Μια άλλη από τις ράτσες που εκτράφηκαν αρχικά στην Αγγλία για ταυρομαχίες και σκύλομαχίες. Το Staffordshire bull terrier πιθανότατα προήλθε από ένα αγγλικό μπουλντόγκ που διασταυρώθηκε με ένα αγγλικό τεριέ – τον πρόγονο του σημερινού φοξ τεριέ. Το όνομα της φυλής προέρχεται από την κομητεία από την οποία προήλθε. Η εμφάνιση και το παρελθόν του μπουλ τεριέ το κάνουν άδικα ένα μοχθηρό και επικίνδυνο σκυλί. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Αν ανατραφεί σωστά και υποστηρίζεται στη φυσική του φύση, ένας μπουλ τεριέ είναι ένας ευγενικός και τρυφερός οικογενειακός σύντροφος. Η πρώτη σκύλα αναπαραγωγής μεταφέρθηκε στην Τσεχία το επαναστατικό έτος του 1989. Από τότε, ο πληθυσμός αυτών των σκύλων έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι από τις πιο δημοφιλείς ράτσες.

Χαρακτήρας

Ο «Stafbull» είναι ένας έξυπνος, επίμονος σκύλος με τη δική του άποψη, την οποία του αρέσει να ισχυρίζεται. Η σταθερή, συνεπής και υπομονετική εκπαίδευση από μικρή ηλικία είναι απαραίτητη. Για το λαϊκό κοινό, τα σκυλιά αυτά κατατάσσονται στην ανύπαρκτη κατηγορία των «μαχητικών σκύλων»*. Σήμερα όμως είναι οικογενειακοί και φιλικοί σύντροφοι. Συνήθως αγαπούν όχι μόνο την «ανθρώπινη» αγέλη τους, αλλά και όλους τους επισκέπτες και τους περαστικούς. Τους αρέσει να δείχνουν την αγάπη τους πηδώντας αχαλίνωτα και γλείφοντας όλα τα πρόσωπα που έχουν στη διάθεσή τους. Τα κουτάβια λατρεύουν να τσιμπολογούν και να μασούν αντικείμενα γύρω τους. Για να αποφευχθεί η ζημιά σε πολύτιμα έπιπλα και ακριβά παπούτσια, είναι επομένως σκόπιμο να παρέχετε στο κουτάβι παιχνίδια σκληρής μάσησης και κόκαλα που διαρκούν πολύ. Τα ισχυρά σαγόνια του μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά σε αγαπημένο εξοπλισμό και πράγματα. Σε αντίθεση με άλλες ράτσες, αυτά τα σκυλιά συνήθως απολαμβάνουν πραγματικά τη βόλτα με το αυτοκίνητο και θα βγάλουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο σε όλη τη διαδρομή, αν μπορούσαν.

