Το ροτβάιλερ είναι μια από τις παλαιότερες ράτσες στον κόσμο. Η ιστορία του χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη. Οι πρώτοι πρόγονοί του εκτράφηκαν ως βοσκοί για να συνοδεύουν και να προστατεύουν τα βοοειδή προς πώληση σε μεγάλα ταξίδια σε αγορές σε όλη την Ευρώπη. Και έτσι, τον 19ο αιώνα, αυτά τα σκυλιά ήρθαν στη γερμανική πόλη Rottweil, ένα σημαντικό κέντρο του εμπορίου βοοειδών, που έδωσε το όνομά της στη ράτσα. Σύντομα οι ντόπιοι κρεοπώλες συμπάθησαν τον δυνατό και ατρόμητο σκύλο και έτσι δημιουργήθηκε η βάση της γονιδιακής δεξαμενής του σημερινού Ροτβάιλερ. Στις μεσαιωνικές αγορές, τα ροτβάιλερ χρησιμοποιήθηκαν ως σκυλιά έλξης και υπερασπιστές της ιδιοκτησίας, εκτός από την πώληση ζώων και αγαθών, οι ιδιοκτήτες τους έδεναν στα περιλαίμια τους και θήκες με χρήματα. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της φυλής διατηρήθηκαν ακόμη και μετά την παρακμή του εμπορίου των ζώων, έτσι από το 1910 το Ροτβάιλερ αναγνωρίζεται ως ράτσα υπηρεσίας.

Χαρακτήρας

Παρά το γεγονός ότι το Rottweiler δεν έχει την καλύτερη φήμη στο λαϊκό κοινό, στα σωστά χέρια είναι ένα ευγενικό, φιλικό και ήρεμο σκυλί. Ανήκουν σε ευφυείς ράτσες με υψηλό βαθμό ανοχής στο περιβάλλον τους. Αγαπά τα παιδιά, ειδικά εκείνα του νοικοκυριού του. Είναι υπάκουος, αφοσιωμένος και εργατικός. Μπορεί να αισθανθεί τον κίνδυνο πολύ καλά και θα υπερασπιστεί τον ιδιοκτήτη του και την οικογένειά του υπό όλες τις συνθήκες. Αν δεν είναι σίγουρος για έναν πιθανό «εισβολέα», θα σταθεί ανάμεσα σε αυτόν και τον αφέντη του. Ωστόσο, ένα καλά συμπεριφερόμενο και κοινωνικοποιημένο ροτβάιλερ δεν είναι εχθρικό ή επικίνδυνο για το περιβάλλον και τους αγνώστους του, απλώς επιφυλακτικός.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Ένα σωστά εκπαιδευμένο ροτβάιλερ είναι ένας ιδανικός σκύλος υπηρεσίας και φύλαξης. Συνήθως είναι ένας σκύλος ενός ιδιοκτήτη, που αγαπά και σέβεται όλη την οικογένεια. Γι’ αυτό τείνουν να είναι υπέροχα οικογενειακά σκυλιά, με προσεκτική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Ένα θηλυκό θα είναι πιο κατάλληλο για την οικογένεια από ένα αρσενικό. Δεν είναι κατάλληλος σκύλος για αρχάριο ιδιοκτήτη. Η ακατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να τον κάνει νευρικό ή επιθετικό σκύλο που θα είναι δύσκολο να τον ελέγξει ακόμα και ο αφέντης του. Κάτι που μπορεί να είναι πραγματικό πρόβλημα με το μέγεθος και τη δύναμή του. Η σωματική δραστηριότητα και η ενασχόληση του μυαλού βοηθούν σημαντικά την ισορροπημένη και ήρεμη φύση του σκύλου. Επομένως ένας σκύλος πρέπει να έχει τουλάχιστον μέτρια δραστηριότητα με αρκετό χρόνο αφιερωμένο στην άσκηση και την εκπαίδευση. Παρόλα αυτά, το Ροτβάιλερ είναι σε θέση να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα του κυρίου του – θα είναι πρόθυμα «καναπεδάτος» στο σπίτι και θα μεταμορφωθεί σε ένα δραστήριο και ενεργητικό σκυλί έξω.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το ροτβάιλερ ανήκει στον μολοσσό. Η ογκώδης και μυώδης σιλουέτα του εμπνέει σεβασμό με την πρώτη ματιά. Έχει ένα τεράστιο σώμα με βαρύ και δυνατό σώμα. Το κοντό και χοντρό τρίχωμα είναι μαύρο, γυαλιστερό με πολλά κοκκινωπά και καφέ σημάδια. Αυτά ονομάζονται κάψιμο και βρίσκονται πάντα στα μάγουλα, στο λαιμό, στο στήθος και στα πόδια. Επίσης στο κεφάλι πάνω από τα μάτια και κάτω από τη ρίζα της ουράς.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Στην περίπτωση αυτής της φυλής, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, είναι απαραίτητο η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα στην ηλικία των κουταβιών. Η συνεπής εκπαίδευση θα είναι η βάση για την ανάπτυξη ενός ισορροπημένου, με αυτοπεποίθηση, υπάκουου και χωρίς προβλήματα σκύλου. Λόγω της τεράστιας δύναμής του, κάθε ροτβάιλερ πρέπει να γνωρίζει τα όριά του. Η εκ φύσεως επιφυλακτική και καχύποπτη φύση του θα πρέπει να εισάγεται νωρίς σε νέα άτομα και καταστάσεις, ώστε να μάθει να αξιολογεί σωστά και να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του. Εάν σε έναν νέο και ίσως λιγότερο έμπειρο ιδιοκτήτη φαίνεται ότι ο χαρακτήρας του σκύλου αναπτύσσεται προς τη λάθος κατεύθυνση, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε έγκαιρα επαγγελματική βοήθεια. Μπορεί να αναμένεται μεγάλη κατανάλωση λιχουδιών κατά τη διάρκεια της προπόνησης, επομένως καλό είναι να επιλέξετε τις λιγότερο πλούσιες σε λιπαρά λιχουδιές. Για παράδειγμα, οι λιχουδιές εκπαίδευσης γαλοπούλας Yoggies ή Εκπαιδευτικές λιχουδιές με βόειο κρέας για σκύλους Yoggies είναι ιδανικές.

