Granule lisované za studena pro štěňata

Το Border Collie είναι αρκετά μοναδικό μεταξύ όλων των φυλών. Δεν είναι μια φυλή για όλους, ο ιδιοκτήτης ενός Μπόρντερ κόλεϊ πρέπει να είναι δραστήριος με πολύ χρόνο και ενέργεια . Αυτός ο σκύλος πρέπει να απασχοληθεί, οι μεγάλες βόλτες δεν αρκούν. Πρέπει να του δώσεις πραγματικό πρόγραμμα και δουλειά. Θα είναι πιο ευτυχισμένος με ένα κοπάδι πρόβατα. 

Δεν είναι σκύλος που θα χαρεί στον καναπέ και δεν είναι κατάλληλος για αρχάριο. Λατρεύει όμως τα παιδιά και επομένως είναι κατάλληλος για μεγάλη οικογένεια. Χρειάζεται ήπια και ήρεμη μεταχείριση, απεχθάνεται την αγένεια, τον εξαναγκασμό και τη σωματική τιμωρία. Ένα σωστά εκπαιδευμένο και κοινωνικοποιημένο Μπόρντερ κόλεϊ  είναι ένας υπέροχος σύντροφος.

Χαρακτήρας

Το Μπόρντερ κόλεϊ είναι αξιόπιστο και φιλικό , χρειάζεται θετικό κίνητρο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης . Ομοίως, θα πρέπει να του ανατεθούν καθήκοντα που μπορεί να σκεφτεί . Εν συντομία, μπορούμε να πούμε ότι είναι:

 • σκληρά εργαζόμενο
 • επίμονο
 • ειρηνικό
 • πολύ έξυπνο
 • δραστήριο
 • προσεχτικό
 • ανεξάρτητο και αυτοσκεπτόμενο στην εργασία
 • μισούν την πλήξη
 • ανεπαρκώς μεγαλωμένο μπορεί να είναι δειλό και επιθετικό

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Το Μπόρντερ κόλεϊ είναι κατάλληλο για όσους θα έχουν πολύ χρόνο για αυτό και είναι πρόθυμοι να αφοσιωθούν πραγματικά στην εκπαίδευση και την ανατροφή του. Το να του πετάξεις ένα μπαλάκι για “απορτ” δεν θα είναι αρκετό, πρέπει να του δώσεις τη δυνατότητα να λύσει εργασίες. Ταιριάζει σε μια οικογένεια με παιδιά εάν ανατραφεί και κοινωνικοποιηθεί σωστά ως κουτάβι. Η φύση του είναι να κρατά το κοπάδι μαζί. Εάν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην εκτροφή προβάτων, θα έχει την τάση να συγκεντρώνει μαζί παιδιά ή άλλα κατοικίδια, κάτι που δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Μπορεί να ζήσει σε ένα σωστά τροποποιημένο περιφραγμένο χώρο, αλλά ταιριάζει καλύτερα ως σταθερός σύντροφος του ανθρώπου του στο διαμέρισμα. Είναι μια ράτσα επαφής. 

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το Border Collie είναι ένας γοητευτικός σκύλος ιδανικού μεσαίου μεγέθους. Η γούνα του έχει ένα πυκνό, απαλό υπόστρωμα και ένα μακρύτερο και πιο δυνατό top coat. Τα χρώματα είναι καφέ, λευκό, μαύρο ή μαρμάρινο – merle. Το λευκό χρώμα δεν πρέπει ποτέ να κυριαρχεί, μόνο να συμπληρώνει τα άλλα. Οι σκύλοι με επικράτηση λευκού χρώματος αποκλείονται από την αναπαραγωγή και δεν επιτρέπεται η διασταύρωση δύο σκύλων χρωματισμού merle. Τα μπλε μάτια επιτρέπονται για τα σκυλιά merle, διαφορετικά έχουν συνήθως καστανά μάτια.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Για τη βέλτιστη ψυχολογική ανάπτυξη των σκύλων αυτής της φυλής, η σωστή ανατροφή και η εντατική εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Το Border Collie είναι κατάλληλο για όλα τα είδη αθλημάτων σκύλων, ιδανικό για παράδειγμα για ευκινησία, dogdancing, dogfrisbee, υπακοή ή flyball και dogtrekking. Όταν εκπαιδεύετε ένα κόλεϊ, είναι σημαντικό να θυμάστε τις κατάλληλες και υγιεινές λιχουδιές. Λόγω του χρόνου που απαιτείται για την εκπαίδευση του θα χρειαστείτε μεγάλη ποσότητα λιχουδιών. Η πιο κατάλληλη ανταμοιβή προπόνησης είναι για παράδειγμα Εκπαιδευτικές λιχουδιές με βόειο κρέας για σκύλους

Ασθένειες των Μπόρντερ κόλεϊ

Σε γενικές γραμμές, τα Μπόρντερ κόλεϊ είναι σχετικά υγιείς ράτσες. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες κληρονομικές ασθένειες και άλλες με υψηλότερη αναπαραγωγική προδιάθεση. Η συχνότητα των κληρονομικών ανωμαλιών μπορεί να μειωθεί με προσεκτικό γενετικό έλεγχο των αναπαραγωγικών σκύλων.

Τι και πώς να ταΐζετε το Μπόρντερ κόλεϊ

Το Border collie ανήκει στις μεσαίες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

 • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών 4 έως 5 μερίσες την ημέρα , 
 • από 5 έως 9 μήνες 3 φορές την ημέρα 
 • από τον 9ο μήνα 2 φορές την ημέρα

Η μεγάλη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται, η οποία θα χρειαστεί για την υγιή ανάπτυξη ενός Border collie, απαιτεί προσεκτική επιλογή της κατάλληλης τροφής. Για παράδειγμα, οι κόκκοι Yoggies Active με πάπια και ελάφι ψυχρής έκθλιψης, που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για δραστήριους σκύλους υπό πίεση, θα είναι ιδανικοί.