Το Μπερνίζ προέρχεται από το ελβετικό καντόνι της Βέρνης. Οι πρόγονοί του έφτασαν σε αυτήν την περιοχή με τους Ρωμαίους ήδη τον πρώτο αιώνα π.Χ. Είναι λοιπόν μια ράτσα ηλικίας άνω των δύο χιλιάδων ετών. Χρησιμοποιήθηκε ως γενικός σκύλος εργασίας σε φάρμα στα ορεινά βοσκοτόπια στις Ελβετικές Άλπεις. Χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη κοπαδιών προβάτων, τη φύλαξη περιουσίας και για το τράβηγμα καροτσιών με φορτίο. Στο γύρισμα του 19ου και του 20ου αιώνα, το Μπερνίζ έλαβε περισσότερη προσοχή και οι τοπικοί κτηνοτρόφοι ενίσχυσαν το πρότυπο του. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η φυλή άρχισε να εξαπλώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αριθμός των σκύλων μειώθηκε σε κρίσιμο όριο και το Μπερνίζ σχεδόν εξαφανίστηκε. Ευτυχώς, αφού τελείωσε ο πόλεμος, η αναπαραγωγή αποκαταστάθηκε και σήμερα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες.

Χαρακτήρας

Αυτός ο σκύλος εξακολουθεί να έχει καλή διάθεση και θετική στάση απέναντι στη ζωή. Αν και είναι μεγαλόσωμη ράτσα, είναι πολύ δημοφιλής για την ήρεμη και φιλική φύση της. Είναι εκ φύσεως διορατικός και υπάκουος. Δεν είναι καθόλου επιθετικό και προσκολλάται εύκολα σε έναν ξένο. Επομένως, παρά το μέγεθος και την επιβλητική του εμφάνιση, δεν είναι καλός φύλακας. Είναι φιλικός και τα πάει πολύ καλά με άλλα ζώα. 

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Ένα ήρεμο και υπομονετικό άτομο που θα έχει την ευκαιρία να περάσει πολύ χρόνο με τον σκύλο του θα είναι απόλυτα ιδανικό για αυτόν. Ο πιο ευτυχισμένος σκύλος θα ζήσει με έναν τέτοιο ιδιοκτήτη σε ένα σπίτι με κήπο, όπου μπορεί να περάσει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας έξω, αλλά δεν θα απομονωθεί από το αφεντικό του. Το Μπερνίζ είναι πολύ προσκολλημένο στην ανθρώπινη αγέλη του και χρειάζεται να είναι σε συνεχή επαφή μαζί του. Μπορεί να ζει σε κατάλληλο περιβάλλον έξω, αλλά δεν πρέπει να είναι μόνος. Λατρεύει τα παιδιά, από τα οποία μπορεί να ανεχθεί ακόμα και ενοχλητική μεταχείριση, γι’ αυτό είναι εξαιρετικός σκύλος της οικογένειας. Τα πάει καλά με άλλα ζώα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Ως σκύλος που ανήκει σε μεγάλες έως γιγάντιες ράτσες, η προσωπικότητά του αναπτύσσεται αργά και διαρκεί περισσότερο. Ακόμη και λόγω του μεγέθους του, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική ώστε να ωριμάσει σε ένα ισορροπημένο και ήρεμο σκύλο. Αντέχει πολύ καλά στο κρύο και λατρεύει το χιόνι. Η ζέστη του καλοκαιριού, από την άλλη, τον ταλαιπωρεί και δεν είναι καλό να τον εκθέσετε σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά του φέρνει η μακριά και παχιά γούνα του. Είναι όμορφη, αλλά απαιτεί τακτική συντήρηση. Κατά την περίοδο της αυξημένης αποβολής, το χτένισμα πρέπει να γίνεται καθημερινά. Το συχνό μπάνιο είναι ανεπιθύμητο, εξάλλου αυτός ο σκύλος δεν αναζητά το υδάτινο περιβάλλον με κανέναν τρόπο. Το χρώμα της γούνας του είναι πολύ ποικίλο. Το βασικό χρώμα είναι μαύρο, με καφέ και κόκκινο καστανά και λευκά σημάδια.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Αυτό το μεγαλόσωμο σκυλί είναι από τη φύση του καλά ελεγχόμενο και υπάκουο. Χάρη στην εξυπνάδα και τη φύση του, δεν είναι δύσκολο να τον μεγαλώσεις και να τον εκπαιδεύσεις. Δεν είναι «σκληρός τύπος» και η προπόνηση πρέπει να καθοδηγείται από θετικό μονοπάτι και ανταμοιβές. Οι τιμωρίες δεν λειτουργούν με αυτή τη φυλή. Είναι σκύλος κατάλληλος για τον ιδιοκτήτη – αρχάριο, αλλά με προσεκτική προκαταρκτική προετοιμασία και οδηγίες για τις ανάγκες της ράτσας. Αυτοί οι σκύλοι τείνουν να είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία, επομένως είναι καλό να προτιμάτε τις λιχουδιές εκπαίδευσης με τη μορφή αποξηραμένου κρέατος, για παράδειγμα Εκπαιδευτικές λιχουδιές με βόειο κρέας για σκύλους 

Ασθένειες των Μπερνίζ

Σε σύγκριση με άλλες ράτσες παρόμοιου μεγέθους, το Μπερνίζ έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Ο λόγος είναι πολλές ασθένειες που εμφανίζονται συχνότερα σε αυτή τη ράτσα παρά σε άλλες. Τα προβλήματα ανάπτυξης του μυοσκελετικού συστήματος, ιδιαίτερα των οστών και των αρθρώσεων, είναι κοινά. Κατά την περίοδο ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίζετε την κίνηση και να μην την υπερφορτώνετε. Είναι κρίσιμο να γνωρίζετε πως η διατροφή του από κουτάβι πρέπει να είναι πολύ ελεγχόμενη ώστε να προλαβαίνει ο σκελετός του κουταβιού να αναπτύσσεται μαζί με το σωματικό βάρος. Μεταξύ των κυριότερων αιτιών θανάτου είναι διάφοροι τύποι κακοήθους καρκίνους, οι οποίοι εμφανίζονται πιο συχνά στο Μπερνίζ παρά σε σκύλους άλλων φυλών.

Τι και πώς να ταΐζετε το Μπερνίζ

Το Μπερνίζ ανήκει στις μεγαλόσωμες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών, 4 έως 5 μερίδες τροφής την ημέρα
  • από 5 έως 9 μήνες, 3 φορές την ημέρα
  • από τον 9ο μήνα 2 φορές την ημέρα

Αυτός ο σκύλος είναι επίσης μια από τις ράτσες με προδιάθεση να αναπτύξουν σύνδρομο γαστρικής διαστολής και στρέψης. Η πρόληψη αυτού του δυνητικά θανατηφόρου προβλήματος είναι η αυστηρή σίτιση μετά την άσκηση, δύο φορές την ημέρα, ακολουθούμενη από ανάπαυση τουλάχιστον μίας ώρας. Τα σκυλιά που αναπτύσσουν ασθένειες των αρθρώσεων, π.χ. DKK ή εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις, μπορούν να βοηθηθούν με συμπλήρωμα διατροφής  Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά. Μακροπρόθεσμα, τροφές ψυχρής έκθλιψης με προβιοτικά θα είναι κατάλληλη διατροφή τους. Το Μπερνίζ έχει επίσης την τάση για παχυσαρκία, επομένως είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε πολύ προσεκτικά την διατροφή του.