Η σωστή ονομασία αυτής της φυλής είναι American Pit Bull Terrier με το πλήρες όνομά της. Έχει κοινή καταγωγή με το αμερικανικό τεριέ Staffordshire, με το οποίο συχνά συγχέεται. Το πίτ μπουλ προήλθε τον 18ο αιώνα στις ΗΠΑ, όπου προοριζόταν αρχικά για κυνομαχίες. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, η έμφαση δόθηκε κυρίως στον χαρακτήρα και τη φύση των ζώων, έτσι ακόμα και σήμερα υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο εξωτερικό μεμονωμένων μελών αυτής της ράτσας. Η αναπαραγωγή του αμερικανικού πίτμπουλ τεριέ απαγορεύεται πλέον εντελώς, για παράδειγμα, στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Γερμανία και πολλές άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες. Η φυλή δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τον διεθνή οργανισμό FCI.

Χαρακτήρας

Ίσως καμία άλλη φυλή δεν προκαλεί τόσο αυξημένα συναισθήματα στο λαϊκό κοινό. Ένας άνθρωπος που περπατά με ένα πίτμπουλ μπορεί να είναι σίγουρος για την προσοχή των περαστικών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κακή φήμη και στους τολμηρούς τίτλους εφημερίδων που εμφανίζονται κάθε φορά που ένα μέλος της ράτσας προκαλεί βλάβη σε άλλο σκύλο ή άνθρωπο. Αυτό, φυσικά, είναι επιζήμιο για τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες που ενισχύουν το “εγώ” τους αποκτώντας ένα πίτμπουλ και μεγαλώνοντάς το ακατάλληλα. Το πίτμπουλ τείνει να αντιμετωπίζει τα άλλα μέλη του είδους του με κάποια υπεροχή, την οποία σίγουρα δικαιούται λόγω της δύναμης και του σωματότυπου. Ωστόσο, στα χέρια ενός ακατάλληλου ιδιοκτήτη, μπορεί να γίνει απειλή για το περιβάλλον του. Από την άλλη, σε σχέση με τους ανθρώπους, είναι πολύ κοινωνικός και έχει πολύ φιλική σχέση με τους ανθρώπους. Είναι απόλυτα αφοσιωμένος στον ιδιοκτήτη του και απαιτεί την παρέα του. Υποδέχεται με ενθουσιασμό γνωστούς, αρχικά δεν έχει εμπιστοσύνη στους ξένους. Τα πίτμπουλ αγαπούν τα παιδιά, ωστόσο, η επίβλεψη του ιδιοκτήτη είναι απαραίτητη όταν αλληλεπιδρούν με μικρά παιδιά. Ποτέ δεν είναι αδικαιολόγητα επιθετικός απέναντι σε άλλα σκυλιά, αλλά όταν του επιτίθενται, το μαχητικό του πνεύμα συνήθως κερδίζει.

