Το Τσιουάουα είναι η μικρότερη ράτσα σκύλου στον κόσμο. Είναι επίσης μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες διάσημων αστέρων του κινηματογράφου. Με καταγωγή από τη μεξικανική επαρχία Τσιουάουα, πιστεύεται ότι οι πρόγονοί τους εξημερώθηκαν από Ινδιάνους του Μεξικού. Εκείνη την εποχή, η ιδιοκτησία του τσιουάουα ήταν ιδιοκτησία υψηλόβαθμων ατόμων, με τα οποία τα τσιουάουα θάβονταν επίσης για να τα συνοδεύουν και να τα προστατεύουν στη μετά θάνατον ζωή. Αυτά τα μικρά σκυλάκια ζούσαν αρχικά σε λαγούμια. Μέχρι σήμερα, τα Τσιουάουα λατρεύουν τις τσάντες, τα κλειστά κρεβάτια ή οποιοδήποτε μικρό χώρο όπου μπορούν να κρυφτούν. Επί του παρόντος, αυτή η μικρή κοινωνική φυλή είναι πολύ δημοφιλής και διαδεδομένη σε όλο τον πολιτιστικό κόσμο.

Χαρακτήρας

Το Τσιουάουα είναι ένα μικρό σκυλί με μεγάλη καρδιά. Τείνει να είναι σίγουρη και θαρραλέα και μπορεί να σταθεί απέναντι σε έναν πολύ μεγαλύτερο εχθρό. Παρά το γεγονός ότι είναι μια τυπικά κοινωνική ράτσα που συχνά περνά ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε μια τσάντα, είναι ένα πλήρες σκυλί. Μπορεί να χειριστεί μεγαλύτερες βόλτες και είναι επίσης επιτυχημένη στα αθλήματα σκύλων. Τα Τσιουάουα σχηματίζουν έναν πολύ ισχυρό δεσμό με την ανθρώπινη αγέλη τους. Της αρέσει να είναι το επίκεντρο της προσοχής και δεν θέλει να ανταγωνίζεται για αυτό με κάποιο άλλο προτιμώμενο μέλος της οικογένειας, όπως ένα μικρό παιδί. Συχνά εξαναγκάζει την επιθυμητή προσοχή με δυνατό και έντονο γάβγισμα, το οποίο χρειάζεται να κατασταλεί από την αρχή με την κατάλληλη εκπαίδευση. Ο ιδιοκτήτης ενός Τσιουάουα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του τη σημαντική ευφυΐα και την πονηριά του, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Το Τσιουάουα είναι κατάλληλο για οικογένεια με μεγαλύτερα παιδιά και είναι επίσης ένας ιδανικός σκύλος για έναν αρχάριο ιδιοκτήτη. Είναι ξεκάθαρα ένας σκύλος διαμερισμάτων, ιδανικά όταν μπορεί να περάσει πολύ χρόνο με τον ιδιοκτήτη του. Δεν θα είναι ευτυχισμένο μόνο του στο διαμέρισμα όλη μέρα. Είναι ιδανικός σκύλος για ηλικιωμένους – είναι εύκολο να το φροντίσετε και δεν έχει την τάση να το σκάει. Λόγω της ιδιοσυγκρασίας του, είναι επίσης κατάλληλο για ιδιοκτήτες που θέλουν να αρχίσουν να κάνουν, για παράδειγμα, ευκινησία. 

