Παρόλο που έχει τη λέξη Γερμανός στο όνομά του, οι αρχικοί πρόγονοι των Γερμανικών Μπόξερ προέρχονται από την Αγγλία. Στις ευρωπαϊκές χώρες, οι «bullbiters», όπως ονομάζονταν αυτά τα σκυλιά, χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι άγριων θηραμάτων, ιδίως αρκούδων και αγριογούρουνων. Την περίοδο μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκαν επίσης για αμοιβαίες μάχες στο ρινγκ των σκύλων. Οι κτηνοτρόφοι εκείνης της εποχής, κυρίως κυνηγοί, επέλεγαν επομένως επιθετικά σκυλιά για εκτροφή, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τη φύση του σημερινού μποξέρ. Με την εμφάνιση των πυροβόλων όπλων, ο σκύλος έγινε άχρηστος για κυνήγι και η αναπαραγωγή περιορίστηκε σημαντικά. Τον 19ο αιώνα, το αίμα του αγγλικού μπουλντόγκ αναμίχθηκε στη γονιδιακή δεξαμενή αυτών των σκύλων για να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα και ταυτόχρονα να διατηρήσει ένα κοντό και φαρδύ κεφάλι. Το 1895 ιδρύθηκε στο Μόναχο ο πρώτος σύλλογος εκτροφής μπόξερ όπως τον ξέρουμε σήμερα. Σύμφωνα με το αρχικό πρότυπο των εκτροφέων του Μονάχου, ο Γερμανικός Μπόξερ πρέπει να είναι “Ένας όμορφος, κομψός οικογενειακός σκύλος χωρίς μόνιμη επιθυμία για κυνήγι και μίσος.”. Και έτσι είναι μέχρι σήμερα.

Χαρακτήρας

Ο μπόξερ έχει μια απλή, φιλική φύση. Είναι πρόθυμος να υποταχθεί στη θέληση του ατόμου που σέβεται και αγαπά χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι στοργικός και πιστός. Στην αρχή είναι μάλλον δύσπιστος με τους ξένους, αλλά μόλις ο αφέντης του τον διαβεβαιώσει ότι μπορεί και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από αυτούς, είναι πολύ φιλικός και μαζί τους. Αν όμως υπάρχει κίνδυνος, υπερασπίζεται άφοβα την οικογένειά του. Μπορεί επομένως να είναι καλός φύλακας. Αλλά ο μπόξερ δεν είναι ποτέ άσκοπα επιθετικός.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Ο Γερμανικός Μπόξερ είναι ένας εξαιρετικός οικογενειακός σκύλος. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ως σκύλος υπηρεσίας, φύλακας ή διάσωσης. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για διάφορους αγώνες σκύλων και αθλήματα. Ο εύκολος χειρισμός και η υπακοή του το καθιστούν μια πιθανή επιλογή για αρχάριους παρά το μέγεθός του. Είναι απίστευτα υπομονετικά σκυλιά, που ανέχονται πρόθυμα τις ιδιοτροπίες των μικρών παιδιών, τα οποία αγαπούν και φυλάνε. Είναι όμως πολύ δραστήριος σκύλος, επομένως χρειάζεται μέτρια σωματική άσκηση κάθε μέρα, σε συνδυασμό ιδανικά με εκπαίδευση και κάποιες εργασίες. Ο βέλτιστα σωματικά κουρασμένος μπόξερ θα περάσει πρόθυμα χρόνο με τον ιδιοκτήτη του στον καναπέ.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Ο μπόξερ έχει μια όμορφη, κανονική δομή σώματος με καθορισμένες μυϊκές ομάδες. Το κοντό κεφάλι του με φαρδιά και δυνατά σαγόνια είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό. Τα αυτιά είναι φυσικά ημιμακριά και κοντά στα μάγουλα. Σε ορισμένες πολιτείες, όπως και στη χώρα μας, τα αυτιά έχουν μυτερό σχήμα. Η ουρά είναι επίσης κοντή. Στη χώρα μας το κόψιμο ουράς απαγορεύεται από το νόμο. Το γερμανικό μπόξερ έχει ένα κοντό, λεπτό τρίχωμα χρυσού χρώματος. Σε σκύλους με σκούρες ή μαύρες ρίγες πρέπει να είναι καθαρά ορατές. Το λευκό χρώμα δεν μπορεί να καλύψει περισσότερο από το ένα τρίτο της επιφάνειας του σώματος.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Ο μπόξερ είναι ένας σχετικά εύκολος σκύλος. Η υπακοή και η προθυμία του να μάθει νέα πράγματα τον κάνουν ιδανικό μαθητή. Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο φιλικός και ακομπλεξάριστος σκύλος χρειάζεται συνεπή εκπαίδευση βασισμένη σε θετικά κίνητρα και ευγένεια. Η υπομονή και ο ήπιος χειρισμός θα είναι ο σωστός τρόπος για τον ιδανικό μπόξερ. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, καλό είναι να επιλέγετε ως ανταμοιβή αφυδατωμένο κρέας. Για παράδειγμα Εκπαιδευτικές λιχουδιές με γαλοπούλα για σκύλους Yoggies.

Ασθένειες των Μπόξερ

Καθώς αυτοί οι σκύλοι είναι σχεδόν τέλειοι σε πολλούς τομείς, δυστυχώς επηρεάζονται από πολλές διαφορετικές ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ιδιαίτερα των αρθρώσεων. Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες ράτσες, έχουν δυσπλασία αγκώνα και ισχίου. Ένα άλλο συχνό πρόβλημα υγείας είναι η σπονδυλαρθρίτιδα, δηλαδή μια εκφυλιστική νόσος των σπονδυλικών αρθρώσεων, η οποία συναντάται και σε νεαρά ζώα. Για αυτούς τους λόγους, τα σκυλιά αναπαραγωγής ελέγχονται προσεκτικά επί του παρόντος. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε προσοχή σε αυτό όταν επιλέγετε ένα κουτάβι και να επιλέξετε προσεκτικά έναν υπεύθυνο εκτροφέα. Ο Γερμανός μπόξερ τείνει επίσης να έχει καρκίνο και καρδιακές παθήσεις πιο συχνά.

Τι και πώς να ταΐζετε το Μπόξερ

Το Μπόξερ ανήκει σε μεσαίες έως μεγαλόσωμες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών, 4 έως 5 μερίδεςτην ημέρα
  • από 5 έως 7 μηνών, 3 φορές την ημέρα
  • από τον 7ο μήνα 2 φορές την ημέρα.

Τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά με αναπτυξιακές ή εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις μπορούν να βοηθηθούν συμπληρώνοντας το Υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά από εκχύλισμα μυδιών Yoggies.