Το Shiba Inu είναι μια από τις παλαιότερες και μικρότερες ιαπωνικές ράτσες και κατατάσσεται στις κορυφαίες ράτσες σκύλων. Στην Ιαπωνία, αναπτύσσεται δίπλα στον άνθρωπο εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια, και λόγω της απρόσιτης κατάστασης του νησιωτικού έθνους, τις περισσότερες φορές χωρίς την ανάμειξη άλλου αίματος. Το 1934, το Shiba Inu ανακηρύχθηκε ένας από τους εθνικούς θησαυρούς της Ιαπωνίας.

Είναι πιο κατάλληλο για ιδιοκτήτες με εμπειρία στην ανατροφή και εκπαίδευση σκύλου. Φρουρεί πολύ καλά την επικράτειά του και είναι πολύ δύσπιστος και επιφυλακτικός με οτιδήποτε άγνωστο. Για μια χωρίς προβλήματα ζωή αυτού του σκύλου στην οικογένεια και στο ευρύτερο περιβάλλον, είναι απαραίτητη πολύ προσεκτική κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση στο κουτάβι. Θα συνηθίσει τα άλλα μέλη της οικογένειας, ανθρώπους και ζώα, καλύτερα ως κουτάβι παρά ως ενήλικας. Ο Σίμπα Ίνου σέβεται τα παιδιά με καλή συμπεριφορά. Αν τον πληγώσει κανείς, θα το θυμάται και μπορεί να σημαδέψει τη σχέση τους για πολύ καιρό.

Χαρακτήρας

Το Shiba Inu είναι ένα ξεχωριστό, ανεξάρτητο σκυλί που δεν του αρέσει να προσαρμόζεται. Αγαπά τον ιδιοκτήτη του, αλλά δεν υπακούει πάντα στις εντολές του. Η ανεξάρτητη φύση του συχνά το απομακρύνει από τον ιδιοκτήτη του, το Shibu μπορεί εύκολα να δελεαστεί από εξωτερικά ερεθίσματα να τρέξει μακριά. Είναι γενναίοι και μπορούν να υπερασπιστούν σκληρά τον ιδιοκτήτη τους αν χρειαστεί.

Η κατάλληλη φύση του Shiba και η προσωπικότητά του είναι πολύ πιο σημαντικά για τους Ιάπωνες από τις αναλογίες του σώματος και την εμφάνιση. Ζώο με ιδανικό χαρακτήρα, οι Ιάπωνες θα συγχωρήσουν πολλά σωματικά ελαττώματα, αλλά ποτέ το αντίστροφο. Επομένως, ίδιος ο σκύλος θα αξιολογηθεί εντελώς διαφορετικά από έναν Ιάπωνα και έναν Ευρωπαίο κριτή που ακολουθεί το πρότυπο FCI. Και αυτός είναι επίσης ο λόγος που ακόμη και ένα σκυλί με την καλύτερη βαθμολογία Ιάπωνα αναπαραγωγής δεν θα είναι ποτέ τόσο επιτυχημένο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι Ιάπωνες χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα του shiba με τρεις εκφράσεις:

KAN-I : αφοβία, ψυχική δύναμη, θάρρος, αρμονία, αυτοπεποίθηση
RYOSEI: Πίστη, γαλήνη, καλός χειρισμός
SOBOKU: αυθορμητισμός, ζωντάνια, φυσικότητα

