Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε μια λοίμωξη του αυτιού στους σκύλους “Ωτίτιδα”;

Η φλεγμονή των αυτιών δλδ. ωτίτιδα, είναι ένα δυσάρεστο πρόβλημα υγείας όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας. Και για αυτούς ισχύει ο ίδιος κανόνας όπως και για τους ανθρώπους – όσο πιο γρήγορα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πρώτα συμπτώματα, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να ξεκινήσουμε αποτελεσματική θεραπεία. Οποιαδήποτε υποτίμηση του προβλήματος και οι επακόλουθες επιπλοκές μπορούν επίσης να κάνουν τα σκυλιά μας να υποφέρουν.

Τι προκαλεί την ωτίτιδα σε ένα σκύλο;

Ορισμένες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις των αυτιών. Αυτές είναι κυρίως ράτσες με μεγάλα πεσμένα αυτιά (π.χ. κόκερ) και ράτσες με τριχωτά ακουστικά κανάλια (π.χ. κανίς).Οι φυλές που τους αρέσει να περνούν χρόνο στο νερό (π.χ. ρετρίβερ ή λαμπραντόρ) μπορεί να υποφέρουνε από φλεγμονή.

Ωστόσο, η λοίμωξη του αυτιού μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ράτσες, επειδή οι αιτίες της φλεγμονής του αυτιού σε έναν σκύλο μπορεί να είναι αρκετές:

 • Υγρασία: Το μπάνιο, βροχή ή γενικά το μούσκεμα της τρίχας στο κεφάλι θα αφήσει υγρασία στο αυτί. Εάν αυτή η υγρασία δεν μπορεί να φύγει εγκαίρως, δημιουργείται ένα ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των ζυμομυκήτων και συνεπώς την ανάπτυξη μόλυνσης.
 • Βακτήρια: Αυτοί οι μικροοργανισμοί υπάρχουνε φυσικά στα αυτιά των σκύλων σε ορισμένες ποσότητες. Αλλά μπορεί να προκαλέσουνε προβλήματα εάν πολλαπλασιαστούνε υπερβολικά.
 • Παράσιτα: Τα ακάρεα, τσιμπούρια ή ψύλλοι που δαγκώνουν στο αυτί του σκύλου σας, αφήνουν μια ανοιχτή πληγή όπου μπορεί να εμφανιστεί μόλυνση. Αν εντοπίσετε παράσιτο στο αυτί, απολυμάνετε την περιοχή και παρατηρήστε για λίγες μέρες μήπως υπάρχει φλεγμονή.
 • Αλλεργίες: Το κατοικίδιο σας μπορεί επίσης να είναι αλλεργικό σε ορισμένα τρόφιμα, στη γύρη ή στα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε το αλλεργιογόνο και να προσπαθήσετε να το αποφύγετε.
 • Ξένα σώματα: Άμμος, σκόνη ή βρωμιά μπορεί επίσης να μπει στο αυτί. Γι’ αυτό συνιστούμε ένα καλό έλεγχο στα αυτιά του σκύλου σας μετά από κάθε βόλτα. Εάν χρειάζεται, να τα καθαρίζετε καλά.
 • Μηχανική βλάβη: Ακόμη και το ξύσιμο του κεφαλιού από μόνο του μπορεί να βλάψει μηχανικά το αυτί και να ανοίξει το δρόμο στη μόλυνση.
 • Υπερβολική φροντίδα: Ναι, είναι καλό να σκεφτείτε κι αυτό. Τα πολλά είναι πολλές φορές επιβλαβές. Το πολύ συχνό μπάνιο και ο καθαρισμός των αυτιών καθώς και το τρίψιμο ή τράβηγμα και κούρεμα τρίχας στο αυτί, μπορεί να οδηγήσει σε επιφανειακούς τραυματισμούς και στη συνέχεια σε μόλυνση.

Πώς να αναγνωρίσετε την ωτίτιδα σε έναν σκύλο;

Το αυτί ενός υγιής σκύλου έχει “αυτοκαθαριζόμενες” ικανότητες. Επομένως, δεν απαιτεί σχεδόν καμία φροντίδα. Τακτικό καθαρισμό μπορεί να χρειαστούνε ράτσες των οποίων η ικανότητα αυτοκαθαρισμού είναι μειωμένη (κανίς, κόκερ, μαλτέζ, yorkshire, ρετρίβερ, λαμπραντόρ, …)

Η έγκαιρη αναγνώριση της φλεγμονής του αυτιού έχει σημασίας για γρήγορη, αποτελεσματική και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη θεραπεία. Ποια είναι λοιπόν τα συνοδά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε;

 • Ξύσιμο και τίναγμα του κεφαλιού: Εάν ο σκύλος σας ξύνει συνεχώς τα αυτιά του. Εάν τινάζει το κεφάλι του, αυτό μπορεί να είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι κάτι τον ενοχλεί. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστάσεις όπου αυτή η συμπεριφορά είναι έντονη ή επαναλαμβανόμενη.
 • Ερυθρότητα και πρήξιμο: Σε πιο προσεκτική εξέταση του αυτιού, μπορεί να παρατηρήσετε ερυθρότητα ή πρήξιμο. Αυτά είναι άλλα τυπικά συμπτώματα μιας μόλυνσης του αυτιού.
 • Οσμή και έκκριση: Μια άσχημη οσμή ή ασυνήθιστη έκκριση από το αυτί μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικά σημάδια. Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να μην υποτιμάτε την κατάσταση.
 • Πόνος: Εάν ο σκύλος σας αντιδρά οδυνηρά όταν απλά τον χαϊδεύετε ή τον πλησιάζετε πάνω από το αυτί, τότε είναι σημάδι πως τον πονάει το αυτί.

Πότε είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός κτηνίατρου;

Μόνο ένας κτηνίατρος είναι σε θέση να διαγνώσει σωστά την αιτία της φλεγμονής και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Η αυτοθεραπεία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές ή ακόμα και να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της ακοής.

Ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής ασθένειας. Μην αγνοήσετε λοιπόν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα και συμβουλευτείτε αμέσως έναν κτηνίατρο. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει πολλές επιπλοκές και να βοηθήσει τον σκύλο φίλο σας να αναρρώσει πιο γρήγορα.