορεί να αποκτήσει ο κτηνίατρος μέσω ακτινολογικής εξέτασης, με την οποία προσδιορίζει τον βαθμό δυσπλασίας και εντοπίζει πιθανά σημάδια αρθροπάθειας.

 

Οι ακτινογραφίες γίνονται τις περισσότερες φορές με γενική αναισθησία προκειμένου να χαλαρώσουν επαρκώς οι μύες, έτσι ώστε ο σκύλος να μπορεί να τοποθετηθεί σε ιδανική θέση για να αποκτήσει μια σωστά αξιολογημένη εικόνα.

Εάν η διάγνωση επιβεβαιωθεί, ο γιατρός έχει διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του σκύλου, η σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη.

 

 • Η συντηρητική θεραπεία θα γίνει χωρίς χειρουργική επέμβαση, ο σκύλος πρέπει να περιορίσει το φορτίο και τις σωματικές δραστηριότητες, να χάσει βάρος εάν είναι υπέρβαρος. Ο κτηνίατρος καταστέλλει τον πόνο σε αυτούς τους ασθενείς με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
 • Οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν τις ακόλουθες βασικές επεμβάσεις: Ηβική συμφυσιόδεση (για κουτάβια κάτω των 5 μηνών), Τριπλή οστεοτομία της πυέλου, ακρωτηριασμός της κεφαλής του μηριαίου και ενδοπρόσθεση ισχίου.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη δυσπλασίας;

Η δυσπλασία στους σκύλους είναι πιο συχνή στα αρσενικά και σε ορισμένες ράτσες (π.χ. Γκόλντεν Ριτρίβερ, Ροτβάιλερ, Σεντ Μπερνάρδος, Σκύλος Βερνέζου Βουνού, Γερμανικός Ποιμενικός κινδυνεύουν περισσότερο). Σύμφωνα με μελέτες, έως και το 80% της ανάπτυξης της δυσπλασίας είναι γενετική, αλλά άλλοι παράγοντες που μπορείτε να επηρεάσετε ως ιδιοκτήτης περιλαμβάνουν το ανεπαρκές σωματικό φορτίο κατά την περίοδο ανάπτυξης, το αυξημένο βάρος και τα τρόφιμα κακής ποιότητας.\

Επομένως, ταΐστε τον σκύλο σας μόνο υψηλής ποιότητας κόκκους, ιδανικά ψυχρής έκθλιψης, χωρίς γλουτένη, σόγια και συντηρητικά.

Δυσπλασία σε κουτάβια

Η δυσπλασία μπορεί να αναγνωριστεί ήδη από την ηλικία των 4 μηνών περίπου. Τα κουτάβια μπορεί να μην έχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά η έγκαιρη διάγνωση, η οποία αξιολογεί τις προδιαθέσεις τους, μπορεί, σε συνδυασμό με τη θεραπεία, να αποτρέψει την ανάπτυξη αρθροπάθειας αργότερα στη ζωή. Προκειμένου οποιαδήποτε θεραπεία να είναι πραγματικά αποτελεσματική, συνιστάται να πάρετε το κουτάβι για προληπτικό έλεγχο το αργότερο σε ηλικία 7 μηνών.

Συνιστούμε:

Yoggies μέταλλα (Minerals) για σκύλους, 180γρ
Yoggies μέταλλα (Minerals) για σκύλους, 180γρ
Εκχύλισμα μυδιών για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά Yoggies
Εκχύλισμα μυδιών για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά Yoggies
Έλαιο κάνναβης yoggies για σκύλους και γάτες
Έλαιο κάνναβης yoggies για σκύλους και γάτες