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Για ανεκτικά, ήρεμα άτομα που θέλουν να έχουν έναν ευγενικό και χαρούμενο σύντροφο σκύλο, πρόθυμοι να αποδεχτούν τη μεγάλη ατομικότητα και ανεξαρτησία του σκύλου τους. Με έναν τέτοιο ανθρώπινο σύντροφο, η Shiba είναι χαρούμενη, ευχάριστη και χαριτωμένη. Ένας νευρικός, θορυβώδες και κυριαρχικός άνθρωπος δεν πρέπει να έχει shiba. Δεν θα τα πήγαινε καλά μαζί της και θα ήταν και οι δύο δυστυχισμένοι σε μια τέτοια συνύπαρξη. Σε αντίθεση με άλλες ράτσες, το Shiba Inu δεν κολλάει στον ιδιοκτήτη του στις βόλτες, επομένως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα διαφυγής, ειδικά σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα. Είναι το αποτέλεσμα ενός καλά ανεπτυγμένου κυνηγετικού ενστίκτου. Του αρέσει επίσης να κυνηγά μικρά τρωκτικά και τυφλοπόντικες, γι’ αυτό και το shiba σκάβει συχνά στο έδαφος. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους ιδιοκτήτες διακοσμητικών κήπων. Στην ανοιχτή ύπαιθρο, μια βόλτα με ένα shiba inu σημαίνει στην πραγματικότητα βόλτα μόνος σου. Η Shiba συνήθως απομακρύνεται σύντομα και επιστρέφει μετά από αρκετή ώρα. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν ένας κυνηγός το μπερδέψει με αλεπού στο δάσος.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το ιαπωνικό πρότυπο NIPPO απαιτεί ισορροπημένες αναλογίες και καλά ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα και στα δύο φύλα. Το πλαίσιο του σώματος, που είναι η αναλογία του ύψους του ακρώμιου προς το μήκος του σώματος, θα πρέπει να είναι 10:11 στα αρσενικά, δηλαδή σχεδόν τετράγωνο. Το θηλυκό μπορεί να έχει ελαφρώς μακρύτερη πλάτη. Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να έχει ξεκάθαρη ανδρική έκφραση και το θηλυκό θηλυκή. Η συνολική αρμονία του σώματος είναι επίσης απαραίτητη – δηλαδή, όλα τα μέρη πρέπει να είναι σε τέλεια αρμονία. Το μάτι shiba είναι τριγωνικό, πιο ανοιχτό στις εσωτερικές γωνίες και πιο στενό στις εξωτερικές γωνίες. Προτιμάμε τα μικρά μάτια για τη Shiba. Το κεφάλι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του εξωτερικού του σκύλου, γιατί η έκφραση του προσώπου εκφράζει τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου. Το Shiba πρέπει να έχει σχετικά δυνατό σκελετό των άκρων και καλά ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα. Το σώμα του shiba αποτελείται από ένα ογκώδες στήθος, δυνατούς γοφούς και φαρδιά πλάτη. Το σχήμα της ουράς πρέπει να είναι κυρτό ή σε σχήμα σπαθιού.

