Σε αντίθεση με άλλες ράτσες, των οποίων η δημοτικότητα κυμαίνεται με την πάροδο του χρόνου, το Labrador retriever διατηρεί τη συνεχή εύνοια των ιδιοκτητών σκύλων. Είναι ένας καλόκαρδος, αφοσιωμένος σύντροφος, που αγαπά όλα τα ζωντανά πράγματα γύρω του. Επί του παρόντος κυριαρχεί ο κοινωνικός του ρόλος, παρά το γεγονός ότι η καταγωγή του είναι καθαρά επαγγελματική. Τον δέκατο πέμπτο αιώνα, όταν τα πυροβόλα όπλα απέκτησαν σημασία στο κυνήγι, υπήρχε ανάγκη για σκύλους ικανούς να φέρουν πίσω κυνηγητά ή πυροβολημένα θηράματα. Και έτσι ο όρος «ριτρίβερ» άρχισε σιγά σιγά να διαδίδεται στους κυνηγούς. Το ριτρίβερ συνοδεύει τον σκοπευτή κατά το κυνήγι, ακολουθεί τη βολή και τον φέρνει κατά εντολή. Εντοπίζει τον πυροβολισμό, τον πιάνει και τον φέρνει στον σκοπευτή. Αυτά τα ένστικτα που είναι έμφυτα στο Labrador retriever παραμένουν και στα ζώα συντροφιάς μας, που τους αρέσει να ανακτούν και να κουβαλούν παιχνίδια, εφημερίδες ή λουρί.

Χαρακτήρας

Αυτά τα σκυλιά έχουν μια πολύ γλυκιά και φιλική φύση. Είναι πολύ αφοσιωμένοι στον ιδιοκτήτη τους και είναι καλά εκπαιδευμένοι. Προσπαθεί να ευχαριστήσει τον κύριό του και να εκπληρώσει όλα όσα απαιτούνται από αυτόν. Έχουν αγάπη για το νερό στο αίμα τους και είναι υπέροχοι κολυμβητές. Ένα λαμπραντόρ δεν μπορεί να αντισταθεί σε καμία ευκαιρία να κολυμπήσει ή τουλάχιστον να μπει στο νερό.

Εν ολίγοις, το Λαμπραντόρ είναι:

 • αφιερωμένος
 • κοινωνικός
 • σκληρά εργαζόμενος
 • εξαιρετικός στο απόρτ
 • προσεκτικός
 • ήρεμος
 • έξυπνος
 • προσαρμόσιμος
 • καλά ελεγχόμενος

