Αυτή η φυλή κατάγεται από τη Γερμανία. Οι πρώτες αναφορές για σκύλους παρόμοιους στη δομή του σώματος με το dachshund είναι άνω των 300 ετών. Ακόμη και τότε, αρχικά ήταν κυνηγετικός σκύλος, που προοριζόταν για το κυνήγι κουνελιών, ενυδρίδων, κάστορων και ασβών. Ο παλαιότερος τύπος dachshund είναι το λιγότερο δημοφιλές πλέον λείο τρίχωμα, μαύρο με καφέ.

Η κατασκευή του τον προόριζε να διώχνει αλεπούδες και άλλα ζώα από τα λαγούμια τους. Χρησιμοποιείται ακόμα από τους κυνηγούς για το λεγόμενο λαγούμι. Ωστόσο, γίνεται όλο και περισσότερο μια κοινωνική φυλή. Ωστόσο, η μετατροπή του ντάκσχουντ από κυνηγετικό σε κοινωνικό σκύλο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι κυνηγετικές του ικανότητες και οι εργασιακές του ιδιότητες εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Χαρακτήρας

Είναι από τη φύση του ένα κυρίαρχο και πεισματάρικο σκυλί. Αλλά είναι επίσης φιλικός, παιχνιδιάρης, τρυφερός και εύκολος στην εκμάθηση. Είναι εξαιρετικοί φύλακες με διατηρημένο κυνηγετικό ένστικτο. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορεί να γίνει ένας υπέροχος οικογενειακός σκύλος. Χάρη στην ανάμειξη διαφορετικών φυλών με το αρχικό dachshund, μπορούμε να πούμε ότι ο μακρυμάλλης τύπος είναι πιο κοντά στον κοινωνικό σκοπό. Έχει πολύ φιλική και γλυκιά φύση με χαμηλότερη αναπαράσταση κυριαρχίας και κυνηγετικών ενστίκτων. Το αρχικό ντάκσχουντ με λεία επίστρωση είναι το πιο πεισματάρικο, καταχρηστικό και λιγότερο πρόθυμο να λυγίσει στη θέληση του ιδιοκτήτη του. Είναι επίσης η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη κυνηγετική παραλλαγή του dachshund. Το δασύτριχο dachshund είναι κάπου στα μισά του δρόμου μεταξύ τους. Ίσως γι’ αυτό είναι σήμερα το πιο δημοφιλές και επίσης το πιο διαδεδομένο dachshund. Είναι πολύ θαρραλέοι σκύλοι που, παρά το μικρό τους ανάστημα, θα είναι πάντα πρόθυμοι να υπερασπιστούν τον ιδιοκτήτη τους και θα αντιμετωπίσουν κάθε, ακόμη και τον μεγαλύτερο, κίνδυνο. Γι’ αυτό είναι τόσο δημοφιλή στο κυνήγι.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Το dachshund είναι κατάλληλο για όποιον γνωρίζει τα πιθανά μειονεκτήματά του και είναι πρόθυμος να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πολύ συνεπή εκπαίδευση και την έγκαιρη κοινωνικοποίηση του κουταβιού. Εξαρτάται επίσης από τον σκοπό απόκτησης αυτού του σκύλου. Κάθε dachshund θα είναι πολύ πρόθυμο να κάνει κυνηγετικές εργασίες. Εάν πρόκειται να είναι περισσότερο σύντροφος, η επιλογή ενός κουταβιού θα πρέπει να συμβουλευτεί τον εκτροφέα και ένας έμπειρος να προτείνει το ιδανικό κουτάβι.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το Dachshund έχει ένα κοντό, καλά μυώδες σώμα με ορθογώνιο πλαίσιο. Ωστόσο, τα κοντά και οπτικά πιο στραβά άκρα επιτρέπουν αξιόπιστα τη γρήγορη και ευέλικτη κίνηση. Το κεφάλι είναι μυτερό με μακριά μύτη. Εκτός από παραλαγές των dachshunds ανάλογα με το μήκος και την ποιότητα του τριχώματος, διακρίνονται επίσης τρεις παραλλαγές μεγέθους. Στάνταρ, μίνι και νάνος. Τα ντάξχουντ νάνου και μίνι, διαφέρουν μεταξύ τους στην περιφέρεια του στήθους. Οι δύο τύποι μπορούν να διασταυρωθούν μεταξύ τους, αλλά όχι με ένα dachshund κανονικού μεγέθους “στάνταρ”. Το πρότυπο FCI επιτρέπει τρεις βασικές παραλλαγές χρωμάτων. Μονόχρωμο – κόκκινο, κίτρινο (επίσης με πρόσμειξη μαύρου), δίχρωμο – μαύρο ή καφέ με μαύρισμα και ανόπτηση, με βασικό σκούρο χρώμα μαύρο, κόκκινο ή γκρι. Στην τραχύτριχη μορφή, εκτός από αυτά, η πιο κοινή χρωματική παραλλαγή είναι ο χρωματισμός του ανοιχτού έως σκούρου αγριόχοιρου.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η ευφυΐα του και η ικανότητά του να παίρνει τις δικές του αποφάσεις, κωδικοποιημένη για χρόνια ακόμη και σε σκύλους που οδηγούνται από το κυνήγι, απαιτεί εκπαίδευση και εκπαίδευση με σαφώς καθορισμένα όρια. Είναι ένας πολυμήχανος και γεμάτος αυτοπεποίθηση σκύλος, ειδικά όταν προσέχει το δικό του συμφέρον. Θα πρέπει να έχει μια στοργική αλλά συνεπή εκπαίδευση που να μην τον αφήνει στη φανταστική διαχείριση του νοικοκυριού και της ανθρώπινης αγέλης. Μισεί τις φωνές και σκληρή εκπαίδευση. Η φύση του μπορεί να τον σκληρύνει με τέτοια μεταχείριση και το αποτέλεσμα θα είναι επιθετικότητα προς τον ιδιοκτήτη του. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση με άλλα ζώα και παιδιά είναι επίσης πολύ σημαντική, ώστε ακόμη και σε μια μεγάλη οικογένεια να είναι ένα πλήρες και στοργικό μέλος. Δεν του αρέσει να είναι μόνος του και αν πρόκειται να είναι στο μέλλον μόνο του, είναι πολύ σημαντικό να του το διδάξετε από κουτάβι το συντομότερο δυνατό. Οι λιχουδιές που χρησιμοποιούνται στην προπόνηση θα πρέπει να είναι πολύ μικρές και χαμηλής ενέργειας λόγω της τάσης τους να είναι υπέρβαροι.  Για παράδειγμα, οι Εκπαιδευτικές λιχουδιές γαλοπούλας Yoggies είναι ιδανικές.