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Είναι η μόνη φυλή για την οποία το πρότυπο υποδεικνύει μόνο το απαιτούμενο βάρος, αλλά όχι το ύψος. Ένα Τσιουάουα δεν πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από 1 κιλό και πάνω από 3 κιλά. Η δομή του σώματος είναι συμπαγής, το πλαίσιο τετράγωνο, ειδικά στους σκύλους. Το κρανίο πρέπει να έχει σχήμα μήλου με τοξωτό μέτωπο. Όσον αφορά το μήκος του τριχώματος, διακρίνονται δύο παραλλαγές – κοντότριχες και μακρύτριχες. Το κοντότριχο Τσιουάουα έχει πιο κοντή γούνα που εφαρμόζει σε όλο του το σώμα, μακρύτερη μόνο στο λαιμό και την ουρά. Το μακρύτριχο έχει ένα λεπτό, μεταξένιο μακρύτερο τρίχωμα με πιο λεπτό υπόστρωμα. Στα αυτιά, στο λαιμό, στο πίσω μέρος των άκρων, στα πόδια και στην ουρά, η γούνα σχηματίζει μια σημαία. Τα χρώματα επιτρέπονται σε όλες τις αποχρώσεις εκτός από το merle.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Τσιουάουα χρειάζεται σταθερό χέρι, σαφώς καθορισμένους κανόνες και συνεπή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Η αναπτυσσόμενη ψυχή ενός Τσιουάουα έχει την τάση να αναπτύσσει σημαντική κυριαρχία, ειδικά στους αρσενικούς σκύλους, η οποία πρέπει να κατασταλεί από την αρχή μέσω της συνεπούς εκπαίδευσης. Συνιστάται επίσης να ρυθμίζετε το υπερβολικό γάβγισμα μέσω της προπόνησης. Στις βόλτες στην ανοιχτή ύπαιθρο, πρέπει να προσέχετε την παρουσία μεγάλων αρπακτικών πτηνών, των οποίων το Τσιουάουα μπορεί εύκολα να γίνει θήραμα. Σε νοικοκυριά με μικρά παιδιά, το Τσιουάουα πρέπει να προστατεύεται από το να πατηθεί ή από πιο απαιτητικά παιχνίδια, κατά τα οποία μπορεί να τραυματιστεί ακούσια. 

Ασθένειες των Τσιουάουα

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής του τσιουάουα επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε εξωτερικά χαρακτηριστικά – μέγεθος νάνου και τυπική εμφάνιση, πολλές διαταραχές υγείας επιδιορθώθηκαν στη βάση αναπαραγωγής. Το ιδανικό για θολωτό μέτωπο και κοντή μύτη είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης οδοντικών και ουλικών παθήσεων, καθώς και παθήσεων του αναπνευστικού. Στα Τσιουάουα εμφανίζονται πιο συχνά εξάρθρωση της επιγονατίδας, ελαττώματα στο δάγκωμα – υπερδάγκωμα ή υποδάγκωμα, καρδιακές παθήσεις. Η επιληψία Lafora είναι μια κατάσταση που μοιάζει με επιληπτική κρίση και μπορεί να ελεγχθεί με γενετικό τεστ. 

Τι και πώς να ταΐζετε το Τσιουάουαϊ

Το Τσιουάουα ανήκει στις φυλές νάνων. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 5 μερίδες τροφής την ημέρα
  • από 4 έως 5 μήνες, 3 – 4 μερίδες τροφής την ημέρα
  • από 6 μηνών, 2 ​​μερίδες τροφής την ημέρα

Λόγω του μεγέθους τους, οι μικροί κόκκοι είναι κατάλληλοι για αυτούς, για παράδειγμα οι μίνι κόκκοι Yoggies . Σε περίπτωση διαγνωσμένης εξάρθρωσης της επιγονατίδας, συνιστάται να προσθέσετε Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά . Ένα Τσιουάουα μπορεί να τείνει σε παχυσαρκία σε περίπτωση έλλειψης άσκησης, επομένως η δόση σίτισης πρέπει να μετρηθεί προσεκτικά. Οι λιχουδιές πρέπει να έχουν το χαμηλότερο δυνατό ενεργειακό περιεχόμενο, μικρά κομμάτια αποξηραμένου κρέατος είναι κατάλληλα, για παράδειγμα λιχουδιές εκπαίδευσης Yoggies για σκύλους ή μπισκότα Yoggies χωρίς γλουτένη για σκύλους.