Αυτός ο λευκός σκύλος κατάγεται από τη βορειοανατολική Σιβηρία. Το καθήκον του ήταν να συνοδεύει μέλη της νομαδικής φυλής των Νενέτς, να τροφοδοτεί τα κοπάδια των ταράνδων τους, να τραβάει ένα έλκηθρο με ένα φορτίο και να κρατά τον κύριό του ζεστό τη νύχτα. Υπήρξε σημαντικός σύντροφος των εξερευνητών των βόρειων περιοχών του πλανήτη. Στα τέλη του 19ου αιώνα, έφτασε σε άλλα μέρη του κόσμου. Η βασίλισσα της Αγγλίας ήταν μεταξύ των ενθουσιωδών ιδιοκτήτων. Πολλά Σαμογέντ στον αγγλόφωνο κόσμο σήμερα είναι απόγονοι της εκτροφής της. Σήμερα, είναι κυρίως σκυλιά έλκηθρου και συμπεριφέρονται ήδη ως κοινωνικά ζώα.

Χαρακτήρας

Τα Σαμογέντ  σίγουρα θα κάνουν τους πάντες να γελάσουν με το μαύρο, πλατύ χαμόγελό τους στη λευκή γούνα τους. Αυτός ο σκύλος είναι γεννημένος κλόουν. Η στενή του συνύπαρξη με τους ανθρώπους κατά την ανάπτυξή του τον έκανε ένα πολύ φιλικό, ήρεμο και αιώνια αισιόδοξο σκυλί. Η εξυπνάδα του συνοδεύεται από κάποια ανεξαρτησία και πείσμα. Έχει άριστη σχέση με τα παιδιά και με τους ανθρώπους γενικότερα. Αισθάνεται καλά τη διάθεση του κυρίου του. Το Σαμογέντ είναι στοργικό και σε εγρήγορση.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το Σαμογέντ είναι ένα μεσαίου μεγέθους σκυλί έλκηθρου σαν το χιόνι. Το κεφάλι είναι σφηνοειδές, με σκούρα χείλη και μάτια που λάμπουν από απόσταση. Το κινητικό σύστημα ξεχωρίζει με δυνατό σκελετό και μύες. Η ουρά είναι μεγάλη, ψηλά τοποθετημένη και μπούκλες προς τα πίσω. Η χοντρή γούνα τον προστατεύει από το κρύο. Λόγω του περιβάλλοντος από το οποίο προέρχονται, τα Σαμογέντ δεν αντέχουν καλά τη ζέστη. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, δεν πρέπει να επιβαρύνεται σωματικά. Αντίθετα, το χειμώνα, αυτός ο σκύλος είναι πιο χαρούμενος έξω, ειδικά όταν έχει χιόνι. Από τις τρίχες των Σαμογέντ, μπορούν να κατασκευαστούν μάλλινα πουλόβερ. Το τρίχωμα του Σαμογέντ έχει ικανότητα αυτοκαθαρισμού, δεν χρειάζεται να λούζεται συχνά. Από την άλλη, είναι απολύτως απαραίτητο να το βουρτσίζετε συχνά και τακτικά, ιδανικά κάθε μέρα. Ειδικά κατά την περίοδο αλλαγής τριχώματος.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η ανατροφή και η εκπαίδευση ενός Σαμογέντ ανήκει σε έμπειρα χέρια. Πρέπει να είναι συνεπής και να διεξάγεται σε θετική βάση. Με ένα Σαμογέντ, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε με σύντομη προπόνηση, κατά την οποία θα διατηρήσει την προσοχή. Συνήθως, η ανεξάρτητη φύση του τον παρασύρει να κυνηγήσει κατά προτίμηση ποντίκια, θηράματα ή οτιδήποτε μπορεί να γίνει μακριά από τον ιδιοκτήτη. Για τις βόλτες, λοιπόν, είναι προτιμότερο να τον έχετε με μεγαλύτερο λουρί, που θα του παρέχει κίνηση, αλλά ταυτόχρονα θα περιορίζει την ανεξαρτησία του σε ασφαλές επίπεδο. Με τους Σαμογέντ, οι ανεξάρτητες ενέργειες και η ανεξαρτησία του μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε φυγή από το σπίτι. Το λουρί του λέει ότι ο ιδιοκτήτης είναι ο αρχηγός της αγέλης σε αυτή τη σχέση. Είναι σκόπιμο να διατηρηθεί αυτή η επίγνωση στους Σαμογέντ. Κατά την εκπαίδευση του Σαμογέντ, οι λιχουδιές εκπαίδευσης γαλοπούλας Yoggies ή Εκπαιδευτικές λιχουδιές με βόειο κρέας για σκύλους Yoggies είναι ιδανικές.

Ασθένειες των Σαμογέντ

Παρά το γεγονός ότι γενικά ανήκουν σε πιο υγιείς ράτσες, μπορεί να εμφανιστούν σε αυτές γλαύκωμα, δυσπλασία ισχίου, διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, εξάρθρωση της επιγονατίδας, προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς ή καρκίνος.

Τι και πώς να ταΐζετε το Σαμογέντ

Το Σαμογέντ ανήκει σε μεσαίες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 4 μερίδες την ημέρα
  • από 4 έως 7 μηνών, 3 φορές την ημέρα
  • από τον 7ο μήνα, 2 φορές την ημέρα

Τα Σαμογέντ , ειδικά στην περίπτωση έλλειψης άσκησης, τείνουν να είναι παχύσαρκα. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να ζυγίζετε και να παρακολουθείτε προσεκτικά το σιτηρέσιο.

Τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά με αναπτυξιακές ή επίκτητες εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις μπορούν να βοηθηθούν συμπληρώνοντας το  Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.