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Το Labrador retriever είναι μια φυλή κατάλληλη ακόμα και για έναν αρχάριο ιδιοκτήτη. Είναι πολύ κοινωνικό σκυλί και χρειάζεται συνεχή επαφή με τους ανθρώπους. Λόγω της απουσίας επιθετικότητας, που δεν πρέπει ποτέ να εμφανιστεί, δεν είναι επίσης κατάλληλος ως φύλακας διαμερίσματος, σπιτιού ή κήπου. Γαβγίζει για να ειδοποιεί αγνώστους, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπερασπιστής. Παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι πιο κοινωνικά ζώα, χρησιμοποιούνται και ως κυνηγετικά σκυλιά, σκυλιά διάσωσης ή ως σκυλιά για τυφλούς. Λόγω της εξαιρετικής όσφρησής τους, τείνουν να έχουν επιτυχία στην αναζήτηση ναρκωτικών και εκρηκτικών. Λόγω της εξαιρετικής, υπομονετικής και φιλικής φύσης τους, είναι επίσης πολύ κατάλληλα για canitherapy.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το Λαμπραντόρ είναι μια από τις μεγαλόσωμες ράτσες με ισχυρή δομή σώματος. Έχουν φαρδύ και βαθύ στήθος και φαρδύ κεφάλι. Η διαφορά μεταξύ του αρσενικού και θηλυκού είναι πολύ εμφανής σε αυτή τη ράτσα – οι σκύλοι είναι μεγαλόσωμοι, ογκώδεις, οι σκύλες είναι μικρότερες και πιο αδύνατες με την τάση να παχαίνουν. Το τρίχωμα τους είναι κοντό, πυκνό και εφαρμόζει στενά με ένα απαλό και πυκνό υπόστρωμα. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής τους την εποχή που τα χρησιμοποιούσαν για κυνήγι, απέκτησαν αδιάβροχη γούνα, η οποία τους προστατεύει τέλεια από το κρύο όταν κολυμπούν σε παγωμένο νερό, από όπου μετέφεραν τις πιασμένες πάπιες. Το χρώμα του τριχώματος είναι κίτρινο, μαύρο ή καφέ. Εκτός από τις αποκλίσεις από το απαιτούμενο πρότυπο σώματος, η επιθετική ή υπερβολικά δειλή φύση αποκλείεται από την αναπαραγωγή.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Χάρη στην εξαιρετική του δυνατότητα ελέγχου, η εκπαίδευση και η κατάρτιση θα είναι ευκολότερη από ό,τι με άλλες ράτσες. Ωστόσο, είναι απαραίτητο, όπως και με άλλα σκυλιά, να ξεκινήσετε την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση από νωρίς και να μην βασίζεστε μόνο στην καλή φήμη των Λαμπραντόρ. Ακόμη και ένα λαμπραντόρ πρέπει να μπορεί να κληθεί από τον ιδιοκτήτη του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αν και τα Λαμπραντόρ συνήθως αγαπούν τα παιδιά, μπορεί να υπάρξει μια εξαίρεση. Επομένως, ένας ενήλικας πρέπει να είναι πάντα παρών όταν ένας σκύλος έρχεται σε επαφή με ένα μικρό παιδί. Εάν αποφασίσετε να συνεργαστείτε με ένα Labrador retriever, θα εκπληρώσει με ενθουσιασμό και χαρά τις εντολές και τις εργασίες. Ωστόσο, ιδιαίτερα οι σκύλες τείνουν να παίρνουν βάρος και έτσι χρειάζονται αρκετή άσκηση και κατάλληλες λιχουδιές, για παράδειγμα, Freeze dried κρέας γαλοπούλας (λυοφιλοποιημένο) 85gr για σκύλους και γάτες, Εκπαιδευτικές λιχουδιές με γαλοπούλα για σκύλους Yoggies.

Ασθένειες των Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Δυστυχώς, αυτοί οι σκύλοι ανήκουν σε ράτσες με προδιάθεση για ένα σχετικά ευρύ φάσμα διαφορετικών ασθενειών. Όπως και με άλλες «μοντέρνες» ράτσες, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε ένα κουτάβι από γνωστούς εκτροφής. Τα κουτάβια χωρίς χαρτιά θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κληρονομικές ασθένειες λόγω της απουσίας προληπτικού ελέγχου των γονέων τους. Οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων εμφανίζονται περίπου 3 φορές πιο συχνά από ό,τι σε άλλες φυλές. Μεταξύ αυτών συναντάμε, για παράδειγμα, αλλεργικά νοσήματα, μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, σύνδρομο νεκρής ουράς και παχυσαρκία. Υπάρχουν γενετικές εξετάσεις για λαμπραντόρ, μεταξύ άλλων, για τη διάγνωση ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων για παράδειγμα προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς.

Τι και πώς να ταΐζετε το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ανήκει σε μεγάλες έως γιγάντιες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

 • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών, 4 έως 5 μερίδες την ημέρα
 • από 5 έως 8 μηνών, 3 φορές την ημέρα
 • από τον 8ο μήνα, 2 φορές την ημέρα

Λόγω της τάσης για παχυσαρκία, είναι απαραίτητο να ζυγίζεται προσεκτικά και να παρακολουθείται η δόση σίτισης. Τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά με αναπτυξιακές ή εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις μπορούν να βοηθηθούν συμπληρώνοντας Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.