Δικαίως, το golden retriever είναι η πιο δημοφιλής ράτσα μεταξύ μεγαλόσωμων σκύλων. Η δημοτικότητά του συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως. Ο Σκωτσέζος Λόρδος Tweedmouth ήταν υπεύθυνος για την αναπαραγωγή του στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Οι πρόγονοι του Golden Retriever είναι πιθανόν σκυλιά που ερχόντουσαν ως αξιοθέατα για ένα ρωσικό ταξιδιωτικό τσίρκο – πιθανώς καυκάσιοι βοσκοί ή Ρώσοι πρόσκοποι. Ο προαναφερόμενος άρχοντας αγόρασε αρκετά από αυτά τα σκυλιά από το τσίρκο και στη συνέχεια τα σταύρωσε με κυνηγόσκυλα, τα οποία έχουν ένα χαρακτηριστικό αμμώδες χρώμα. Η βάση της φυλής ήταν τότε ένα χρυσό κουτάβι, το οποίο γεννήθηκε ως το μοναδικό αυτού του χρώματος σε μια γέννα μαύρων σκύλων. Το 1868, γεννήθηκαν τα πρώτα χρυσά κουτάβια, τα οποία ο Λόρδος Tweedmouth χρησιμοποίησε για περαιτέρω εκτροφή. Η φυλή Yellow Retriever αναγνωρίστηκε επίσημα από το English Kennel Club το 1903.

Χαρακτήρας

Είναι η απόλυτα ιδανική φύση σκύλου που κάνει το golden retriever τόσο δημοφιλές. Είναι ένας πολύ έξυπνος, αξιόπιστος, καλά ελεγχόμενος σκύλος. Του αρέσει να μαθαίνει, είναι απίστευτα υπομονετικός και ισορροπημένος. Τα πάει καλά με άλλα ζώα. Ως οικογενειακός σκύλος αυτού του μεγέθους, είναι ασυναγώνιστος. Αγαπά τους ανθρώπους και είναι πολύ ευαίσθητος και προσεκτικός με τα παιδιά. Ως μέλος μιας ομάδας ριτρίβερ που έφερνε υδρόβια πτηνά στους κυνηγούς, διατήρησε ένα απαλό άγγιγμα. Επομένως, τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να τα δαγκώσουν ή να τα αρπάξουν κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ιδανικός εκπρόσωπος αυτής της φυλής είναι κατάλληλος για όλους. Είναι κατάλληλο και ως πρώτο σκυλί, είναι ιδανικό για οικογένεια με μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Είναι άριστα σκυλιά βοηθείας λόγω της υπομονετικής και ευγενικής φύσης τους. Είναι ένα τυπικό οικογενειακό σκυλί, χρειάζεται να είναι σε επαφή με ένα άτομο. Παρά το γεγονός ότι σήμερα εκτρέφεται κατά κύριο λόγο ως σκύλος συντροφιάς, ως αρχικά ράτσα εργασίας, χρειάζεται αρκετή άσκηση και απασχόληση. Η υπακοή του τον κάνει ιδανικό σκύλο για ευκινησία, χορό σκυλιών, σκυλοδρομία, υπακοή και φυσικά κυνηγετική εκπαίδευση. Λατρεύει το νερό και επίσης το απόρτ, οπότε η ανάκτηση αντικειμένων που πετάγονται στο νερό θα είναι το αγαπημένο του παιχνίδι.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το Golden Retriever ανήκει στις μεγαλόσωμες κυνηγετικές ράτσες. Το σώμα είναι συμμετρικό, με βαθύ και ευρύχωρο στήθος. Τα άκρα είναι μυώδη με ιδανικά γωνιακά άκρα. Το τρίχωμα είναι λείο ή κυματιστό. Το υπόστρωμα αυτού του σκύλου, που προορίζεται για εργασία στο νερό, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα του σκύλου από το κρύο του κρύου νερού. Το χρώμα μπορεί να είναι χρυσό ή κρεμ.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι παίρνουν ένα Golden Retriever ως πρώτο ή οικογενειακό σκυλί είναι η λανθασμένη αντίληψη ότι δεν χρειάζονται εκπαίδευση ή εκπαίδευση. Αυτός ο σκύλος χρειάζεται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, όπως κάθε άλλη ράτσα. Χάρη στην εξυπνάδα του όμως καταλαβαίνει γρήγορα τα πάντα και μαθαίνει γρήγορα. Ως εργαζόμενη φυλή κυνηγιού, το Golden Retriever πρέπει να είναι απασχολημένο και να μαθαίνει νέα πράγματα. Αντί για μακρινούς περιπάτους, θα είναι χαρούμενος για παιχνίδι, προπόνηση, προσκομίσεις και αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη. Αν ο ιδιοκτήτης του τον κάνει του «καναπέ», το γκόλντεν ριτρίβερ θα έχει την τάση να παχαίνει. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, είναι κατάλληλες για αυτόν μεγαλύτερες λιχουδιές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια.

Ασθένειες των Γκόλντεν Ριτρίβερ

Μακροπρόθεσμα, από την άποψη της υγείας, η εκτροφή χωρίς επίβλεψη είχε ως αποτέλεσμα τον καθορισμό πολλών ασθενειών στη γενετική βάση αυτής της φυλής. Επιπλέον, ορισμένες άλλες ασθένειες είναι πιο συχνές στο Golden Retriever. Έχουν συχνά ατοπική δερματίτιδα, εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων, δυσπλασία ισχίου, μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς, καρκίνο, οφθαλμική νόσο ή καρδιαγγειακή νόσο.

Υπάρχει ένα αρκετά ευρύ φάσμα γενετικών εξετάσεων που διατίθενται για το Golden Retriever:

Επιδερμόλυση  – Epidermolysis bullosa στο Γκόλντεν Ριτρίβερ
PRA1 – Προοδευτική Ατροφία Αμφιβληστροειδούς στο Γκόλντεν Ριτρίβερ
PRA2 στη φυλή Γκόλντεν Ριτρίβερ
Μυϊκή δυστροφία σε Γκόλντεν Ριτρίβερ
Ιχθύωση 1 στη ράτσα Γκόλντεν Ριτρίβερ
Ιχθύωση 2 στα Γκόλντεν Ριτρίβερ
ANCL5 – νευρωνική κηροειδής λιποφουσκίνωση σε Γκόλντεν Ριτρίβερ
Ατελής Οστεογένεση σε Γκόλντεν Ριτρίβερ

Τι και πώς να ταΐζετε το Γκόλντεν Ριτρίβερ

Το Γκόλντεν Ριτρίβερ ανήκει σε μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών, 4 έως 5 μερίδες την ημέρα
  • από 5 έως 8 μηνών, 3 φορές την ημέρα
  • από τον 8ο μήνα, 2 φορές την ημέρα

Τα σκυλιά που αναπτύσσουν ασθένειες των αρθρώσεων, για παράδειγμα εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις, μπορούν να βοηθηθούν συμπληρώνοντας στη τροφή το Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.