Με καταγωγή από τον νομό Ακίτα της Ιαπωνίας, η ιαπωνική μετάφραση του ονόματος της ράτσας είναι κυριολεκτικά «σκύλος από Ακίτα». Ανήκει στις παλαιότερες ράτσες σκύλων. Οι Akitas ήταν σύντροφοι Ιάπωνων νομάδων ήδη από το 5000 π.Χ. Φρουρούσαν τις οικογένειες και την περιουσία των συνήθως υψηλόβαθμων ιδιοκτητών τους και βοηθούσαν στο κυνήγι μεγάλων θηραμάτων – αρκούδων, κάπρου ή ελαφιών. Στο γύρισμα του 19ου και του 20ου αιώνα, οι κυνομαχίες έγιναν ευρέως διαδεδομένες στην Ιαπωνία και το Akita Inu ήταν μία από τις ράτσες που χρησιμοποιήθηκαν για διασταύρωση με Tosa και Mastiffs για τη δημιουργία επιθετικών και δυνατών σκύλων.

Μετά την απαγόρευση της μάχης των σκύλων το 1910, αυτή η φυλή άρχισε σιγά-σιγά να ανακάμπτει σε καθαρή μορφή χάρη στην εισροή του αρχικού αίματος. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες πήραν τα Akitas πίσω στην πατρίδα τους, όπου αναπτύχθηκε μια διαφορετική ράτσα σκύλου από αυτή της Ιαπωνίας. Τελικά, αναγνωρίστηκαν δύο ξεχωριστές ράτσες – το Akita Inu και το American Akita. Το Akita inu είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιαπωνίας. Ο πιο διάσημος εκπρόσωπος αυτής της ράτσας ήταν ο ιαπωνικός σκύλος Hachiko, που στις αρχές του περασμένου αιώνα περίμενε τον ιδιοκτήτη του να γυρίζει από τη δουλειά του καθημερινά στο σταθμό. Μόλις ο ιδιοκτήτης του πέθανε στη δουλειά, ο σκύλος δεν άφησε να του πάρουν τη θέση και περίμενε σε αυτό το μέρος για τα επόμενα δέκα χρόνια μέχρι το θάνατό του.

Χαρακτήρας

Είναι πιστοί, αξιόπιστοι και αφοσιωμένοι σύντροφοι του ιδιοκτήτη τους. Ο Ακίτα είναι επίσης ένα γενναίο και πολύ έξυπνο σκυλί. Αγαπά τα παιδιά στην ανθρώπινη αγέλη της αρκεί να συμπεριφέρονται σωστά και να μην είναι παρεμβατικά. Τους αντιμετωπίζει με ευαισθησία και ευγένεια. Όπως και οι πρόγονοί του, έτσι και το σημερινό Ακίτα τιμά και αγαπά και υπερασπίζεται την οικογένειά του αν διαισθανθεί κίνδυνο. Σε αρσενικούς σκύλους εμφανίζεται μερικές φορές κυρίαρχη ή επιθετική συμπεριφορά προς άλλους σκύλους. Μάλλον είναι ένα απόθεμα από την εποχή της κυνομαχίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρώιμη κοινωνικοποίηση στο κουτάβι είναι πολύ σημαντική. Το Akita inu είναι επίσης πολύ πεισματάρικο και θα κάνει μόνο αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό. Η ανυπακοή πρέπει να αντιμετωπίζεται με συνεπή εκπαίδευση, οι σωματικές τιμωρίες συνήθως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και απλώς ενισχύουν το πείσμα του σκύλου. Είναι ως επί το πλείστον δύσπιστο προς τους ξένους και αποφεύγει τη σωματική επαφή.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Το Akita inu δεν είναι σκυλί για όλους. Είναι κατάλληλο για έμπειρους ιδιοκτήτες που θα φροντίσουν για την εκπαίδευσή του. Θα πρέπει να είναι συνεπής και υπομονετικός. Η ιδιοκτησία Akita απαιτεί πολύ χρόνο από τον ιδιοκτήτη, καθώς αυτά τα σκυλιά είναι στενά δεμένα με τον ιδιοκτήτη τους και θέλουν να περνούν όλο τον χρόνο τους μαζί τους. Δεν είναι σκύλος που μπορεί να περάσει μέρες μόνος. Η ανάγκη για κίνηση είναι μέτρια, ωστόσο, οι τακτικοί περίπατοι είναι απαραίτητοι. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη το μέγεθός του και επομένως η ικανότητα χειρισμού ενός μεγάλου ζώου.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το Akita inu είναι ένα μεγαλόσωμο, αξιοπρεπές και συγκρατημένο σκυλί με στιβαρό σώμα. Έχει τυπικό αργό και δύσκαμπτο βάδισμα. Το κεφάλι είναι ευγενές, τα μάτια είναι μικρά και σκούρα. Σώμα ογκώδες, με γούνα, ουρά δυνατή, ψηλά τοποθετημένη, σφιχτά κουλουριασμένη πάνω από την πλάτη. Το τρίχωμα έχει σταθερές και ίσιες επάνω τρίχες και ένα απαλό και πυκνό υπόστρωμα. Τα χρώματα της γούνας είναι το κόκκινο-μπεζ, το σουσάμι, το brindle και το λευκό. Όλοι οι σκύλοι πρέπει να έχουν “urajiro”, δηλαδή λευκά σημάδια στο λαιμό, στην ουρά, στο σώμα, στο στήθος, στα μάγουλα, στο εσωτερικό των ποδιών και στις πλευρές του ρύγχους.

