Αυτό το μικρόσωμο σκυλί, που προέρχεται από την ομάδα Bichon, ανατράφηκε στην περιοχή της Μεσογείου τον 17ο αιώνα. Στη συνέχεια εισήχθη στην Κούβα από Ισπανούς αποίκους. Το Havanese έγινε γρήγορα δημοφιλές στην Κούβα και ονομάστηκε Habaneros. Εξαπλώθηκε γρήγορα χάρη στη δημοτικότητά του μεταξύ των πλούσιων ευγενών και των Ισπανών αποίκων. Οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη έφεραν μερικά από αυτά στη γηραιά ήπειρο εκείνη την εποχή. Κατά τη διάρκεια της Κουβανικής Επανάστασης τη δεκαετία του 1950, ό,τι ανήκε στην πλούσια ανώτερη τάξη εκκαθαρίστηκε συστηματικά. Τότε ο Χαβανέζος σκύλος σχεδόν εξαφανήστηκε. Οι πλούσιοι Κουβανοί που διέφυγαν από την επανάσταση στις ΗΠΑ πήραν και μερικούς από αυτούς μαζί τους. Είναι οι πρόγονοι των σημερινών αμερικάνικων σκύλων Χαβανέζων. Τη δεκαετία του 1980 σημειώθηκε έκρηξη σε αυτή τη ράτσα στις ΗΠΑ και σήμερα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες συντροφιάς. 

Χαρακτήρας

Το Havanese είναι ένα χαρούμενο, παιχνιδιάρικο, έξυπνο σκυλί που είναι πολύ προσηλωμένο στον ιδιοκτήτη του. Είναι ευαίσθητα σκυλιά που δεν ανέχονται καλά τη μοναξιά. Μπορεί επίσης να γαυγίζει αρκετά και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κατευθύνει την προσοχή του γαβγίζοντας από μικρός. Τα πάνε καλά με τα παιδιά, αλλά δεν είναι από τις ράτσες που ανέχονται όλες τις παιδικές ιδιοτροπίες. Ως εκ τούτου, είναι πιο κατάλληλο για οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά, στις οποίες είναι δυνατό να εξηγηθεί πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά στον σκύλο. Συνήθως τα πάει καλά με άλλες μικρές ράτσες, η σχέση με τις μεγαλόσωμες πρέπει να χτιστεί από κουτάβι. Τείνουν να μην εμπιστεύονται τους ξένους. Αλλά δεν είναι επιθετικοί και επομένως δεν είναι καλοί φύλακες που θα έδιωχναν με αξιοπιστία τους κλέφτες. 

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Πάνω από όλα, για έναν άνθρωπο που θα μπορεί να αφιερώσει πολύ χρόνο σε αυτό. Είναι ιδανική επιλογή για έναν ηλικιωμένο ιδιοκτήτη που είναι όλη μέρα με τον σκύλο του. Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε αυτή τη φυλή. Είναι σκύλος κατάλληλος και για αρχάριο ιδιοκτήτη. Είναι ένα εξαιρετικό οικογενειακό σκυλί με σωστά εκπαιδευμένα παιδιά. Θα πρέπει να μένει αποκλειστικά στο διαμέρισμα. Ωστόσο, είναι ένας σκύλος γεμάτος ενέργεια, οπότε θα χαίρεται για κάθε βόλτα του. Ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει επίσης να είναι πρόθυμος να φροντίσει καλά το μακρύ, λεπτό τρίχωμά του. Το Havanese θα πρέπει να χτενίζεται κάθε μέρα και, αν χρειαστεί τακτικά μπάνια με κατάλληλο σαμπουάν. 

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το Havanese είναι ένα μικρόσωμο αλλά καλοφτιαγμένο κοινωνικό σκυλί. Το σώμα του έχει ορθογώνιο πλαίσιο και συμπαγή σύσταση. Η γούνα όλων των πιθανών χρωμάτων είναι παχιά, που μοιάζει με ανθρώπινα μαλλιά. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να είναι ελαφρώς κυματιστό. Τα πόδια είναι κοντά, αλλά ευκίνητα. Το κεφάλι είναι μεσαίου μεγέθους με μάτια σε σχήμα σκούρου αμυγδάλου. Η πλάτη είναι ίσια, που καταλήγει σε ψηλή φερόμενη ουρά. 

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η εκπαίδευση δεν είναι δύσκολη, αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις κοινωνικές φυλές, πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνεπής. Αυτός ο σκύλος δεν είναι “σκληρός τύπος” και επομένως οι απαιτήσεις που του τίθενται θα πρέπει να διεξάγονται με θετικό πνεύμα με τη βοήθεια ανταμοιβών. Το Havanese είναι πολύ υπάκουο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά αθλήματα σκύλων. Θα απολαύσει την ευκινησία, την εκπαίδευση υπακοής, το flyball ή τον χορό με τον σκύλο. Αν του δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχει στην προπόνηση ενός αθλήματος, μπορεί να έχει μεγάλη επιτυχία. Η έγκαιρη κοινωνικοποίηση με μεγάλα και μικρά σκυλιά, καθώς και με παιδιά, είναι σημαντική. Εάν δεν ασκείται αρκετά, μπορεί να έχει την τάση να είναι υπέρβαρος. Επομένως, οι λιχουδιές που δίνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να είναι μικρές και χαμηλής ενέργειας.

Ασθένειες των Χαβανέζ

Αυτό το μικρό σκυλί ανήκει στις πιο υγιείς ράτσες σκύλων. Μπορεί να παρουσιάσει εξάρθρωση της επιγονατίδας, οφθαλμική νόσο ή καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι σίγουρα σημαντικό να παρακολουθείτε την κατάσταση των δοντιών και των ούλων, καθώς συχνά έχουν ήδη πέτρα και ουλίτιδα στη μέση ηλικία.

Τι και πώς να ταΐζετε το Χαβανέζ

Το Χαβανέζ ανήκει σε μικρές ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών 5 φορές την ημέρα
  • από 4 έως 5 μήνες 3x – 4x την ημέρα
  • από 6 μηνών 2 ​​φορές την ημέρα

Λόγω του μεγέθους τους, οι μικροί κόκκοι είναι κατάλληλοι για αυτούς, για παράδειγμα οι μίνι κόκκοι Yoggies . Σε περίπτωση διαγνωσμένης εξάρθρωσης της επιγονατίδας, συνιστάται να προσθέσετε συμπληρώματα διατροφής στην τροφή Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά . Ένας σκύλος Havanese μπορεί να έχει τάση για παχυσαρκία σε περίπτωση έλλειψης άσκησης, επομένως η μερίδα του πρέπει να μετρηθεί προσεκτικά.