Σε αυτή την περίπτωση, το όνομα της φυλής αντικατοπτρίζει πραγματικά την προέλευσή της. Αυτοί οι σκύλοι εκτράφηκαν στο Βέλγιο ως σκύλοι εργασίας για αγρότες και βοσκοί προβάτων. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα δεν υπήρχε τάξη στην εκτροφή αυτών των σκύλων και διασταυρώνονταν εντελώς τυχαία και χαοτικά μόνο με στόχο την ενίσχυση των απαιτούμενων εργασιακών δεξιοτήτων. Αυτή η κατάσταση άλλαξε μόνο με την ίδρυση της Λέσχης Βελγικών Ποιμενικών Βρυξελλών το 1891. Η φυλή χωρίστηκε σε τρεις τύπους βάσει του χαρακτήρα του τριχώματος – κοντότριχα, σκληρότριχα και μακρύτριχα σκυλιά. Με τα χρόνια, οι παραλλαγές της φυλής άλλαξαν. Σήμερα αναγνωρίζουμε τέσσερις τύπους Βελγικού Ποιμενικού, που ονομάζονται από τέσσερις Βελγικές πόλεις. Ο Πρώτος και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος σήμαιναν τεράστια χρήση Βέλγων ποιμενικών στην υπηρεσία του στρατού. Φύλαγαν αποθήκες πυρομαχικών, μετέδιδαν μηνύματα, εκπαιδεύτηκαν ως υπερασπιστές κ.λπ. Δυστυχώς, αυτό σήμαινε καταστροφή για τη γονιδιακή δεξαμενή της φυλής – οι ποιοτικοί σκύλοι απομακρύνθηκαν στους πολέμους και οι περισσότεροι χάθηκαν εκεί. Αυτοί που έμειναν στους εκτροφείς δεν είχαν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Ευτυχώς, έγινε η αποκατάσταση της αναπαραγωγής του βελγικού ποιμενικού και τις τελευταίες δεκαετίες έχει μεγάλη ανάπτυξη.

Χαρακτήρας

Είναι γενικά πολύ δραστήρια και ζωηρά σκυλιά. Οι πρόγονοί τους τους άφησαν τα προσόντα του εξαιρετικού φύλακα. Σε εγρήγορση, είναι άμεσα έτοιμοι να υπερασπιστούν την ανθρώπινη παρέα τους ανά πάσα στιγμή. Είναι ένας απίστευτα δραστήριος και ζωηρός σκύλος, που ξεσπά συνεχώς από ενέργεια. Αγαπούν την οικογένειά τους, είναι φιλικοί με τα παιδιά, αλλά δεν τους αρέσει η παρεμβατική συμπεριφορά. Είναι ένας σκύλος που δέχεται πολύ σκληρά την αλλαγή ιδιοκτήτη ή περιβάλλοντος. Προτιμά να εργάζεται έξω και χρειάζεται μακριές και γεμάτες προπόνηση βόλτες. Είναι δύσπιστος προς τους ξένους, αλλά όχι επιθετικός. Οι γρήγορες αντιδράσεις του κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι ο λόγος που μπορεί να του δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένους τομείς έναντι του μεγαλύτερου και πιο αργού γερμανικού ποιμενικού.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Λόγω της ανάγκης για σχετικά απαιτητική εκπαίδευση και μόνιμη απασχόληση του Βελγικού ποιμενικού, σίγουρα δεν είναι σκύλος για όλους και σίγουρα δεν είναι σκύλος κατάλληλος για αρχάριο ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να έχει εμπειρία στην εκπαίδευση και την ανατροφή ενός σκύλου υπηρεσίας. Είναι βέλτιστο να επιλέξετε μόνιμη χρήση και άφθονη άσκηση για τον βελγικό ποιμενικό, δηλαδή εκπαίδευση άμυνας ή διάσωσης. Τα αθλήματα του σκύλου, όπως η ευκινησία ή το flyball, είναι επίσης κατάλληλα για αυτόν. Είναι ένας σκύλος για έναν ενεργό αθλητή, κυνολόγο ή χειριστή σκύλου, που θα μπορεί να αξιοποιήσει ιδανικά τις δυνατότητές του. Με την κατάλληλη εκπαίδευση γίνεται κατάλληλος οικογενειακός σκύλος για παιδιά. Μια σίγουρη και συνεπής προσέγγιση στην εκπαίδευση είναι σημαντική, όπου ένα άτομο πρέπει να είναι ισότιμος συνεργάτης με τον σκύλο. Η ανεπαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη και προβληματική συμπεριφορά.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Ο Βελγικός ποιμενικός είναι μια μεσαίου μεγέθους ράτσα με αρμονικό και λεπτό σώμα. Το ρύγχος είναι μακρύτερο και στενό. Επί του παρόντος, διακρίνονται τέσσερις παραλλαγές, που διαφέρουν ως προς το μήκος, το χρώμα και την κατεύθυνση της ανάπτυξης των μαλλιών. Το πιο κοινό και γνωστό είναι το Μαλινουά. Το κοντό τρίχωμα έχει ανοιχτό καφέ χρώμα με σκούρα σημάδια. Το κεφάλι έχει μαύρη μάσκα. Το Tervueren είναι παρόμοιο με αυτό, αλλά έχει μακρύτερη τρίχα. Πιο σπάνια είναι τα μακρύτριχα Groenendael με μαύρο χρώμα τριχώματος και λευκά σημάδια και τέλος τα Laekenois με κοντό, τραχύ τρίχωμα με παρόμοιο χρώμα με την παραλλαγή του Μαλινουά. Όλοι οι τύποι έχουν κομψή και μεγαλοπρεπή εμφάνιση. 