* Πολλοί σκύλοι, ειδικά οι ράτσες bull, κατατάσσονται σήμερα από το ευρύ κοινό στις λεγόμενες ράτσες μάχης. Αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν ιστορικά για κυνομαχίες, οι οποίες γνώρισαν μεγάλη δημοτικότητα ακόμη και τον περασμένο αιώνα. Σήμερα βέβαια αυτές οι δραστηριότητες είναι απαγορευμένες και δεν τις υποστηρίζουμε με κανέναν τρόπο. Οι κυνομαχίες, εκτός από ψυχαγωγία, οργανώνονταν και ως επιλογή και δοκιμή χαρακτήρα. Ένας σκύλος με τον σωστό χαρακτήρα θα πρέπει να έχει το λεγόμενο «GAME» υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δηλαδή να μπει πλήρως στον αγώνα παρά τους μικρούς και μεγάλους τραυματισμούς. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ένας σκύλος να επιτεθεί στον ιδιοκτήτη του. Εάν συνέβαινε αυτό, απομακρύνθηκε αμέσως από την αναπαραγωγή. Επομένως, οι ράτσες τύπου bull έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες στη γραμμή αίματος τους, τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε, ωστόσο, δεν έχουν εκτραφεί για σκοπούς όπως πριν για πολύ καιρό. Για εμάς, λοιπόν, ο χαρακτηρισμός «μαχητική φυλή» έχει ιστορικό νόημα, όχι περιγραφή της φύσης. Όπως με κάθε ράτσα, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι υπεύθυνος και να αξιολογεί αν ο σκύλος είναι κατάλληλος τόσο σωματικά όσο και με γνώσεις, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά είναι “ζόρικα”.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Ένα πιτ μπουλ πρέπει πάντα να ανήκει σε έναν υπεύθυνο και έμπειρο εκτροφέα. Είναι κατάλληλος για οικογένεια με ενήλικα παιδιά που θα κατανοήσουν τις ανάγκες του και θα του φερθούν σωστά. Αν μεγαλώσει με άλλα σκυλιά, θα έπρεπε ιδανικά να τα γνωρίζει από μικρός. Σε καμία περίπτωση αυτή η φυλή δεν είναι κατάλληλη για έναν αρχάριο ιδιοκτήτη. Ένα πίτμπουλ με κακή συμπεριφορά και ακατάλληλη διαχείριση είναι ένας τρόμος για τη γειτονιά και μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη ζωή πολλών σκύλων. Ένας τέτοιος σκύλος υποστηρίζει μόνο την άδικη κακή φήμη αυτής της ράτσας. Ένα βέλτιστα εκτρεφόμενο και εκπαιδευμένο πίτμπουλ είναι ένας εξαιρετικός μέλος της οικογένειας.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Ένα τυπικό πίτμπουλ είναι ένας μυώδης, μεσαίου μεγέθους, σκληρός σκύλος με τετράγωνο σώμα. Ένα ογκώδες κεφάλι σε σχήμα σφήνας φέρεται σε έναν δυνατό, κοντό λαιμό. Τα σαγόνια είναι προεξέχοντα με πολύ δυνατό και μακροχρόνιο κράτημα. Το τρίχωμα μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα και είναι κοντό, λαμπερό με σκληρές τρίχες.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η εκπαίδευση υπακοής θα πρέπει να ξεκινά περίπου στην ηλικία των έξι μηνών το αργότερο. Η πρώιμη και ενδελεχής κοινωνικοποίηση είναι η βάση της επιτυχίας στην ανατροφή ενός πίτμπουλ ιδανικό για να ζεις με άλλους ανθρώπους και σκύλους. Τα πίτμπουλ ανταποκρίνονται καλύτερα στον έπαινο και την ενθάρρυνση, με τιμωρίες για αυτή τη φυλή, ο ιδιοκτήτης δεν είναι πολύ επιτυχημένος. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ο ιδιοκτήτης να μπορεί να οικοδομήσει την εκπαίδευση και την κατάρτιση με την ακλόνητη εξουσία που πρέπει να έχει για το πίτμπουλ του. Ένα πίτμπουλ χρειάζεται επαρκή άσκηση και ενασχόληση. Λατρεύει τις μεγάλες βόλτες αλλά και τα αθλήματα με σκύλους. Η ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών σε ένα από αυτά θα ενισχύσει την ψυχική σταθερότητα του πίτμπουλ.

Ασθένειες των Πιτ Μπουλ

Γενικά, τα πίτμπουλ είναι σχετικά υγιείς ράτσες. Ωστόσο, σε αυτές εμφανίζονται δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου και αργότερα άλλες εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις. Τα σκυλιά που αναπτύσσουν αυτές τις ασθένειες μπορούν να βοηθηθούν με το Υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά από εκχύλισμα μυδιών Yoggies. Επιπλέον, συναντάμε αλλεργικές ασθένειες, κώφωση ή οφθαλμικές παθήσεις στα πίτμπουλ. Λόγω του σχήματος του θώρακα, τα πίτμπουλ είναι μεταξύ των φυλών με υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σύνδρομο γαστρικής διαστολής και στρέψης στομάχου. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να χωρίσετε το φαγητό του σε δύο μερίδες.

Τι και πώς να ταΐζετε το Πιτ Μπουλ

Το Πιτ Μπουλ ανήκει σε μεσαίες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 4 μερίδεςτην ημέρα
  • από 4 έως 9 μηνών, 3 φορές την ημέρα
  • από τον 9ο μήνα, 2 φορές την ημέρα

Η μεγάλη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται, η οποία θα χρειαστεί για την υγιή ανάπτυξη ενός πίτμπουλ, απαιτεί προσεκτική επιλογή της κατάλληλης τροφής. Για παράδειγμα, οι κόκκοι Yoggies Active με πάπια ψυχρής έκθλιψης και ελάφι, που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για δραστήριους σκύλους υπό πίεση, θα είναι ιδανικοί. Η πιθανή ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών μπορεί να αποφευχθεί με τη χορήγηση μονοπρωτεϊνικής τροφής, για παράδειγμα κόκκους Yoggies με κατσικίσιο κρέας και λαχανικά ψυχρής έκθλιψης ή κόκκους Yoggies Monoprotein με κρέας γαλοπούλας και κεχρί ψυχρής έκθλιψης.