Είναι λογικό και σύνηθες το να δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε ποιο είναι το κατάλληλο περιλαίμιο για τον σκύλο μας. Έτσι ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να βοηθήσει στην σωστή επιλογή καθώς ένα λάθος κολάρο μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο μας ενόχληση έως και τραυματισμό.

Σε γενικές γραμμές οι παράμετροι που παίζουν ρόλο είναι το μέγεθος, το βάρος αλλά και το πόσο μακρύς είναι ο λαιμός του σκύλου μας.

4 κατηγορίες:

 • Μικρού μεγέθους σκύλος
  Οι μικρόσωμοι σκύλοι στην ενήλικη ζωή τους φτάνουν έως τα 6 κιλά. Ο λαιμός τους συνήθως έχει περιφέρεια έως 30 cm. Σε αυτή την κατηγορία το πλάτος των περιλαίμιων είναι από 1,6 έως 2 cm
 • Μεσαίου μεγέθους σκύλοι
  Οι σκύλοι στην ενήλικη ζωή τους φτάνουν έως 25 κιλά με περίμετρο λαιμού συνήθως έως 40 cm. Σε αυτή  την περίπτωση σας προτείνουμε περιλαίμια πλάτους από 2 έως 3 cm
 • Μεγάλου μεγέθους σκύλοι
  Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι στην ενήλικη ζωή τους φτάνουν έως 40 κιλά βάρος με περιφέρεια λαιμού συνήθως έως 60 cm. Σε αυτήν την κατηγορία σας συνιστούμε περιλαίμια πλάτους 4 cm.
 • Σκύλοι γίγαντες
  Για σκύλους που στην ενήλικη ζωή τους ζυγίζουν πάνω από 40 κιλά και έχουν περιφέρεια λαιμού άνω τον 60cm το προτεινόμενο πλάτος του κολάρου είναι σε ελάχιστες περιπτώσεις 4 cm και κυρίως από 5cm και πάνω.

Συνοπτικά:

 • Περίμετρος λαιμού έως 30cm – περιλαίμιο πλάτους έως 2cm max. 2,5cm
 • Περίμετρος λαιμού 30 – 40 cm – περιλαίμια 2 έως 3cm
 • Περίμετρος λαιμού 40 – 50 cm – περιλαίμια 4 cm

* Αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά για να γνωρίζετε πως ένα πολύ λεπτό περιλαίμιο στη βόλτα  λειτουργεί στο λαιμό του σκύλου ως ΠΝΙΧΤΗΣ επομένως μπορεί να του προκαλέσει τραυματισμό.
**Είναι αλήθεια ότι κάθε μεγέθους σκύλος μπορεί να φορέσει ένα λεπτό περιλαίμιο. ΜΟΝΟ για ομορφιά ή για να φοράει την ταυτότητά του, ενώ σε καμία περίπτωση στην βόλτα του!!!
*** Για να έχετε μια εικόνα πως θα δείχνει το περιλαίμιο στον σκύλο σας μπορείτε να κόψετε ένα χαρτί σε πάχος αντίστοιχο με αυτό που επιθυμείτε και να το βάλετε γύρω από τον λαιμό του.