Αυτό το μικρό σκυλάκι έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Αρχικά εκτράφηκε στα μέσα του 19ου αιώνα για να παράγει έναν μικρό, θαρραλέο κυνηγό για να εξοντώσει αρουραίους και ποντίκια στα σπίτια των φτωχών. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι «αρουραίος στην τρύπα», ένα χόμπι των εργατών στην αποβάθρα στο οποίο στοιχημάτιζαν ποιος σκύλος θα δάγκωνε όλα τα τρωκτικά σε μια μικρή αρένα πιο γρήγορα. Με την παρακμή αυτών των «καυγάδων», οι φτωχοί ιδιοκτήτες αυτών των αποκλειστικά σκύλων εργασίας αναζήτησαν αλλού να χρησιμοποιηθούν τα ζώα τους. Γρήγορα συνειδητοποίησαν τις δυνατότητες ενός μικρού, χαριτωμένου σκύλου. Ξεκίνησε η αναπαραγωγή για μικρά μεγέθη και μεταξένια, μακριά τρίχα. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το τεριέ του Γιορκσάιρ ήταν το αγαπημένο των πλούσιων κυριών και των ευγενών. Ο ρόλος του άλλαξε από εργάτης, κυνηγητός δολοφόνος αρουραίων σε κοινωνικό κατοικίδιο αριστοκρατικών μπουντουάρ. Σήμερα είναι μια καθαρά κοινωνική φυλή με ψυχή κυνηγού.

Χαρακτήρας

Είναι ένα σκυλί δραστήριο, έξυπνο, με αυτοπεποίθηση και θαρραλέο, που αν και μικρόσωμο δεν φοβάται τίποτα. Γαβγίζει και επιτίθεται σε πολύ μεγαλύτερα σκυλιά, κάτι που δυστυχώς μπορεί να αποβεί μοιραίο. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται χαριτωμένο και εντελώς ακίνδυνο, ισχύει το αντίθετο. Στο μικρό του σώμα βρίσκεται μια μαχόμενη καρδιά. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το κυνήγι και η μάχη είναι κωδικοποιημένα στα γονίδιά του. Τείνει να είναι πεισματάρης και κυρίαρχος και επομένως είναι πολύ σημαντικό να θέτεις όρια από νωρίς με σωστή εκπαίδευση. Διαφορετικά, τείνει να αναλάβει την ευθύνη της ανθρώπινης αγέλης του. Ένα καλά εκτρεφόμενο τεριέ του Γιορκσάιρ αγαπά την οικογένειά του και είναι ένας υπέροχος σκύλος συντροφιάς και οικογένειας.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Το Yorkshire Terrier είναι ένα κατάλληλο σκυλί για όποιον είναι πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια για την τόσο απαραίτητη εκπαίδευση και εκπαίδευση. Δεν είναι αλήθεια ότι αυτό το σκυλάκι δεν χρειάζεται εκπαίδευση. Επιπλέον, η τακτική κίνηση είναι σημαντική, σίγουρα δεν είναι «καναπεδάτος». Ο ιδιοκτήτης του πρέπει να φροντίζει και τη τρίχα του. Πρέπει να βουρτσίζεται και να λούζεται τακτικά. Οι σκύλοι επίδειξης τείνουν να έχουν μακριά τρίχα μέχρι το έδαφος, για άλλα κατοικίδια καλό είναι να κουρεύεται. Ένα σωστά κοινωνικοποιημένο σκυλί και με καλή συμπεριφορά είναι ένας ιδανικός οικογενειακός σκύλος, αγαπά τον ιδιοκτήτη και την οικογένειά του.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το Yorkshire terrier είναι μια από τις μικρότερες ράτσες στον κόσμο. Έχει συμπαγές σώμα με λεπτή σύσταση ορθογώνιου σχήματος. Το κεφάλι έχει ελαφρώς κοντό ρινικό τμήμα, προεξέχοντα μαύρα μάτια με όρθια αυτιά. Η πλάτη είναι ίσια ακόμα και όταν ο σκύλος κινείται. Τελειώνει με μια μακριά ουρά που φέρεται ελαφρώς πάνω από το επίπεδο της πλάτης, η οποία συνήθιζε (κάποτε) να κόβεται στα κουτάβια αμέσως μετά τη γέννηση. Η γούνα είναι μακριά και λεία και ρέει κατά μήκος του σώματος στο έδαφος. Το χρώμα που επιτρέπεται είναι ένα πλούσιο, χρυσοκαφέ στο κεφάλι και ατσάλινο μπλε που εκτείνεται από τον αυχένα μέχρι τη βάση της ουράς. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την κρίση του εξωτερικού είναι το βάρος και το ύψος του σκύλου. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος είναι 3,2 κιλά σε ύψος 20-24 cm.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η πρώιμη κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση που καταστέλλει την κυριαρχία είναι η βάση για μια ευτυχισμένη συνύπαρξη με αυτό το έξυπνο σκυλάκι. Ευτυχώς, το τεριέ του Γιορκσάιρ είναι έξυπνο, περίεργο και υπάκουο, έτσι εκτελεί ενδιαφέρουσες ασκήσεις και εργασίες με ενθουσιασμό. Κατά την εκπαίδευσή του, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλος σκύλος και να μην του δίνονται παραχωρήσεις. Μετά από μια τέτοια εκπαίδευση θα είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος. Επιπλέον, το Yorkshire Terrier θα είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για αθλήματα όπου η ταχύτητα και η ευκινησία είναι σημαντικά, όπως το “agility”. Εκεί μπορεί να απελευθερώσει την ενέργειά του με τρόπο που θα απολαύσει πολύ. Με τον ίδιο τρόπο, θα είναι πολύ ικανοποιημένος στις βόλτες στη φύση, όπου μπορεί να θυμίζει στον εαυτό του τα φυσικά του ένστικτα σκαλίζοντας στα λαγούμια των τρωκτικών. Εάν έχει έλλειψη άσκησης, μπορεί να έχει την τάση να είναι υπέρβαρος. Επομένως, οι λιχουδιές που δίνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να είναι μικρές και χαμηλής ενέργειας. Οι λιχουδιές κρέατος για προπόνηση Yoggies είναι ιδανικές.

