Όταν πηγαίνετε διακοπές ή απλώς για μια καλοκαιρινή βόλτα στη θάλασσα, μην ξεχάσετε να μαζέψετε αρκετά υγρά για εσάς και τον τετράποδο γούνινο φίλο σας. Τα σκυλιά υπερθερμαίνονται το καλοκαίρι όπως και οι άνθρωποι, επομένως είναι απαραίτητο να προστατεύσουν το σώμα τους από τον ήλιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι σκύλοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με την εφίδρωση όπως οι άνθρωποι. Σε αντίθεση με εμάς, έχουν μόνο λίγους ιδρωτοποιούς αδένες, ακόμη και στα πόδια τους, επομένως πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους με γρήγορη αναπνοή με το στόμα ανοιχτό. Και αυτό δεν βοηθά πάντα στην πρόληψη της υπερθέρμανσης του σκύλου. Ως εκ τούτου, σημαντικό ρόλο παίζει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος μπορεί με την κατάλληλη συμπεριφορά να προστατεύσει το κατοικίδιο σκύλο του από τη ζέστη και την υπερθέρμανση.

Ποιοι υποφέρουν περισσότερο από τη ζέστη περισσότερο;

Όλα τα σκυλιά κινδυνεύουν να υπερθερμανθούν τις ζεστές μέρες, αλλά μερικά από αυτά είναι λίγο πιο κοντά σε αυτό.

  • Υπέρβαρα σκυλιά
  • Σκυλιά με χοντρή ή μακριά τρίχα
  • Σκυλιά με καρδιακές παθήσεις ή αναπνευστικά προβλήματα
  • Οι κυνηγετικές ράτσες
  • Οι σκύλοι με κοντή μύτη (π.χ. μπόξερ ή μπουλντόγκ)

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερθέρμανσης σε έναν σκύλο;

  • Επιταχυνόμενη αναπνοή με το στόμα ανοιχτό
  • Απάθεια, νευρικότητα
  • Αποπροσανατολισμός
  • Έντονο κόκκινο ή γαλαζωπό αποχρωματισμό των ούλων
  • Διάρροια, έμετος

 

Για να μην συμβεί καθόλου αυτό, είναι καλύτερο να εστιάσετε στην πρόληψη της υπερθέρμανσης του σκύλου. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κρατήσετε το σκυλί σας “δροσερό” στη ζέστη.

Συμβουλή 1: Χωρίς ένα μπολ με νερό δεν πας πουθενά

Μην ξεχνάτε να έχει ο σκύλος σας πάντα στην διάθεσή του μπολ με νερό. Ένας σκύλος πρέπει να πίνει 50 έως 70 ml νερό ανά κιλό βάρους του την ημέρα. Μην δίνετε πολύ παγωμένο νερό στο σκύλο σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι θα τον δροσίσει περισσότερο, αλλά μπορεί να κρυώσει. Μπορείτε επίσης να βελτιώσετε το καθεστώς κατανάλωσης νερού μουλιάζοντας τους κόκκους Yoggies σε νερό. Μην ξεχνάτε το νερό ακόμα και όταν ταξιδεύετε. Τα περισσότερα σκυλιά δεν μπορούν να χειριστούν ένα μπολ με νερό εν κίνηση, γι’ αυτό προγραμματίστε συχνές στάσεις που θα εκτιμήσει κάθε μέλος της ομάδας. 

Συμβουλή 2: Τα παγωμένα παιχνίδια δροσίζουν και διασκεδάζουν

Δώστε στο σκύλο σας ένα “παγωτάκι”! Εάν έχετε παγοθήκες, μπορείτε να παγώσετε το αγαπημένο του φρούτο μέσα σε αυτές καλύπτοντας το φρουτάκι με νερό. Επίσης μπορείτε να ετοιμάσετε παγοκαναπεδάκια από ζωμό (σάλτσες Yoggies). Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα υπέροχο και απλό παγωτό σκύλου από γιαούρτι. Απλώς το αφήνετε στην κατάψυξη για μερικές ώρες και είστε έτοιμοι. Ο σκύλος θα το απολαύσει και θα δροσιστεί ευχάριστα. «Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα. Μεγάλη ποσότητα παγωμένης τροφής θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή της ανώτερης αναπνευστικής οδού», προειδοποιεί η κτηνίατρος MVDr. Michaela Riedlová.

Συμβουλή 3: Βρεγμένο πανί όχι μόνο στο κεφάλι

Εάν δεν έχετε θάλασσα, λίμνη ή ένα ποτάμι στη γειτονιά σας όπου ο σκύλος θα μπορούσε να βραχεί, μια βρεγμένη πετσέτα θα γίνει ο μεγαλύτερος βοηθός σας τις ζεστές μέρες. «Προσέξτε πολύ γρήγορες αλλαγές θερμοκρασίας. Δροσίστε τον σκύλο σας με μια βρεγμένη πετσέτα, αλλά ποτέ μην το βάζετε να κάτσει κάπου, που έχει ρεύμα με κρύο αέρα. Επίσης μην το δροσίζετε με πάγο», λέει η κτηνίατρος MVDr. Michaela Riedlová.

Συμβουλή 4: Μην το παρακάνετε με τη δραστηριότητα

Στον ήλιο, ο σκύλος σας κουράζεται και υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα. Γι’ αυτό το καλοκαίρι, αποκλείστε τις πιο απαιτητικές σωματικές δραστηριότητες από το πρόγραμμα. Με τον ίδιο τρόπο, σχεδιάστε προσεκτικά την ώρα που θα βγείτε έξω. Θα πρέπει να περάσετε τη μεσημεριανή σας βόλτα κάπου στη σκιά και να πάρετε τον σκύλο σας για μεγαλύτερη βόλτα κατά προτίμηση νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

Συμβουλή 5: Ένας βρεγμένος σκύλος μπορεί να κρυώσει εύκολα

Στη ζέστη του καλοκαιριού, κανένας σκύλος δεν μπορεί να αντισταθεί σε ρυάκι, λιμνούλα ή ποτάμι. «Ποτέ μην αφήνετε ένα βρεγμένο σκυλί να ξαπλώνει ή να ξεκουράζεται στη σκιά. Η γούνα του στεγνώνει καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας», συνιστά η κτηνίατρος MVDr. Michaela Riedlová.