Οι πρώτες αναφορές αυτής της μιας από τις παλαιότερες φυλές χρονολογούνται από το 1121 π.Χ. στο κινέζικο βιβλίο των χρονικών. Ο τόπος καταγωγής ήταν το Θιβέτ, όπου αυτά τα σκυλιά φύλαγαν κοπάδια ζώων, σπίτια, ναούς και ολόκληρα χωριά. Λόγω της σχετικά κλειστής αναπαραγωγής, το Θιβετιανό Μαστίφ έχει επιβιώσει σχεδόν με την ίδια μορφή μέχρι σήμερα. Το 1847, ο πρώτος σκύλος εισήχθη στην Αγγλία ως δώρο στη βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας. Τα επόμενα χρόνια, μικροί αριθμοί από αυτά τα σκυλιά έφτασαν σταδιακά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια απέδειξε τη γενετική σχέση του Θιβετιανού Μαστίφ με το Leonberger, το Great Mountain Dog, τον St. Bernard ή το Rottweiler.

Χαρακτήρας

Η εκτροφή για ανεξάρτητη εργασία οδήγησε στην εδραίωση αυτού του χαρακτηριστικού ακόμη και στους σημερινούς σκύλους. Το Θιβετιανό Μαστίφ είναι ένας έξυπνος, ανεξάρτητος σκύλος που περιμένει μεγάλο σεβασμό από τον ιδιοκτήτη του. Δεν είναι διατεθειμένος να υποταχθεί, και αν πειστεί για αυτό που θέλει, δεν θα υπακούσει στον ιδιοκτήτη και μένει πεισματικά στη γνώμη του. Αγαπά την οικογένειά του και δείχνει μεγάλη πίστη. Έχει ανεπτυγμένα έντονα ένστικτα φύλακα, οπότε θα είναι εξαιρετικός φύλακας. Είναι φυσικά επιφυλακτικός απέναντι σε ξένους. Λόγω της ιδιόμορφης προσέγγισής του στις εντολές και της απροθυμίας του να κάνει αυτό που δεν θέλει, δεν είναι σκύλος κατάλληλος για αθλήματα σκύλων ή εντατική εκπαίδευση.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Λόγω της ανεξάρτητης φύσης του, που χρειάζεται διαχείριση, δεν είναι κατάλληλος σκύλος για τον αρχάριο ιδιοκτήτη. Αν και είναι μεγαλόσωμος και πολύ καλά εξοπλισμένος με χοντρή γούνα, δεν είναι κατάλληλος για ζωή σε κλειστό κλουβί του κήπου. Παρά την ανεξαρτησία του, δεν ανέχεται πολύ καλά την απομόνωση και τη μοναξιά. Ιδανικό για το Θιβετιανό Μαστίφ είναι η συχνή παραμονή του έξω, εκτός από τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όπου, αντίθετα, θα πρέπει να μένει σε μέρη με χαμηλότερη θερμοκρασία. Με σωστή εκπαίδευση, είναι κατάλληλο και ως σκύλος οικογένειας για παιδιά με καλή συμπεριφορά.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Είναι ογκώδη σκυλιά με συμπαγές πλαίσιο και σώμα. Έχει μια μεγαλειώδη και δυνατή εντύπωση. Το μεγάλο κεφάλι χαρακτηρίζεται από ελαφρώς προεξέχοντα άνω χείλη στα πλάγια. Το μυώδες σώμα καλύπτεται με πολύ πυκνή γούνα με υπόστρωμα. Τα πιο μακριά μαλλιά σχηματίζουν χαίτη στο λαιμό. Το χρώμα του τριχώματος είναι μαύρο με μαύρισμα, μαύρο, μπλε, μπλε με μαύρισμα ή κόκκινο.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η εκπαίδευση και μπορεί να είναι πιο δύσκολη λόγω του πείσματος του κουταβιού. Από νωρίς θα διεκδικήσει τα δικά του. Η προπόνηση με θετικά κίνητρα και ανταμοιβές είναι απαραίτητη, γιατί το αίσθημα της αδικίας και της σκληρότητας θα θυμάται για πολύ καιρό ο Θιβετιανός Μαστίφ και είναι δύσκολο να συγχωρηθεί. Λόγω του μεγέθους του σκύλου, η σωστή κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική, η οποία θα επηρεάσει πολύ τον χαρακτήρα του ζώου ως ενήλικα. Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να ληφθεί υπόψη η αργή ανάπτυξη της προσωπικότητας του σκύλου, καθώς τα Θιβετιανά Μαστίφ χρειάζονται πολύ χρόνο για να ωριμάσουν. Ένα Θιβετιανό Μαστίφ θα είναι διανοητικά ώριμο περίπου στην ηλικία των τριών ετών. Μπορεί να αναμένεται μεγάλη κατανάλωση λιχουδιών κατά τη διάρκεια της προπόνησης, επομένως καλό είναι να επιλέξετε τις λιγότερο πλούσιες σε λιπαρά.

Ασθένειες των Θιβετιανό Μαστίφ

Όπως πολλές άλλες μεγαλόσωμες ράτσες, τείνουν να έχουν ορθοπεδικά προβλήματα με τη μορφή δυσπλασίας ισχίου, εκφυλιστικών αρθρώσεων και δυσκολιών ανάπτυξης του κινητικού συστήματος. Έχουν επίσης μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Τα σκυλιά με ασθένεια των αρθρώσεων μπορούν να βοηθηθούν συμπληρώνοντας το Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.

Τι και πώς να ταΐζετε το Θιβετιανό Μαστίφ

Το Θιβετιανό Μαστίφ ανήκει σε γιγαντόσωμες φυλές σκύλων. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 6 μηνών, 4 έως 5 μερίδες την ημέρα
  • από 6 έως 10 μηνών 3, φορές την ημέρα
  • από την ηλικία των 11 μηνών, 2 ​​φορές την ημέρα

Λόγω της αργής ανάπτυξης του κινητικού συστήματος και της ανάγκης για μέταλλα κατά τη διάρκειά του, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί μεγάλη προσοχή στη διατροφή του αναπτυσσόμενου Θιβετιανού Μαστίφ. Η τροφή πρέπει να παρέχεται με τη σωστή αναλογία ενέργειας, η οποία θα πρέπει να είναι μάλλον χαμηλότερη για την πιο αργή ανάπτυξη του κουταβιού, και αρκετά μέταλλα, ιδιαίτερα ασβέστιο και φώσφορο.