Το τρίχωμα έχει μαλακό και πυκνό υπόστρωμα, οι τρίχες που καλύπτουν είναι ίσιες και σκληρές. Η γούνα στην ουρά είναι μακρύτερη από ό,τι σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχουν διάφορες χρωματικές παραλλαγές – σουσάμι (κόκκινες, μαύρες και ανοιχτόχρωμες τρίχες), κόκκινο σουσάμι (κόκκινη και μαύρη γούνα) και μαύρο σουσάμι (οι μαύρες τρίχες κυριαρχούν έναντι των ανοιχτόχρωμων τριχών). Κάθε Shiba πρέπει να έχει ένα χαρακτηριστικό urajiro – πολύ ανοιχτόχρωμη γούνα στα πλάγια του στόματος, του λαιμού, του στήθους, της κοιλιάς και της βάσης της ουράς και των ποδιών.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης είναι η ατομικότητά τους. Εάν τα κουτάβια δεν είναι ήδη συνηθισμένα στη σωματική επαφή με τον άνθρωπο από τον εκτροφέα, στο μέλλον θα επικρατήσει μια φυσική αποστροφή προς τα ξένα άτομα. Αν και το κουτάβι δεν θα φοβάται τον νέο του ιδιοκτήτη, θα αποφεύγει να το χαϊδέψει και δεν θα επιτρέψει εύκολα να στερεωθεί στο λουρί. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για αυτή τη ράτσα να γνωρίζετε τους γονείς, να γνωρίσετε το περιβάλλον από όπου κατάγεται το κουτάβι. Η ιδανική ιδιοσυγκρασία είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της συμπερίληψης ενός συγκεκριμένου σκύλου. Με την αγορά ενός κουταβιού χωρίς χαρτιά, ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πάρει κουτάβι όπου ένας από τους γονείς του να έχει αποκλειστεί από την αναπαραγωγή ακριβώς λόγω της προβληματικής του φύσης, η οποία είναι συνήθως κληρονομική. Στην περίπτωση του Shiba, η εκπαίδευση είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ αυτού που θέλουμε να κάνει ο σκύλος και αυτού που είναι διατεθειμένος να κάνει μέσα στη φαντασία του ο σκύλος. Ό,τι κάνει μια shiba στοχεύει στο προσωπικό της όφελος. Αν υπακούει στον κύριό της, είναι μόνο για να αποφύγει περιττά προβλήματα. Αν όμως πειστεί ότι αυτό που κάνει είναι σωστό, δεν θα πτοηθεί από καμία παρηγοριά και τιμωρία. Θέλει πάντα να είναι πρώτος και καλύτερος σε όλα. Μισεί άλλα σκυλιά ή μέλη της δικής του ράτσας. Η προσωπικότητα ενός σκύλου Shiba Inu απαιτεί τη συμμετοχή ενός έμπειρου ιδιοκτήτη ή κάποιου που έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει έγκαιρα τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή εάν είναι απαραίτητο. Η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση και η κατάρτιση πρέπει να παρακολουθούνται από μικρή ηλικία και καμία από τις σημαντικές πτυχές της δεν πρέπει να παραμελείται. Ο ιδιοκτήτης λοιπόν θα πρέπει να είναι επίμονος, ανυποχώρητος και υπομονετικός με την επανάληψη και τη συνεχή πρακτική των εντολών. Κατά την προπόνηση, είναι σημαντικό να θυμάστε κατάλληλες και υγιεινές λιχουδιές. Η πιο κατάλληλη ανταμοιβή προπόνησης είναι οι Λιχουδιές εκπαίδευσης γαλοπούλας Yoggies ή Εκπαιδευτικές λιχουδιές με βόειο κρέας για σκύλους Yoggies .

Ασθένειες των Σίμπα Ίνου

Σε αυτή τη φυλή, υπάρχουν τόσο ασθένειες με γενετική βάση, άρα κληρονομικές, όσο και ασθένειες χωρίς κληρονομική βάση, μόνο με προδιάθεση φυλής. Το Shiba Inu θα έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης οδοντικής και ουλίτιδας. Με συνδυασμό ακατάλληλης διατροφής και έλλειψης άσκησης, συχνά συναντάμε παχυσαρκία σε αυτά. Μπορούν επίσης να υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα – μια από τις κοινές αλλεργικές ασθένειες. Ένα άλλο είναι δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου, η εξάρθρωση της επιγονατίδας, ο υποθυρεοειδισμός και ο καταρράκτης του φακού. Μια ασθένεια που μπορεί να επαληθευτεί με γενετικές εξετάσεις είναι η γαγγλιοσίδωση τύπου 1 και τύπου 2, η οποία προκαλεί διαταραχές της νευρομυϊκής λειτουργίας και ανάπτυξη στα κουτάβια. Τα σκυλιά που αναπτύσσουν ασθένειες των αρθρώσεων ή εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις, μπορούν να βοηθηθούν συμπληρώνοντας το  Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.

Τι και πώς να ταΐζετε το Σίμπα Ίνου

Το Σίμπα Ίνου ανήκει σε μικρές έως μεσαίες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 4 έως 5 μερίδες την ημέρα
  • από 4 έως 6 μηνών, 3 φορές την ημέρα
  • από 6 μηνών, 2 ​​φορές την ημέρα

Η διατροφή της Shiba πρέπει να βασίζεται σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σημαντικές για ένα ιδανικό παχύ τρίχωμα.