 

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η ανατροφή ενός καλά ισορροπημένου Βελγικού Ποιμενικού με ιδανικό ταμπεραμέντο απαιτεί συνέπεια και το σταθερό χέρι ενός βέλτιστα έμπειρου ιδιοκτήτη ήδη από την ηλικία του κουταβιού. Η εκπαίδευση υπηρεσιών θα είναι η βέλτιστη επιλογή για τον βελγικό ποιμενικό. Εάν διατηρείται ως σκύλος οικογένειας, πρέπει οπωσδήποτε να έχει εναλλακτική ψυχική και σωματική ενασχόληση. Ως πολύ έξυπνος σκύλος, μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Του αρέσει να ακολουθεί εντολές, ειδικά αν μια σωστά εκτελεσμένη αντίδραση ανταμείβεται με κατάλληλη λιχουδιά. Αυτά τα σκυλιά δεν είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, επομένως, εκτός από τις βέλτιστες λιχουδιές εκπαίδευσης με τη μορφή αποξηραμένου κρέατος, για παράδειγμα Εκπαιδευτικές λιχουδιές με βόειο κρέας για σκύλους, κατάλληλες είναι και τα μπισκότα, για παράδειγμα Yoggies μπισκότα με γαλοπούλα και λιναρόσπορο, χωρίς γλουτένη. Είναι συνήθως ένας σκύλος υπηρεσίας από τη φύση του και τουλάχιστον η βασική εκπαίδευση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι από τη φύση του ένα σκυλί εμπιστοσύνης, επομένως η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική. Η παραμέληση αυτού του σταδίου ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε ένα επιθετικό σκύλο που θα δυσκολευτεί να ενταχθεί στην κοινωνία των ανθρώπων και των ζώων.

Ασθένειες των Βελγικών ποιμενικών

Ανήκει σε σχετικά υγιείς ράτσες, μπορεί να έχει ιδιοπαθή επιληψία ή εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων. Η δυσπλασία του ισχίου, τόσο συχνή σε άλλες μεσαίες και μεγάλες ράτσες σκύλων, είναι σχετικά σπάνια στον Βελγικό Ποιμενικό. 

Τι και πώς να ταΐζετε το Βελγικό ποιμενικό

Το Βελγικό ποιμενικό λόγω βάρους ανήκει στις μεσαίες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών, 4 έως 5 μερίδες τροφής την ημέρα
  • από 5 έως 7 μηνών, 3 μερίδες την ημέρα
  • από τον 7ο μήνα 2 μερίδες την ημέρα  

Λόγω της υπερκινητικότητάς τους και της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, αυτοί οι σκύλοι δεν είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία. Τα σκυλιά που αναπτύσσουν ασθένειες των αρθρώσεων, π.χ. DKK ή εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις, μπορούν να βοηθηθούν με συμπλήρωμα διατροφής  Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.