Όσο λιγότερη προσοχή δίνεται στο πρόβλημα των εσωτερικών παρασίτων στον τομέα της ιατρικής του ανθρώπου, τόσο περισσότερη φροντίδα αξίζει η θεραπεία και η πρόληψη των ενδοπαρασίτων στα κατοικίδια ζώα μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των στρογγυλών, επίπεδων και μονοκύτταρων σκουληκιών ανήκουν σε ζωονόσους, επομένως κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει τα κατάλληλα μέσα και όρους για την αποπαρασίτωση ενός σκύλου.

  • Πόσο συχνά να κάνουμε αποπαρασίτωση σε έναν σκύλο;
  • Πώς να αποπαρασιτώσετε έναν σκύλο;
  • Φυσικά αντιπαρασιτικά σκευάσματα
  • Μια ιστορία από το κτηνιατρείο
  • Συνιστούμε

Πόσο συχνά να κάνουμε αποπαρασίτωση σε έναν σκύλο;

Η αποπαρασίτωση των κουταβιών ξεκινά στην ηλικία των δύο εβδομάδων. Εκείνη την εποχή, ο εκτροφέας συνήθως δίνει στα μικρά σκυλιά διάλυμα ή πάστα ακριβώς ανάλογα με το βάρος τους. Ακολουθούν περαιτέρω δόσεις μετά από δύο εβδομάδες μέχρι να πάνε στους νέους ιδιοκτήτες τους. Στη συνέχεια τα μεσοδιαστήματα επεκτείνονται σε τέσσερις εβδομάδες μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι σας, συνεχίστε την αποπαρασίτωση τακτικά τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο. Εάν δεν είναι, αρκεί ένα διάστημα έξι μηνών.

«Ωστόσο, εάν για κάποιο λόγο έχετε επιφυλάξεις σχετικά με τα κτηνιατρικά αντιπαρασιτικά και θέλετε να περιορίσετε τη χορήγησή τους στο σκύλο σας στο ελάχιστο, μπορείτε να συλλέξετε δείγμα κοπράνων τριών ημερών, δύο φορές το χρόνο στο κτηνιατρείο και να κάνετε ανάλυση.

 

Σε κάθε περίπτωση, συνιστώ την εφαρμογή αντιπαρασιτικών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο», συμβουλεύει η κτηνίατρος MVDr. Michaela Riedlová.

Πώς να αποπαρασιτώσετε έναν σκύλο;

Τα κοινώς διαθέσιμα αντιπαρασιτικά φάρμακα περιέχουν συνήθως ουσίες αποτελεσματικές κατά των πιο κοινών ασκαρίδων – στρογγυλών σκουληκιών – και επίπεδων σκουληκιών – τα κεστώδη. Στην πορεία της ζωής του σκύλου σας, θα συναντήσετε πολλά διαφορετικά σκευάσματα με ίδια ή παρόμοια ενεργά συστατικά. Εάν ο σκύλος σας είναι υγιής και η πέψη του είναι σε τάξη, μπορείτε να είστε ικανοποιημένοι με αυτά τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιπαρασιτικά για την αποπαρασίτωσή του.

Συμβουλή: Η χορήγηση αντιπαρασιτικών φαρμάκων σε υγιή σκύλο χρησιμεύει μόνο για την επίλυση μιας πιθανής παρασιτικής εισβολής, που συμβαίνει χωρίς εμφανή συμπτώματα. Θυμηθείτε ότι, σε αντίθεση με τον εμβολιασμό, μια τέτοια αποπαρασίτωση δεν έχει προληπτικό αποτέλεσμα.

Φυσικά αντιπαρασιτικά σκευάσματα:

Λόγω του κινδύνου εσωτερικών παρασίτων του σκύλου για τον άνθρωπο, δεν μπορούμε να βασιστούμε στην επίδραση των φυσικών παρασκευασμάτων. Ωστόσο, μπορούν να είναι πολύ ευεργετικά στην ενίσχυση της άμυνας του εντερικού φραγμού και του ανοσοποιητικού συστήματος στην εξάλειψη των παρασιτικών μικροβίων και των ενήλικων παρασίτων από το έντερο. Για το σκοπό αυτό, το Yoggies Ομαλή & υγιή πέψη (στομάχι, έντερο) για σκύλους είναι ιδανικό. Για μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και ένα υγιές μικροβίωμα, θυμηθείτε να αποκαθιστάτε τακτικά την υγιή εντερική μικροχλωρίδα. Σε περίπτωση εντερικών προβλημάτων ή εάν ο σκύλος σας έχει ευαίσθητη πέψη, συνιστάται να δίνετε Yoggies DogPro Bio (προβιοτικό + πρεβιοτικό) κάθε τρεις μήνες.

Συμβουλή: Εάν ο σκύλος σας εξακολουθεί να έχει πεπτικά προβλήματα παρά όλα τα μέτρα, μην καθυστερήσετε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο. Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση μιας πιθανής παρασιτικής εισβολής σε άλλα μέλη ζώων και ανθρώπων του νοικοκυριού σας.

Μια ιστορία από το κτηνιατρείο:

Η ακόλουθη πραγματική περίπτωση δείχνει όμορφα τη σημασία της γνώσης αυτού του ζητήματος.

 

Μια οικογένεια με δύο παιδιά, ιδιοκτήτες ενός πανέμορφου Leonberger. Ο σκύλος άρχισε να έχει διάρροιες, αλλά αφού έμενε έξω στον κήπο, οι ιδιοκτήτες δεν ασχολήθηκαν και πολύ με αυτό. Του έδωσαν κοτόπουλο και ρύζι και αυτό ήταν το τέλος της πεπτικής του φροντίδας. Μετά από μερικές εβδομάδες, η μαμά πήγε στο φαρμακείο για να αγοράσει αντιπαρασιτικά. Εκεί της δώσανε ένα κοινό αντιπαρασιτικό, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα.

 

Τότε ένας από τους γονείς άρχισε να έχει διάρροια. Τα πεπτικά προβλήματα επηρέασαν αργότερα άλλα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Ο ιατρός συνταγογράφησε αντιβιοτικά για τα ανθρώπινα μέλη της οικογένειας.

 

Τον σκύλο τον πήγαν επιτέλους στο κτηνιατρείο. Ο κτηνίατρος ήταν ο πρώτος που έστειλε δείγμα κοπράνων τριών ημερών για εξέταση, και ιδού: τα αποτελέσματα έδειξαν μια μαζική εισβολή μονοκύτταρων παρασίτων – giardia. Μετά την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας στον σκύλο, και μετά την αποστολή του εργαστηριακού πρωτοκόλλου στον παθολόγο και την επακόλουθη θεραπεία όλης της οικογένειας, μετά από πολλές εβδομάδες η πέψη όλων επανήλθε στο φυσιολογικό.

Άρα το δίλημμα κτηνίατρος ή αυτοθεραπεία έχει σαφή έκβαση σε περίπτωση προβλημάτων υγείας.

Συνιστούμε:

Yoggies DogProBio®- Θεραπευτικά προβιοτικά για σκύλους 130g φακελάκια
Yoggies DogProBio®- Θεραπευτικά προβιοτικά για σκύλους 130g φακελάκια
Yoggies Ομαλή & υγιή πέψη
Yoggies Ομαλή & υγιή πέψη (στομάχι, έντερο) για σκύλους 400g