Αυτός ο πολύχρωμος σκύλος κατάγεται από τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου εκτράφηκε ως σκύλος εργασίας για να εκτρέφει πρόβατα, αγελάδες και άλογα. Μερικοί από τους προγόνους του ήρθαν στην Αμερική με βοσκούς προβάτων μέσω Αυστραλίας. Αυτή είναι πιθανώς η προέλευση του χαρακτηρισμού της φυλής. Πρόκειται για μια σχετικά νέα ράτσα, η πρώτη λέσχη κτηνοτρόφων ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1957, η FCI αναγνώρισε επίσημα τον Αυστραλιανό Ποιμενικό μόλις το 2007. Λόγω του ρητού εργασιακού του σκοπού, η εμφάνιση δεν ήταν προτεραιότητα κατά την αναπαραγωγή, γι’ αυτό και εκεί υπάρχουν επί του παρόντος πολλές χρωματικές παραλλαγές του “αυστραλιανού” . Ταυτόχρονα, είναι επίσης ένα σκυλί με σημαντική ευφυΐα, γεμάτο ενέργεια και αντοχή.

Χαρακτήρας

Ο Αυστραλιανός ποιμενικός είναι ένα σκυλί πάντα έτοιμο να εκπληρώσει τις εντολές του αφεντικού του, τον οποίο σέβεται και αγαπά. Ως βοσκός, που έπρεπε να σκεφτεί τη «δουλειά» του, τείνει, ωστόσο, προς μια ορισμένη ανεξαρτησία. Είναι συγκρατημένος απέναντι στους ξένους. Τα πάει καλά με άλλα σκυλιά. Λόγω του ποιμενικού του υπόβαθρου, έχει την τάση να συγκεντρώνεται και να φυλάει σκύλους και ανθρώπους, κάτι που συνήθως δεν είναι επιθυμητό σε καμία άλλη εκτός από μια εργασιακή κατάσταση. Είναι εύκολο να υπακούσει και να μάθει. Για αυτό είναι σήμερα ένα όλο και πιο δημοφιλές οικογενειακό σκυλί. Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται για τον Αυστραλιανό ποιμενικό πρέπει να γνωρίζουν την τεράστια ενέργεια και την ιδιοσυγκρασία του, την οποία αυτός ο σκύλος πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει με νόημα.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Ο ιδανικός σκύλος για μια δραστήρια οικογένεια. Αυτή η ράτσα, όπως και άλλα τσοπανόσκυλα, χρειάζεται πολλή άσκηση και απασχόληση. Οι μεγάλες βόλτες δεν αρκούν, αλλά σαν ένα κόλεϊ, χρειάζεται να τον απασχολήσουν. Δηλαδή να ολοκληρώνει εργασίες για να μην βαριέται και να ικανοποιεί την ιδιοσυγκρασία του. Ως ζώο επαφής πρέπει να μένει κοντά στον ιδιοκτήτη του. Ωστόσο, ένα σπίτι με κήπο θα είναι ιδανικό για αυτόν. Εάν το μυαλό και το σώμα του έχουν ελάχιστη πνευματική και σωματική διέγερση, μπορεί να είναι καταστροφικός και να γαυγίζει υπερβολικά. Θα είναι πιο ευτυχισμένος και πιθανότατα πολύ επιτυχημένος σε πολλά αθλήματα σκύλων, ειδικά στο κοπάδι, στο φρίσμπι ή στην ευκινησία.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Ο Αυστραλιανός ποιμενικός ανήκει στην ομάδα των μεσαίων φυλών. Συχνά φτάνουν το ανώτερο όριο του ύψους της μεσαίας φυλής με σχετικά ελαφρύ σώμα. Έχει σώμα ευκίνητο, ευέλικτο και μυώδες. Η ουρά μπορεί να είναι φυσικά κοντή ή αγκυροβολημένη. Το κεφάλι είναι ισορροπημένο σε μέγεθος και σχήμα με το σώμα, ελαφρώς τοξωτό, το δάγκωμα είναι δυνατό, σαν ψαλίδι. Το τρίχωμα με σταθερό υπόστρωμα είναι λείο ή ελαφρώς κυματιστό. Η δημοτικότητα του αυστραλιανού ποιμενικού ενισχύεται από μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Τα τέσσερα βασικά χρώματα προσφέρουν έως και 16 πιθανές χρωματικές παραλλαγές σε συνδυασμούς με διαφορετικούς χαρακτήρες. Τα χρώματα των ματιών μπορούν να είναι εξίσου μεταβλητά – επιτρέπονται μπλε, καφέ, πορτοκαλί και οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός αυτών των χρωμάτων.

