Αυτή η ράτσα προέρχεται από την περιοχή του Καυκάσου και είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδευτεί. Τα στοιχεία της ύπαρξής του είναι τουλάχιστον 600 ετών. Εμφανίζεται επίσης στο Πακιστάν και τη βόρεια Ινδία. Μπορούμε να τον συναντήσουμε όπου κι αν ζουν θύλακες Ρώσων μεταναστών. Γι’ αυτό και πολλοί «Καυκάσιοι» ζουν στις ΗΠΑ. Το αρχικό του καθήκον ήταν να φυλάει κοπάδια ζώων από μεγάλα θηρία, καθώς και κτίρια και σπίτια από κλέφτες. Επί του παρόντος χρησιμοποιείται ως σκύλος φύλακας στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, όπου δεν υπάρχουν σταθεροί δείκτες συνόρων. Αυτή η υπηρεσία χρησιμοποιεί τη φυσική μητριαρχία στην αγέλη αυτών των σκύλων. Αυτό οδηγείται από έναν χειριστή με ένα θηλυκό σκυλί, τον οποίο ακολουθεί ελεύθερα μια ομάδα αρσενικών σκύλων. Ο καυκάσιος ποιμενικός σκύλος ήρθε στις δυτικές πολιτείες της Ευρώπης το 1969, όταν αυτά τα σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία των κρατικών συνόρων και επίσης του Τείχους του Βερολίνου. Ο πρώτος σκύλος εισήχθη στην τότε Τσεχοσλοβακία το 1980.

Χαρακτήρας

Ο Καυκάσιος Ποιμενικός είναι μια κυρίαρχη φυλή με αυτοπεποίθηση και σε εγρήγορση. Είναι ένας εντελώς ατρόμητος φύλακας στην καρδιά με δικό του μυαλό. Έχει μια φυσική δυσπιστία για τους ξένους. Τα κουτάβια είναι, όπως συμβαίνει με άλλες ράτσες, πολύ ωραία και φιλικά, αλλά αυτό αλλάζει εντελώς κατά την εφηβεία. Ένας καλά εκπαιδευμένος καυκάσιος σκύλος αγαπά τον ιδιοκτήτη του και είναι αφοσιωμένος σε όλη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Δεν είναι κατάλληλος να ζει μαζί με άλλα σκυλιά και ζώα, αν δεν τα γνωρίζει από κουτάβι.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Όπως συμβαίνει με λίγες ράτσες, πρέπει να τονιστεί ότι ο Καυκάσιος Ποιμενικός σκύλος ανήκει αποκλειστικά στα χέρια ενός έμπειρου ιδιοκτήτη που γνωρίζει την απαιτητική φύση του και τη σημασία της σωστής ανατροφής, εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης. Εξακολουθούν να είναι φυσικά, πολύ ανθεκτικά σκυλιά που θα πρέπει ιδανικά να κρατηθούν έξω, σε ένα καλά επιπλωμένο υπόστεγο. Ανέχονται πολύ καλά τις χειμερινές συνθήκες και αγαπούν το χιόνι. Είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτούς να προσαρμοστούν στη ζέστη του καλοκαιριού.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Ανήκουν σε μεγάλες έως γιγάντιες ράτσες. Στη Ρωσία, μπορείτε να δείτε σκύλους βάρους έως εκατό κιλών με ύψος έως και ενενήντα εκατοστά στο ακρώμιο σε εκθέσεις. Έχει μια στιβαρή, μυώδης κατασκευή με στιβαρό σκελετό. Το χρώμα του ημιμακριού τριχώματος που μοιάζει με αρκούδα είναι μαύρο-γκρι ή σκουριάς, κίτρινο και λευκό. Το χειμώνα έχουν χοντρή χαίτη με γούνα μήκους έως 15 εκατοστά.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Ως σκύλος που ανήκει σε μεγάλες έως γιγάντιες ράτσες, η προσωπικότητά του αναπτύσσεται αργά και διαρκεί περισσότερο. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι έμπειρος, συνεπής στην εκπαίδευση, αλλά υπομονετικός. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι απολύτως απαραίτητη. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο καυκάσιος ποιμενικός σκύλος φρουρεί πάντα και παντού. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, είναι σημαντικό να διδάξετε στον σκύλο σε ποια κατάσταση μπορεί να επέμβει στην άμυνα και πότε δεν πρέπει.

Ασθένειες των Καυκάσου

Η φυσική του καταγωγή τον κάνει έναν υγιέστατο σκύλο. Συχνές δυσπλασίες ισχίου και αγκώνα μπορεί να εμφανιστούν σε μεγαλόσωμες ράτσες. Κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανάπτυξης, καλό είναι να ρυθμίζετε την κίνηση και να μην την υπερφορτώνετε.

Τι και πώς να ταΐζετε το Καυκάσου

Το Καυκάσου ανήκει σε μεγάλες έως γιγάντιες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών, 4 έως 5 μερίδες την ημέρα
  • από 5 έως 9 μήνες, 3 φορές την ημέρα
  • από τον 9ο μήνα, 2 φορές την ημέρα

Κατά την περίοδο ανάπτυξης είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές από ποιοτικές πρώτες ύλες με σωστά ισορροπημένη αναλογία ενέργειας και μετάλλων. Αυτό θα εξασφαλίσει τη βέλτιστη ανάπτυξη των οστών και των αρθρώσεων. Τα σκυλιά που αναπτύσσουνε ασθένειες των αρθρώσεων ή εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις, μπορούν να βοηθηθούν συμπληρώνοντας  Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.