Ξέρουμε όλοι την αίσθηση όταν ο τετράποδος σύντροφός μας δεν είναι καλά και δεν μπορεί να μας πει τι τον ενοχλεί. Ο σκύλος κάνει εμετό, έχει διάρροια, είναι απαθής ή δεν θέλει να φάει. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο φιλαράκος μας κάτι κακό έχει φάει απ’ έξω. Τι γίνεται όμως αν αυτή τη φορά δεν είναι κάτι απλό και η στομαχική διαταραχή σηματοδοτεί κάτι πιο σοβαρό. Μπορεί να είναι φλεγμονή του στομάχου ή του παχέος εντέρου και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η τρομακτική στρέψη του στομάχου.

 • Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας υποφέρει από στομαχικά προβλήματα;
 • Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες στομαχικών διαταραχών σε έναν σκύλο;
  • Κακές διατροφικές συνήθειες
  • Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις
  • Τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες
  • Κατάποση ξένου σώματος
  • Στρες και άγχος
 • Τι να ηρεμήσει το στομάχι ενός σκύλου;
 • 5 συμβουλές για υγιές στομάχι και πέψη

Δεδομένου ότι συχνά μπορούμε μόνο να μαντέψουμε τι είναι αυτό που προβληματίζει τον αγαπημένο μας γούνινο φίλο, έχουμε συγκεντρώσει μια επισκόπηση των πιο κοινών αιτιών, συμπτωμάτων και μεθόδων θεραπείας για στομαχικές διαταραχές σε σκύλους με την ομάδα ειδικών σκύλων μας.

Ως μπόνους για εσάς, στο τέλος του άρθρου έχουμε 5 συμβουλές για το πώς μπορείτε να αποτρέψετε μια στομαχική διαταραχή στον σκύλο σας την επόμενη φορά και να γλιτώσετε από μια επίσκεψη στον κτηνίατρο και μερικές άσπρες τρίχες.

Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας υποφέρει από στομαχικά προβλήματα;

Το ερεθισμένο στομάχι, η καούρα, η φλεγμονή του στομάχου ή του παχέος εντέρου εκδηλώνονται συχνότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα σε έναν σκύλο:

 • Εμετός. Ο σκύλος κάνει εμετό ή προσπαθεί να κάνει εμετό για να απαλλαγεί από την ενόχληση στο στομάχι.
 • Διάρροια. Ο σκύλος έχει διάρροια που είναι συνήθως υδαρής ή αιματηρή (εάν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα του σκύλου, αναζητήστε κτηνιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό)
 • Ανορεξία. Ο σκύλος αρχίζει να αρνείται να φάει ή λαμβάνει πολύ λίγο φαγητό συνολικά.
 • Φούσκωμα και αέρια. Ο ερεθισμός του στομάχου στους σκύλους προκαλεί συχνά φούσκωμα και μετεωρισμό.
 • Υπερβολική σιελόρροια. Ο σκύλος βγάζει τα σάλια περισσότερο από το συνηθισμένο.
 • Άγχος και ανησυχία. Ο σκύλος παρουσιάζει νευρικότητα ή ανησυχία λόγω της ενόχλησης που προκαλείται από στομαχικές διαταραχές.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες στομαχικών διαταραχών σε έναν σκύλο;

Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας έχει στομαχικές διαταραχές, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι έχει γαστρεντερικό πρόβλημα. Ο ερεθισμός του στομάχου σε σκύλους μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες.

Κακές διατροφικές συνήθειες

Η ακατάλληλη επιλογή τροφής, η δυσανάλογη ποσότητα φαγητού, οι πάρα πολλές λιχουδιές ή τα πικάντικα και λιπαρά ανθρώπινα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν διάφορα στομαχικά προβλήματα στους τετράποδους συντρόφους μας. Η καούρα, δηλαδή η οξίνιση του στομάχου, είναι ένα κλασικό παράδειγμα κακών διατροφικών συνηθειών. Οι ίδιοι οι σκύλοι δεν αναγνωρίζουν τι τους ταιριάζει και ακολουθούν πάντα τη γνωστή ρήση του σκύλου: «Φάε τα πάντα, αλλιώς θα το κάνει κάποιος άλλος». Επομένως, είναι απαραίτητο να ελέγχουμε προσεκτικά τη διατροφή του σκύλου.

Μπορείτε να μάθετε ποια τροφή είναι ακατάλληλη ή ακόμα και επικίνδυνη για τον σκύλος σας στο επόμενο άρθρο μας: Τι δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος.

Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις

Η μόλυνση με βακτήρια ή ιούς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων, γεγονός που κάνει τον σκύλο να νιώθει άβολα. Οι πιο κοινές βακτηριακές ασθένειες που προκαλούν ερεθισμό του στομάχου σε σκύλους περιλαμβάνουν, για παράδειγμα: Μπορελίωση ή Σαλμονέλα.

Τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες

Όπως και με τους ανθρώπους, μερικοί σκύλοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες σε ορισμένα συστατικά των τροφίμων. Αν παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος μας έχει πεπτικά προβλήματα μετά από ένα συγκεκριμένο γεύμα, αξίζει να σκεφτούμε να αλλάξουμε τη διατροφή του και να ζητήσουμε κτηνιατρική συμβουλή.

Κατάποση ξένου σώματος

Τα σκυλιά είναι περίεργα πλάσματα και η “στοματική εξερεύνηση του κόσμου” είναι το κυρίαρχο αισθητήριο στοιχείο τους. Τόσο οι βέρες όσο και τα Rolex του παππού είναι δημοφιλή αντικείμενα για εξέταση (κατάποση). Αν παρατηρήσετε ότι η θήκη με τα πολύτιμα αντικείμενά σας είναι ασυνήθιστα ελαφριά και ο γούνινος φίλος σας έχει ξαφνικά πεπτικά προβλήματα, πρέπει να τον βοηθήσετε το συντομότερο δυνατό και να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό.

Στρες και άγχος

Μερικοί σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι και μπορεί να αντιδράσουν σε αγχωτικές καταστάσεις με εμετό ή διάρροια. Όπως και στους ανθρώπους, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία, επομένως είναι σημαντικό να παρέχουμε στους σκύλους μας ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον.

Πεπτικά προβλήματα ή άλλα συμπτώματα στομαχικής διαταραχής σε έναν σκύλο μπορεί να είναι ένδειξη πιο σοβαρών προβλημάτων όπως συστροφή στομάχου ή τροφική δηλητηρίαση.

Αν παρατηρήσετε κάποια από τα συμπτώματα στομαχικής διαταραχής στον σκύλο σας, καλό είναι να μην αφήσετε τίποτα στην τύχη. Εάν τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν ή, αντίθετα, επιδεινωθούν, σας συνιστούμε να αναζητήσετε επαγγελματική κτηνιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Τι να ηρεμήσει το στομάχι ενός σκύλου;

Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος δεν είναι καλά, δοκιμάστε αποδεδειγμένους τρόπους για να τον ανακουφίσετε.

 • Όχι φαγητό. Η νηστεία είναι το πρώτο βήμα που μπορεί να ανακουφίσει μια στομαχική διαταραχή.
 • Ενυδάτωση. Κατά τη διάρκεια της διάρροιας και του εμετού, ο σκύλος χάνει μεγάλη ποσότητα υγρών και μετάλλων, επομένως είναι σημαντικό να του παρέχετε άφθονο γλυκό νερό.
 • Τσάι χαμομήλι. Το τσάι χαμομηλιού παρασκευασμένο με αγάπη θα ανακουφίσει το στομάχι ενός ερεθισμένου σκύλου.

5 συμβουλές για υγιές στομάχι και πέψη

 1. Η ποιοτική τροφή είναι η βάση. Η διατροφή του σκύλου σας με μια ισορροπημένη και υψηλής ποιότητας διατροφή είναι η βάση για την πρόληψη προβλημάτων στομάχου. Επιλέξτε μια τροφή που είναι κατάλληλη για την ηλικία, το μέγεθος και την υγεία του σκύλου σας. 
 2. Στο στομάχι αρέσει η τακτικότητα. Το να ταΐζετε τον σκύλο σας τακτικά την ίδια ώρα κάθε μέρα βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού πεπτικού συστήματος.
 3. Όχι άγχος. θα είναι και ο σκύλος σου. Συχνά μεταφέρουμε το άγχος μας στους τετράποδους συντρόφους μας. Είναι το άγχος και ένα στρεσογόνο περιβάλλον που μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα του σκύλου μας. Προσπαθήστε να προσφέρετε στον σκύλο σας ένα αρμονικό περιβάλλον.
 4. Κάθε αλλαγή απαιτεί χρόνο. Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε τον τύπο ή τη μάρκα της τροφής, μεταβείτε σταδιακά στη νέα δίαιτα για να αποφύγετε πεπτικά προβλήματα.
  Η ανθρώπινη τροφή δεν ανήκει στο μπολ του σκύλου. Οι περισσότερες ανθρώπινες τροφές μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους σκύλους ή να ερεθίσουν το στομάχι τους. Επομένως, δώστε στο σκύλο σας μια ισορροπημένη τροφή για σκύλους.