Ασθένειες των ντάκσχουντ

Γενικά ανήκουν σε σχετικά υγιείς ράτσες. Το μόνο πιο συχνό πρόβλημα που σχετίζεται με τη μακρά δομή του σώματός τους τείνει να είναι η κήλη των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την απόκτησή του και να διδάξετε στο dachshund από νεαρή ηλικία ότι δεν πρέπει να πηδά από καρέκλα ή κρεβάτι. Είναι ιδανικό αν του μάθετε να γαβγίσει αν θέλει να κατέβει. Τα παχύσαρκα dachshund μπορούν να πάσχουν από διαβήτη, αρθρώσεις, παθήσεις του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος. Είναι μια φυλή με προδιάθεση για σχηματισμό πέτρας και ανάπτυξη ουλίτιδας.

Τι και πώς να ταΐζετε το ντάκσχουντ

Το ντάκσχουντ ανήκει σε μικρές ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 5 μερίδες την ημέρα
  • από 4 έως 5 μήνες, 3 – 4 μερίδες την ημέρα
  • από 6 μηνών, 2 ​​μερίδες την ημέρα

Λόγω του μεγέθους τους, οι μίνι κόκκοι είναι κατάλληλοι για αυτούς. Στα Dachshund συνήθως αρέσει να τρώνε και δεν είναι επιλεκτικοί, επομένως για να αποφευχθεί η ανάπτυξη παχυσαρκίας είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά τη δόση της τροφής και να μην τα ταΐζετε υπερβολικά.