Λόγω του ιδανικού μεγέθους, της έκφρασης του προσώπου και της εμφάνισης ενός ισόβιου κουταβιού, αυτό το μικρό σκυλάκι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι προέρχεται από σκυλιά βοσκών βάρους περίπου δεκαπέντε κιλών, τα οποία με το γκρι χρώμα τους κυνηγούσαν πρόβατα τον 18ο αιώνα στην πατρίδα τους – την Πομερανία στο έδαφος της σημερινής Γερμανίας και Πολωνίας. Οι Άγγλοι μονάρχες, η βασίλισσα Charlotte, σύζυγος του George III και τελικά η βασίλισσα Victoria τον 19ο αιώνα, που ερωτεύτηκε το Pomeranian, βοήθησαν πολύ στη δημοτικότητά του στην Αγγλία και ήταν υπεύθυνες για τη μείωση του στο σημερινό του σώμα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το Pomeranian ήταν επίσης πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ. Αυτή η φυλή νάνων εκτράφηκε λοιπόν από την αρχή για κοινωνικό σκοπό. Έχει μια ανοιχτή, πάντα καλά προσαρμοσμένη έκφραση, που θυμίζει “αρκουδάκι”(παιδικό παιχνίδι). Το Pomeranian ήταν επίσης αγαπημένο σκυλί διάσημων καλλιτεχνών. Το είχε ο Michelangelo, για παράδειγμα, ή ο W.A. Μότσαρτ, του οποίου ο σκύλος ονομαζόταν Pimperl. Ο διάσημος φυσικός Isaak Newton ήταν ο ιδιοκτήτης του σκύλου Diamond.

Χαρακτήρας

Το Pomeranian είναι ιδανικός σύντροφος γιατί αγαπά τους ανθρώπους και τα πάει πολύ καλά με άλλα σκυλιά. Παρά τη χαριτωμένη έκφρασή τους, είναι πολύ έξυπνα σκυλιά που μπορούν να αξιολογήσουν πολύ καλά την κατάσταση και να συμπεριφέρονται ανάλογα. Αν και είναι κοινωνικό σκυλί, τείνουν να είναι πολύ δραστήριοι με ταμπεραμέντο, αλλά χειρίζονται τις απαιτήσεις της έκθεσης για την παρουσίασή τους άριστα και με αξιοθαύμαστη πειθαρχία.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Είναι σίγουρα κατάλληλο για ιδιοκτήτες που αναζητούν έναν ζωηρό νάνο σκύλο που θα λατρέψει όλα τα μέλη της ανθρώπινης αγέλης του. Είναι πολύ κοινωνικό και ταιριάζει ως σταθερός ανθρώπινος σύντροφος. Του αρέσει να μαθαίνει νέα πράγματα, οπότε παρά το μικρό του μέγεθος, είναι κατάλληλος για προπόνηση ευκινησίας. Είναι μικρόσωμος αλλά δραστήριος σκύλος, γι’ αυτό καλό είναι να του δίνετε αρκετή προσοχή. Οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να το έχουν. Είναι κατάλληλο και για αρχάριο ιδιοκτήτη, καθώς είναι υπάκουο και όχι επιθετικό.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Προς μεγάλη απογοήτευση των Pomeranian κτηνοτρόφων, αυτή η φυλή συχνά συγχέεται με το παρόμοιο γερμανικό Spitz. Το τρίχωμα του Pomeranian είναι λεπτότερο, πιο χοντρό, τα πόδια είναι πιο κοντά με διαφορετική θέση των πυελικών άκρων. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ένα σκόπιμα εκλεπτυσμένο μέρος του προσώπου με κοντό ρύγχος. Τα αυτιά είναι μικρά, σχεδόν χαμένα στη λεπτή παχιά γούνα. Χαρακτηριστική είναι και η λεπτή, πυκνή γούνα σε όλα τα άκρα. Για τα Πομεράνιαν λένε ότι δεν χάνουν τρίχα. Χάνουν όπως άλλες ράτσες, αλλά η αποβολή είναι μικρότερη. Μια πιο σημαντική αλλαγή συμβαίνει γύρω στο πρώτο έτος της ζωής, πριν μεγαλώσει το τυπικό τρίχωμα για έναν ενήλικο σκύλο.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Ένας από τους λόγους για την αγορά μιας κοινωνικής ράτσας νάνου είναι ο μύθος ότι ένας τέτοιος σκύλος δεν χρειάζεται καμία εκπαίδευση και κατάρτιση. Κάθε κουτάβι Pomeranian θα πρέπει να περάσει από την κατάλληλη κοινωνικοποίηση και να γνωρίζει βασικές εντολές, ειδικά το να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του. Μερικοί σκύλοι μπορεί να είναι πολύ κυρίαρχοι όταν πρόκειται για φαγητό ή παιχνίδια, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως στην εκπαίδευση. Οι λιχουδιές που χρησιμοποιούνται στην προπόνηση θα πρέπει να είναι πολύ μικρές και χαμηλής ενέργειας λόγω της τάσης τους να είναι υπέρβαροι. Για παράδειγμα, οι λιχουδιές εκπαίδευσης γαλοπούλας Yoggies είναι ιδανικές.

Ασθένειες των Πομεράνιαν

Το μικρό τους ανάστημα είναι η αιτία συχνών τραυματισμών αν ο ιδιοκτήτης τους παραβλέψει. Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν παίζουν Πομεράνιαν με μικρά παιδιά, τα οποία μπορεί να μην έχουν επίγνωση της ευαλωτότητάς του, ειδικά στην ηλικία των κουταβιών. Όπως και άλλες ράτσες νάνων, το Πομεράνιαν έχει επίσης προδιάθεση σε ορισμένες ασθένειες, όπως εξάρθρωση της επιγονατίδας, fontanelle, κατάρρευση της τραχείας. Μια τυπική ασθένεια είναι μια δερματική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από συγγενή τριχόπτωση – αλωπεκία Χ, έχουν επίσης νευρολογική εκφυλιστική μυελοπάθεια. Με τον ίδιο τρόπο, στα γεράματά τους, συναντάμε καρδιοπάθειες ή καταρράκτες – θόλωση του φακού. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης λίθων στο ουροποιητικό σύστημα, παθήσεων των δοντιών και των ούλων.

Τι και πώς να ταΐζετε το Πομεράνιαν

Το Πομεράνιαν ανήκει σε Mini/Toy ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 5 μερίδες την ημέρα
  • από 4 έως 5 μήνες, 3 – 4 μερίδες την ημέρα
  • από 6 μηνών, 2 ​μερίδεςτην ημέρα

Λόγω του μεγέθους τους, οι μικροί κόκκοι είναι κατάλληλοι για αυτούς, για παράδειγμα οι μίνι κόκκοι Yoggies.