 

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Το Akita inu απαιτεί ατομική προσέγγιση, συνεπή αλλά ευγενικό και υπομονετικό και έμπειρο εκπαιδευτή ή ιδιοκτήτη. Από την αρχή, είναι απαραίτητο ο σκύλος να έχει ξεκάθαρη ιδέα για την ιεραρχία στην αγέλη ανθρώπου-σκύλου. Θα προσπαθήσει να είναι σε υψηλό επίπεδο κυριαρχίας σε αυτήν την ομάδα και αυτή η προσπάθεια για κυριαρχία πρέπει να κατασταλεί με σωστή εκπαίδευση. Ένα Akita μπορεί εύκολα θα αναλάβει έναν άπειρο και ασυνεπή ιδιοκτήτη. Είναι ένα ήρεμο σκυλί που θα υπακούσει αν οι εντολές και οι επιθυμίες του ιδιοκτήτη έχουν νόημα. Οι εντολές που δεν αρέσουν στο Akita θα αγνοηθούν. Επίσης, η καθυστέρηση μεταξύ της εντολής και της εκτέλεσής της τείνει να είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ράτσες, η υπομονή του εκπαιδευτή είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχημένη εκπαίδευση. Είναι ένα από τα λίγα σκυλιά που μπορεί να μην επηρεάζονται επαρκώς από θετικά κίνητρα με τη μορφή λιχουδιών κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να εδραιωθεί άνευ όρων εμπιστοσύνη μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη, που θα αποτελέσει τη βάση της επιτυχημένης ανατροφής και μιας δια βίου συνύπαρξης χωρίς προβλήματα. Μια κατάλληλη ανταμοιβή εκπαίδευσης είναι Εκπαιδευτικές λιχουδιές με βόειο κρέας για σκύλους Yoggies, Εκπαιδευτικές λιχουδιές με γαλοπούλα για σκύλους Yoggies.

Ασθένειες Akita inu

Σε αυτή τη φυλή, μπορούμε να συναντήσουμε συχνότερα παθήσεις των αρθρώσεων – δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου και του αγκώνα και βλάβες στους συνδέσμους του γόνατος. Έχουν επίσης προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (PRA), μυασθένεια gravis, διαταραχές της πήξης του αίματος – νόσο του Von Willebrand. Επιπλέον, επίσης μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς και ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως Πέμφιγα. Τα δερματικά προβλήματα στο Ακίτα περιλαμβάνουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου και σμηγματογόνο αδενίτιδα. Λόγω του σχηματισμού του θώρακα, συναντάμε επίσης στρέψη στομάχου στο Akita inu.

Τι και πώς να ταΐζετε το Akita inu

Το Akita inu ανήκει στις μεγαλόσωμες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συναστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών, 4 έως 5 μερίδες τροφής την ημέρα
  • από 5 έως 8 μηνών 3 φορές την ημέρα
  • από τον 8ο μήνα 2 φορές την ημέρα
    Σκυλιά που αναπτύσσουν ασθένειες των αρθρώσεων, π.χ. DKK ή εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις, μπορούν να βοηθηθούν με παρασκευάσματα διατροφής για αρθρώσεις, για παράδειγμα Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά. Μακροπρόθεσμα, θα είναι κατάλληλες οι ωμές τροφές ή τροφές ψυχρής έκθλιψης Yoggies με έως και 87% ωμό κρέας πριν την αφυδάτωση, προβιοτικά και σάρκα μυδιών για αρθρική υποστήριξη. Λόγω της πιθανότητας εμφάνισης συνδρόμου στρέψης στομάχου μετά από μεγαλύτερο γέμισμα στομάχου, συνιστάται τα Akita να παραμείνουν σε δύο καθημερινές μερίδες τροφής για όλη τους τη ζωή. Το πρωί το 1/3 της μερίδας και το βράδυ μετά την τελευταία βόλτα τα υπόλοιπα 2/3.