Ασθένειες των Γιορκσάιρ Τεριέ

Η αναπαραγωγή που επικεντρώνεται στην εμφάνιση και το μέγεθος έχει δυστυχώς εδραιώσει ορισμένα προβλήματα υγείας στη γονιδιακή δεξαμενή της φυλής. Τους συναντάμε με έξαρση της επιγονατίδας, οφθαλμικές παθήσεις και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των τεριέ του Γιορκσάιρ έχει προβλήματα ουλίτιδας και πέτρας, τα οποία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Τι και πώς να ταΐζετε το Γιορκσάιρ Τεριέ

Το Γιορκσάιρ Τεριέ ανήκει σε μίνι/toy ράτσες σκύλων. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 5 μερίδες την ημέρα
  • από 4 έως 5 μήνες 3x – 4x την ημέρα
  • από 6 μηνών 2 ​​φορές την ημέρα

Λόγω του μεγέθους τους, οι μικροί κόκκοι είναι κατάλληλοι για αυτούς, για παράδειγμα οι μίνι κόκκοι Yoggies. Σε περίπτωση διαγνωσμένης εξάρθρωσης της επιγονατίδας, συνιστάται να επιλέξετε συμπληρώματα διατροφής στη τροφή – Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά. Το τεριέ του Γιορκσάιρ μπορεί να έχει τάση για παχυσαρκία σε περίπτωση έλλειψης άσκησης, επομένως η δόση της τροφής του πρέπει να μετρηθεί προσεκτικά.