Αυτός ο κομψός σκύλος ανατράφηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από τον Γερμανό φοροεισπράκτορα Louis Dobermann. Μετέφερε τακτικά χρήματα, τα οποία έπρεπε να προστατεύονται από τους ληστές εκείνης της εποχής. Κατά τη διάρκεια της διασταύρωσης, χρησιμοποίησε πολλές διαφορετικές ράτσες, και είναι ακόμα άγνωστο μέχρι σήμερα ποια αναπαράσταση από αυτές είχε στο γονιδιακό απόθεμα εκείνη την εποχή, γιατί δεν κρατούσε κανένα αρχείο. Η αλλαγή του 19ου και του 20ου αιώνα σήμαινε περαιτέρω αναπαραγωγή για το Ντόμπερμαν με στόχο τη δημιουργία ενός γερμανικού «σούπερ» σκύλου. Αυτό ήταν επιτυχές στο βαθμό που παρήχθησαν μεγάλα, επίμονα, επιθετικά σκυλιά. Περαιτέρω εκτροφή ανέλαβε ο Otto Goeller, ο οποίος εστίασε στη φύση και έτσι η αναπαραγωγή άρχισε να κινείται προς ένα αξιόπιστο, ευγενικό και ευέλικτο σκυλί. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Ντόμπερμαν χρησιμοποιήθηκε και εκπαιδεύτηκε από τον γερμανικό στρατό μαζί με τον Γερμανικό Ποιμενικό, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τη φήμη του. Αυτή τη στιγμή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτήρας

Το Ντόμπερμαν είναι ένα ζώο που εμπνέει φυσικό σεβασμό. Είναι έξυπνος, αξιόπιστος και αρκετά ιδιοσυγκρασιακός, γεμάτος ενέργεια. Μπορεί να φαίνονται σαν ένας κακός, επιθετικός και αιχμηρός σκύλος στην εμφάνιση, αλλά στην πραγματικότητα είναι τρομεροί και ευγενικοί, ευγενικοί και τρυφεροί σκύλοι σύντροφοι όταν εκπαιδεύονται σωστά. Είναι ένα άγρυπνο σκυλί που θα υπερασπιστεί άφοβα την οικογένειά του και την περιουσία του σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου. Το Doberman μπορεί να είναι ένα κυρίαρχο ζώο μέλος της οικογένειας που θα προσπαθήσει να ασκήσει την επιρροή του στις ζωές των ιδιοκτητών του. Λατρεύει τα παιδιά και στα σωστά χέρια θα είναι ένας εξαιρετικός οικογενειακός σκύλος.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Το Ντόμπερμαν σίγουρα δεν είναι σκύλος για τον αρχάριο ιδιοκτήτη. Είναι από τις ράτσες που απαιτεί έναν αυστηρό αλλά ευγενικό ιδιοκτήτη που θα είναι πρόθυμος να αφιερώσει πολύ χρόνο στην ανατροφή, την εκπαίδευση και την πρώιμη κοινωνικοποίηση του κουταβιού. Παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ράτσες εξυπηρέτησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για τη φύλαξη αντικειμένων. Λόγω της κοντής γούνας τους, σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλα για ζωή σε κλουβί έξω. Επιπλέον, οι Ντόμπερμαν τείνουν να είναι πολύ στενά δεμένοι με τον αφέντη τους και θα πρέπει να ζουν κοντά του. Αυτά τα σκυλιά επίσης δεν ανέχονται πολύ καλά τη μοναξιά. Είναι επίσης πολύ δραστήριοι και πρέπει να απασχολούν σώμα και ψυχή για την υγιή πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη. Δεν είναι σκύλος για τεμπέληδες. 

