Στα Ουαλικά, “Cor gi” σημαίνει σκύλος νάνος. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, το corgi προέρχεται από τα λημέρια των ξωτικών και των νεράιδων, τα οποία χρησιμοποιούσε για να τραβήξει τις άμαξές τους στο δάσος. Στην πραγματικότητα, αυτή η ράτσα προήλθε από μια σουηδική ράτσα σκύλου που ήρθε στην Ουαλία με τους Βίκινγκς τον 9ο ή 10ο αιώνα. Εδώ χρησιμοποιήθηκε τότε ως βοσκός για κοπάδια προβάτων. Επί του παρόντος, είναι περισσότερο κοινωνικό σκυλί. Η ακριβής προέλευση του Corgi είναι άγνωστη, μέχρι το 1934 η ράτσα διατηρήθηκε μαζί με το Cardigan Corgi και μόνο από εκείνη τη χρονιά είναι επίσημα δύο διαφορετικές ράτσες. Ο πιο διάσημος εκτροφέας αυτής της ράτσας ήταν αναμφίβολα η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας, η οποία έλαβε το πρώτο της corgi ως δώρο από τον πατέρα της, τον βασιλιά Γεώργιο VI.

Χαρακτήρας

Το Κόργκι είναι ένα χαρούμενο, έξυπνο σκυλί που, όπως και άλλα σκυλιά εργασίας, μπορεί να είναι αρκετά πεισματάρης. Παρά το μικρό του ανάστημα, δεν είναι «καναπεδάτος» και χρειάζεται και λατρεύει την κίνηση. Δεν είναι σκύλος ενός αφέντη, αγαπά όλη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Τα πάει καλά και με άλλα σκυλιά και ζώα. Δεν έχει εμπιστοσύνη στους ξένους, αλλά δεν πρέπει να είναι επιθετικός. Είναι εξαιρετικοί φύλακες. Μερικές φορές δεν μπορεί να αντισταθεί και οι φυσικές του τάσεις να κυνηγά κοπάδια τον οδηγούν στο κυνήγι ανθρώπων και άλλων ζώων επίσης.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Χάρη στη γλυκιά και μη συγκρουσιακή φύση του, είναι σκύλος σχεδόν για όλους. Είναι πολύ προσαρμόσιμο και ταιριάζει τόσο στην πόλη όσο και στην εξοχή. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να του επιτρέψει αρκετή άσκηση, καθώς χρειάζεται αυτή η αρχικά φυλή βοσκής. Σε κάθε περίπτωση, μετά από επαρκή σωματική καταπόνηση, θα χαρεί να ξεκουραστεί στον καναπέ με τον ιδιοκτήτη του. Το Κόργκι τείνει να είναι αρκετά δυνατό και του αρέσει να γαβγίζει, κάτι που μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα ειδικά στην πόλη. Το υπερβολικό γάβγισμα πρέπει να ελέγχεται από μικρή ηλικία με την κατάλληλη εκπαίδευση.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το Corgi Pembroke είναι μικρότερη ράτσα στη μεσαία κατηγορία. Η εμφάνισή του θυμίζει αλεπού. Έχει σώμα μεσαίου μήκους με βαθύ στήθος και δυνατά, κοντά πόδια. Το τρίχωμα, με πυκνό υπόστρωμα, είναι μεσαίου μήκους και μπορεί να το συναντήσουμε σε σανπρέ ή κόκκινο. Μπορεί επίσης να είναι μαύρο με μαύρισμα και το λευκό χρώμα μπορεί να είναι στο κεφάλι του σκύλου. Διακρίνεται από την αδελφή του φυλή, το Cardigan Corgi, από τη μακριά ουρά του, ενώ το Pembroke Corgi είναι φυσικά χωρίς ουρά.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Ο συνδυασμός ενός υπάκουου σκύλου που αγαπά το φαγητό το καθιστά μια πολύ εύκολη στην εκπαίδευση ράτσα. Η εκπαίδευση είναι εύκολη και συνήθως μπορεί να την κάνει και ένας αρχάριος. Το Corgi είναι κατάλληλο για αθλήματα σκύλων, που μπορεί επίσης να είναι μια ιδανική ευκαιρία για ένα ζώο που ζει στην πόλη να ικανοποιήσει την ανάγκη για σωματική άσκηση. Αυτή η φυλή είναι επιρρεπής στην παχυσαρκία, επομένως η ποσότητα και το ενεργειακό περιεχόμενο του σιτηρεσίου και των λιχουδιών πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, συνιστάται να χρησιμοποιείτε πραγματικά μικρές λιχουδιές και χαμηλής λιπαρά.

Ασθένειες των Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας

Το Welsh corgi Pembroke ανήκει σε πολύ υγιείς ράτσες. Πιο συχνά, μπορεί να έχει δυσπλασία ισχίου, ορισμένες νευρολογικές παθήσεις, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, ιδιοπαθή επιληψία ή οφθαλμική νόσο.

Τι και πώς να ταΐζετε το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας

Το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας ανήκει σε μικρόσωμες ως μεσαίες φυλές σκύλων. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 4 μερίδες την ημέρα
  • από 4 έως 6 μηνών, 3 φορές την ημέρα
  • από τον 7ο μήνα, 2 φορές την ημέρα

Η τάση του για υπερβολικό βάρος απαιτεί πολύ προσεκτική σίτιση. Στα κοργκί θα ταιριάζουν κόκκοι Yoggies με αρνί και λευκό ψάρι ή Yoggies με κατσικίσιο κρέας και λαχανικά ψυχρής έκθλιψης. Σε περίπτωση ορθοπεδικών προβλημάτων, καλό είναι να επιλέγετε συμπληρώματα διατροφής στη τροφή – Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.