 

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Ο Αυστραλιανός ποιμενικός είναι πολύ ευμαθής, δυστυχώς μαθαίνει τα λάθος πράγματα τόσο γρήγορα όσο και τα σωστά. Του αρέσει να εργάζεται, υπακούει πρόθυμα και υπακούει τον ιδιοκτήτη του. Η ανατροφή του απαιτεί υπομονή, σύνεση, συνέπεια και πολλή κατανόηση και ενσυναίσθηση. Ως βοσκός, έχει διατηρήσει έναν ορισμένο βαθμό ανεξαρτησίας και, χάρη στην ευφυΐα του, μπορεί γρήγορα να διαισθανθεί τις αδυναμίες του αφεντικού του και να τις χρησιμοποιήσει αμέσως προς όφελός του. Έχει έντονα ένστικτα βοσκής και φύλαξης και θα κυνηγήσει και θα βρει οτιδήποτε κινείται. Ειδικά στις βόλτες, είναι απαραίτητο να το λάβετε υπόψη και να κρατήσετε αυτό το σκυλί υπό έλεγχο. Εάν ένας “Αυστραλός” με έναν ιδιοκτήτη με κατάλληλα κίνητρα αρχίσει να εκπαιδεύεται νωρίς σε ένα από τα αθλήματα σκύλων, τείνει να είναι πολύ επιτυχημένος.

Ασθένειες των Αυστραλιανών ποιμενικών

Τα Αυστραλιανά ποιμενικά τείνουν να είναι σχετικά υγιή σκυλιά. Ωστόσο, μπορούμε να συναντήσουμε δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου και του αγκώνα, ιδιοπαθή επιληψία, οφθαλμικές παθήσεις, κώφωση ή μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Μια άλλη ασθένεια του μυοσκελετικού συστήματος μπορεί να είναι η οστεοχονδρωσία (OCD), στην οποία υπάρχει διαταραχή στην ανάπτυξη του αρθρικού χόνδρου σε ορισμένες αρθρώσεις. Εάν παρουσιαστούν αυτά τα προβλήματα, μπορεί να βοηθηθεί συμπληρώνοντας ένα ενισχυτικό αρθρώσεων, για παράδειγμα Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά . Μακροπρόθεσμα, τροφές ψυχρής έκθλιψης με προβιοτικά και σάρκα μυδιών για ενίσχυση των αρθρώσεων Yoggies θα είναι επίσης κατάλληλα . 

Τι και πώς να ταΐζετε το Αυστραλιανό ποιμενικό

Το “Aussie” ανήκει στις μεσαίες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 4 μερίδες τροφής την ημέρα
  • από 4 έως 9 μηνών 3 φορές την ημέρα
  • από τον 9ο μήνα 2 φορές την ημέρα

Οι “βοσκοί της Αυστραλίας” δεν είναι πολύ επιρρεπείς στην παχυσαρκία ή τις αλλεργίες, επομένως η καθημερινή τους τροφή πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, ιδανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μικρή αναλογία δημητριακών. Η μεγάλη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει, η οποία θα είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του Αυστραλιανού Ποιμενικού, απαιτεί προσεκτική επιλογή της κατάλληλης τροφής. Στην περίπτωση ενός δραστήριου σκύλου θα είναι ιδανικά τα Yoggies Active με πάπια και ελάφι ψυχρής έκθλιψης, για παράδειγμα . Η επιλογή της λιχουδιάς πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει αποξηραμένο κρέας, όπως Αφυδατωμένο βόειο κρέας Yoggies για σκύλους, Αφυδατωμένο κρέας γαλοπούλας Yoggies για σκύλους ή Yoggies Freeze Dried (λυοφιλοποιημένο) κρέας.