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Η επιθυμία του Ντόμπερμαν για ομορφιά μερικές φορές υπερτερεί της κοινής λογικής και συχνά είναι η αιτία που αυτός ο σκύλος καταλήγει σε λάθος χέρια. Είναι αληθινοί αριστοκράτες μεταξύ όλων των φυλών. Το Doberman έχει μια όμορφη, αθλητική κατασκευή. Το σώμα είναι λεπτό, με καθορισμένες γραμμές μεμονωμένων μυών. Το κεφάλι με μακριά μύτη υποστηρίζεται επίσης από έναν μακρύ, λεπτό λαιμό. Στο παρελθόν, τα αυτιά κοβόντουσαν σε μυτερές μύτες. Αυτό το σχήμα λέγεται ότι έδωσε στο Doberman μια προσεκτική ματιά ως φυλή υπηρεσιών. Επί του παρόντος, αυτή η διαδικασία απαγορεύεται στην Τσεχική Δημοκρατία. Με τον ίδιο τρόπο, κοντύνανε και την ουρά τους αμέσως μετά τη γέννηση των κουταβιών. Αυτή η πράξη δεν απαγορεύεται, ωστόσο, σταδιακά γίνεται λιγότερο συχνή και τα περισσότερα Doberman σήμερα έχουν φυσικά μακριές ουρές. Η γούνα είναι κοντή, πυκνή, κοντά στο δέρμα. Ο κλασικός χρωματισμός είναι το λεγόμενο black and tan, δηλαδή μαύρη γούνα με καφέ μαύρισμα. Αλλά μπορούμε να δούμε ακόμη και καφέ σκυλιά. 

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Ένας συνεπής ιδιοκτήτης με μια βέλτιστη μάλλον θετική και ευγενική στάση θα εκτιμήσει έναν εύκολο στην εκπαίδευση και άριστα διαχειρίσιμο σκύλο. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στην περίπτωση αυτής της ράτσας, να επικοινωνήσετε με έναν προσεκτικά επιλεγμένο και αποδεδειγμένο εκτροφέα για την επιλογή ενός κουταβιού. Ένα κουτάβι από μια ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή με ακατάλληλη ιδιοσυγκρασία μπορεί να παρουσιάσει πολλές διαταραχές συμπεριφοράς, για παράδειγμα επιθετικότητα και επίθεση σε άλλα σκυλιά. Με τον ίδιο τρόπο, ένα ακατάλληλα καθοδηγούμενο κυρίαρχο σκυλί μπορεί επίσης να τραυματίσει ένα μέλος της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια χειραγώγησης, το οποίο εκτιμά ότι υπερβαίνει το όριο της ανοχής του. Οι Doberman τείνουν να είναι πεισματάρηδες και μόλις τους επιτραπεί να κάνουν κάτι, δεν θα δεχτούν αλλαγή στη γνώμη του κυρίου τους. Για παράδειγμα, αν τον αφήσετε να μπει στο κρεβάτι ή στον καναπέ μια φορά, πιθανότατα δεν θα τον ξαναβγάλετε από εκεί. Σε περίπτωση που η εκπαίδευση του Ντόμπερμαν δεν πάει προς την ιδανική κατεύθυνση, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις του με πιθανή επαγγελματική βοήθεια. Κατά τη διάρκεια της εντατικής προπόνησης, μπορεί να αναμένεται μεγάλη κατανάλωση λιχουδιών, επομένως καλό είναι να επιλέγετε εκείνες που είναι λιγότερο πλούσιες σε ενέργεια. Για παράδειγμα Εκπαιδευτικές λιχουδιές με βόειο κρέας για σκύλους

Ασθένειες των Ντόμπερμαν

Όπως πολλές άλλες μεγαλόσωμες ράτσες, τείνουν να έχουν ορθοπεδικά προβλήματα με τη μορφή δυσπλασίας ισχίου, εκφυλιστικές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και ορισμένα νευρολογικά προβλήματα. Προσβάλλονται συχνότερα από ορισμένες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, ιδιαίτερα από διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Σε αυτά βρίσκουμε επίσης γενετικά ελεγχόμενη νόσο von Willebrand.

Τι και πώς να ταΐζετε το Ντόμπερμαν

Το Doberman ανήκει στις μεγαλόσωμες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών, 4 έως 5 φορές την ημέρα
  • από 5 έως 8 μηνών 3 φορές την ημέρα
  • από τον 8ο μήνα, 2 φορές την ημέρα

Ένα Doberman με ένα βέλτιστο πρόγραμμα άσκησης θα είναι ικανοποιημένο με μια πλούσια σε ενέργεια τροφή με υψηλή αναλογία πρωτεϊνών. Τα κουτάβια και τα μεγαλύτερα σκυλιά με αναπτυξιακές ή επίκτητες εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις μπορούν να βοηθηθούν με Υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά από εκχύλισμα μυδιών Yoggies. Μακροπρόθεσμα οι κόκκοι Yoggies Active με πάπια και ελάφι ψυχρής έκθλιψης, που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για δραστήριους σκύλους υπό πίεση, θα είναι ιδανικοί.