Ασθένειες των Ροτβάιλερ

Παρά το γεγονός ότι γενικά ανήκουν σε πιο υγιείς ράτσες, είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένες ασθένειες από άλλες. Μπορεί να αναπτύξουν οφθαλμικές παθήσεις, ιδιαίτερα καταρράκτη και προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς. Όπως πολλές άλλες μεγαλόσωμες ράτσες με παρόμοια δομή σώματος και ανάπτυξη του κινητικού μηχανισμού, συναντάμε δυσπλασία των αρθρώσεων του αγκώνα και του ισχίου. Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα των καρδιοπαθειών έχει αυξηθεί στα ροτβάιλερ και, δυστυχώς, η διαπίστωση καρκίνου των οστών -οστεοσάρκωμα- δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τι και πώς να ταΐζετε το Ροτβάιλερ

Το Ροτβάιλερ ανήκει σε μεγαλόσωμες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών, 4 έως 5 μερίδες την ημέρα
  • από 5 έως 8 μηνών, 3 φορές την ημέρα
  • από τον 8ο μήνα, 2 φορές την ημέρα

Τα ροτβάιλερ, ειδικά σε περίπτωση έλλειψης άσκησης, τείνουν να γίνονται παχύσαρκα. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να ζυγίζετε και να παρακολουθείτε προσεκτικά το σιτηρέσιο.

Τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά με αναπτυξιακές ή επίκτητες εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις μπορούν να βοηθηθούν συμπληρώνοντας το  Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.