Εάν φτάσατε στο να διαβάσετε αυτό το άρθρο, σημαίνει ότι θέλετε να ταΐσετε τον σκύλο σας όσο πιο υγιεινά και καλύτερα μπορείτε. Ταυτόχρονα, όπως και εμείς, προσπαθείτε και εσείς να βελτιώνετε συνεχώς τις γνώσεις σας. Επομένως, στο παρακάτω άρθρο, συνοψίζουμε για εσάς τι σημαίνει η φράση «Ολιστική προσέγγιση στη διατροφή ενός σκύλου». Εμείς στη Yoggies εφαρμόζουμε αυτήν την προσέγγιση από την αρχή της λειτουργίας της εταιρείας μας, γιατί πιστεύουμε ότι το να ταΐζετε το σκυλί σας με φυσική τροφή, χωρίς τεχνητά πρόσθετα (χωρίς χημικά), είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για αυτά.

Τι είναι η ολιστική τροφή για σκύλους;

Η έννοια της ολιστικής διατροφής σκύλου είναι μια προσέγγιση στη διατροφή που δίνει έμφαση σε μια ολιστική άποψη για την υγεία και την ευημερία ενός σκύλου. Αυτή η ιδέα περιλαμβάνει ποιοτικά και ισορροπημένα τρόφιμα, δίνοντας έμφαση στα φυσικά και φρέσκα συστατικά. Η ολιστική διατροφή λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις σωματικές ανάγκες του σκύλου, αλλά και τις ψυχικές και κοινωνικές πτυχές του και δίνει έμφαση στην πρόληψη και την προώθηση της συνολικής ευεξίας μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής.

1. Υψηλής ποιότητας και ισορροπημένη σύνθεση διατροφής:

Μια ποιοτική ολιστική τροφή για σκύλους περιλαμβάνει ολόκληρα, υψηλής ποιότητας συστατικά, όπως ποιοτική πρωτεΐνη, επαρκείς ποσότητες λίπους, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι σημαντικό να εξαλειφθεί η παρουσία τεχνητών ουσιών, συντηρητικών και βαφών.

Μελέτες δείχνουνε πως η ολοκληρωμένη διατροφή είναι κατάλληλη για την πρόληψη ασθενειών και επίσης παρέχει υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Το σύμπλεγμα βιταμινών μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό από τις συνθετικές βιταμίνες. Επιπλέον, οι βιταμίνες σε ολοκληρωμένη διατροφή “συνεργάζονται”, πράγμα που σημαίνει ότι αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοβοηθούνται.

Έρευνες στον τομέα της κτηνιατρικής δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ποιοτική διατροφή είναι η βάση για την υγεία του σκύλου. Μελέτες τονίζουν τη σημασία της σωστής αναλογίας θρεπτικών συστατικών, ποιοτικών πρωτεϊνών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την υποστήριξη του υγιούς δέρματος, τριχώματος και ανοσίας ενός σκύλου. Επιπλέον, η επαρκής παροχή αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Η σημασία της σωστής διατροφής είναι επομένως απαραίτητη όχι μόνο για την τρέχουσα κατάσταση και την υγεία του σκύλου, αλλά και για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών που σχετίζονται με την ακατάλληλη διατροφή, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

2. Υποστήριξη της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών:

Μια ολιστική διατροφή δίνει έμφαση στην υποστήριξη της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή ενζύμων, προβιοτικών ή πρεβιοτικών που υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Όπως και με τους ανθρώπους, η υγεία των σκύλων επηρεάζεται από τη διατροφή και το μικροβίωμα. Το μικροβίωμα είναι ένα μεταβολικά δυναμικό όργανο που συνδέεται με την υγεία του σκύλου επειδή παίζει ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Οι τροφές για σκύλους συνήθως παρασκευάζονται έτσι ώστε να περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τελευταία οι τροφές για κατοικίδια τροποποιούνται ώστε να περιλαμβάνουν “λειτουργικές τροφές” ή συμπληρώματα που εστιάζουν στη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου (προβιοτικά, πρεβιοτικά) ή/και στην παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοθρεπτικά συστατικά ).

Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου σε σκύλους επηρεάζεται από την επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Πράγματι, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φαίνεται να είναι βασικοί ρυθμιστικοί παράγοντες και οι αλλαγές σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά προκαλούν γρήγορες αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος.

Διαφορετικά βακτήρια του εντέρου μπορούν να παράγουν διαφορετικούς μεταβολίτες που μπορεί να είναι ωφέλιμοι για την υγεία του εντέρου. Για παράδειγμα, το βουτυρικό (βουτυρικού οξέος) μπορεί να παραχθεί από βακτήρια είτε από φυτικές ίνες είτε από πρωτεΐνη. Το βουτυρικό μπορεί να αποκαταστήσει την ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου. Έτσι θα μειώσει τη διείσδυση τοξινών στο αίμα, χάρη στην οποία προλαμβάνει και καταστέλλει τη χρόνια φλεγμονή στα έντερα.

Η υγεία του εντέρου επηρεάζει την υγεία ολόκληρου του οργανισμού. Το μικροβίωμα των υγιών σκύλων και γατών είναι ανθεκτικό και προσαρμόσιμο. Είναι σε θέση να αποκατασταθεί γρήγορα στην αρχική του σύνθεση μόλις το ζώο επιστρέψει στη συνήθη διατροφή του. Αυτό σημαίνει ότι εάν το ζώο τρώει καλά και έχει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε το εάν φάει κάτι ακατάλληλο.

3. Σεβασμός των ατομικών αναγκών:

Μια προσέγγιση μπορεί να μην ταιριάζει σε όλα τα σκυλιά. Η ολιστική τροφή για σκύλους λαμβάνει υπόψη τις ατομικές ανάγκες του σκύλου ανάλογα με την ηλικία, τη δραστηριότητα, το μέγεθος και τις ανάγκες υγείας. Αυτό είναι και το κλειδί για την επίτευξη της βέλτιστης διατροφής.

Μια ολιστική προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης άλλες πτυχές της ζωής ενός σκύλου:

Ένα σημαντικό μέρος της ολιστικής φροντίδας του σκύλου δεν είναι μόνο η διατροφή, αλλά και η κίνηση, η πνευματική διέγερση, η εκπαίδευση και η χρήση παιχνιδιών εμπλουτισμού. Αυτή η ολοκληρωμένη φροντίδα προάγει την υγεία και την ευτυχία του σκύλου στο γενικό πλαίσιο.

Η ολιστική διατροφή για σκύλους αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη και ατομική προσέγγιση στη διατροφή και τη φροντίδα που υποστηρίζει τη συνολική υγεία και ευεξία του σκύλου, η οποία έχει θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής του.

Πόροι:

  1. Ronald E. Carsten, D.V.M., M.S. – The Benefits of Whole Food Nutrition in Veterinary Medicine
  1. Pilla R, Suchodolski JS. The Gut Microbiome of Dogs and Cats, and the Influence of Diet. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2021 May;51(3):605-621. doi: 10.1016/j.cvsm.2021.01.002. Epub 2021 Feb 27. PMID: 33653538. 

Συντάκτης άρθρου:
Άννα Κράλιτσκοβα

Ενθουσιώδης οδηγός διατροφής για όλους τους σκύλους συντρόφους. Εδώ και 5 χρόνια μελετά μόνη της, εκπαιδεύεται συνεχώς και ακολουθεί τις νέες τάσεις. Συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη συνταγών για όλες τις τροφές στην εταιρεία Yoggies.