* Πολλοί σκύλοι, ειδικά οι ράτσες bull, κατατάσσονται σήμερα από το ευρύ κοινό στις λεγόμενες ράτσες μάχης. Αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν ιστορικά για κυνομαχίες, οι οποίες γνώρισαν μεγάλη δημοτικότητα ακόμη και τον περασμένο αιώνα. Σήμερα βέβαια αυτές οι δραστηριότητες είναι απαγορευμένες και δεν τις υποστηρίζουμε με κανέναν τρόπο. Οι κυνομαχίες, εκτός από ψυχαγωγία, οργανώνονταν και ως επιλογή και δοκιμή χαρακτήρα. Ένας σκύλος με τον σωστό χαρακτήρα θα πρέπει να έχει το λεγόμενο «GAME» υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δηλαδή να μπει πλήρως στον αγώνα παρά τους μικρούς και μεγάλους τραυματισμούς. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ένας σκύλος να επιτεθεί στον ιδιοκτήτη του. Εάν συνέβαινε αυτό, απομακρύνθηκε αμέσως από την αναπαραγωγή. Επομένως, οι ράτσες τύπου bull έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες στη γραμμή αίματος τους, τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε, ωστόσο, δεν έχουν εκτραφεί για σκοπούς όπως πριν για πολύ καιρό. Για εμάς, λοιπόν, ο χαρακτηρισμός «μαχητική φυλή» έχει ιστορικό νόημα, όχι περιγραφή της φύσης. Όπως με κάθε ράτσα, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι υπεύθυνος και να αξιολογεί αν ο σκύλος είναι κατάλληλος τόσο σωματικά όσο και με γνώσεις, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά είναι “ζόρικα”.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Είναι πιο κατάλληλο για πιο έμπειρους ιδιοκτήτες, ωστόσο, ένας έμπειρος εκτροφέας μπορεί να συστήσει ένα κατάλληλο κουτάβι ακόμα και για έναν υπεύθυνο αρχάριο. Πρέπει να είναι πρόθυμος να αφιερώσει αρκετό χρόνο και προσπάθεια στην εκπαίδευση. Το Staffordshire bull terrier δεν είναι κατάλληλο για να είναι κλειστό σε εξωτερικό κλουβί ή και μόνος του στον κήπο. Για βέλτιστη ψυχολογική ανάπτυξη χρειάζεται να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους, δεν ανέχεται τη μοναξιά ακόμη και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη δουλειά. Προσαρμόζεται καλά στη ζωή του ιδιοκτήτη του και αν ασκηθεί αρκετά, θα γίνει εύκολα «καναπεδάτος» για την υπόλοιπη μέρα. Είναι εξαιρετικά σκυλιά για αθλήματα σκύλων – ιδιαίτερα ευκινησία, flyball ή υπακοή. Τείνει να είναι καλός κολυμβητής και απολαμβάνει το απόρτ. Με κατάλληλη εκπαίδευση, το “Stafbull” θα γίνει επίσης ένας εξαιρετικός οικογενειακός σκύλος λόγω της φιλικής, φιλόξενης φύσης του.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Είναι ένα δυνατό, μυώδες, αν και μικρότερο σκυλί. Ένα κοντό, φαρδύ κεφάλι υποστηρίζεται από έναν δυνατό λαιμό. Ακολουθεί ένα φαρδύ και βαθύ στήθος. Η ευθεία γραμμή της πλάτης ολοκληρώνεται με μια μεσαίου μήκους, χαμηλής ουράς. Το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό και δεν έχει υπόστρωμα. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα χρωμάτων, από σαντρέ, κόκκινο, μαύρο, λευκό έως μπλε.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Όπως και με άλλα σκυλιά τύπου «bull», η συνεπής εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη. Η εκπαίδευση πρέπει να βασίζεται σε μια θετική προσέγγιση χωρίς περιττές τιμωρίες. Το Staffordshire Bull Terrier μαθαίνει γρήγορα και εύκολα ειδικά αν η εκπαίδευση και οι απαιτούμενες εντολές δεν πάνε ενάντια στις πεποιθήσεις του. Αν έχει προσωπικές αντιρρήσεις, μπορεί να επιμείνει πεισματικά στο δικό του. Όπως και άλλα σκυλιά αυτού του τύπου, του αρέσει να τραβάει πράγματα, παιχνίδια ή σχοινιά. Εάν πρόκειται να τον υποστηρίξετε σε αυτό το παιχνίδι, είναι απαραίτητο να του διδάξετε να απελευθερώνει το αντικείμενο μεταφοράς κατόπιν εντολής. Αν υπάρχουν άλλα ζώα στο νοικοκυριό, θα τα συνηθίσει καλύτερα αν ζει μαζί τους από μικρή ηλικία.

Ασθένειες των Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ

Τείνουν να είναι σχετικά υγιή και ανθεκτικά σκυλιά. Έχουν συχνά αλλεργικές δερματικές παθήσεις, ιδιαίτερα τροφές και ατοπική δερματίτιδα. Τα ορθοπεδικά προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσπλασία της άρθρωσης, εξάρθρωση της επιγονατίδας του γόνατος και ρήξεις συνδέσμων του γόνατος. Αυτή η φυλή μπορεί επίσης να υποφέρει από μια γενετική θόλωση του φακού του ματιού.

Τα σκυλιά με ασθένεια των αρθρώσεων μπορούν να βοηθηθούν συμπληρώνοντας το Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.

Τι και πώς να ταΐζετε το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ

Το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ ανήκει σε μικρές έως μεσαίες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 4 μερίδες την ημέρα
  • από 4 έως 9 μηνών, 3 φορές την ημέρα
  • από τον 9ο μήνα, 2 φορές την ημέρα

Η μεγάλη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται, η οποία θα χρειαστεί για την υγιή ανάπτυξη του bull terrier Staffordshire, απαιτεί προσεκτική επιλογή της κατάλληλης τροφής. Για παράδειγμα, οι κόκκοι Yoggies Active με πάπια ψυχρής έκθλιψης και ελάφι, που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για δραστήριους σκύλους υπό πίεση, θα είναι ιδανικοί. Η πιθανή ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών μπορεί να αποφευχθεί με τη χορήγηση μονοπρωτεϊνικής τροφής, για παράδειγμα κόκκους Yoggies με κατσικίσιο κρέας και λαχανικά ψυχρής έκθλιψης ή κόκκους Yoggies με αρνί γάλακτος και λευκό ψάρι ψυχρής έκθλιψης.