Και πάλι… Και μόνο σε εκείνο το όμορφο χαλί! Φυσικά, ένα νέο κουτάβι μας φέρνει πολλή χαρά και χαμόγελα. Έρχεται όμως με μερικές προκλήσεις. Μια από τις μεγαλύτερες είναι το κουτάβι να μάθει να μην κατουράει στο σπίτι. Ναι, μιλάμε για εκείνες τις ανεπιθύμητες λακκουβίτσες που εμφανίζονται εδώ κι εκεί σε όλο το διαμέρισμα. Ωστόσο, μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι και σας έχουμε μια λύση.

Γιατί το κουτάβι μου κατουράει στο σπίτι;

 • Πρώτα απ’όλα, θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι φυσικό για το κουτάβι σας να διατηρεί το διαμέρισμα ή το σπίτι σας καθαρό. Επιπλέον, η ικανότητά του να συγκρατεί τα ούρα δεν αναπτύσσεται πλήρως μέχρι να γίνει αρκετών μηνών. Μέχρι τότε ουσιαστικά κάνει λακκούβες εντελώς ανεξέλεγκτα.
 • Επιπλέον, η διαδικασία της απομάθησης ούρησης σε ένα διαμέρισμα μπορεί να επηρεαστεί αρκετά (ειδικά σε ηλικιακά μεγαλύτερους σκύλους) από τις εμπειρίες των προηγούμενων ιδιοκτητών. Ένα κουτάβι ή ένας σκύλος πρέπει να συνηθίσει στο νέο του σπίτι και να μάθει πού είναι το σωστό μέρος για να κάνει την ανάγκη του.

Πώς δεν πρέπει να διδάξετε ένα κουτάβι να κατουράει;

 • Η εκμάθηση ενός κουταβιού στο να μην κατουράει στο σπίτι απαιτεί πολλή υπομονή, συνέπεια και θετική στάση. Ο πρώτος και πιο σημαντικός κανόνας είναι να μην τιμωρείτε ποτέ το κουτάβι σας για κακώσεις ή κατούρημα στο σπίτι. Η τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε φόβο, ο οποίος μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στην επιβράβευση της σωστής συμπεριφοράς.
 • Επίσης, ξεχάστε τους μύθους για το τρίψιμο της μουρίτσας ενός κουταβιού σε μια λακκούβα. Αυτή η μέθοδος δεν είναι μόνο απάνθρωπη, αλλά και αναποτελεσματική. Χωρίς λόγο, το κουτάβι αρχίζει να συνδέει την άσκηση με μια δυσάρεστη εμπειρία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Επιπλέον, καταστρέφετε τη σχέση σας με το κουτάβι ως τιμωρία.

Πώς πρέπει να εκπαιδεύσετε σωστά ένα κουτάβι να κατουράει;

 • Πρώτον, θα πρέπει να είστε δεκτικοί. Προσέξτε τα σήματα που σας ενημερώνουν ότι το κουτάβι πρέπει να βγει έξω. Μπορεί να ταραχτεί, να μυρίσει το έδαφος ή να πάει στην πόρτα. Με την έγκαιρη παρατήρηση και τη γρήγορη αντίδρασή σας, θα του διδάξετε σταδιακά ότι σε περίπτωση που θέλει να κατουρήσει πρέπει να βγει έξω.
 • Όταν το κουτάβι κατουρήσει έξω ή σε ένα μέρος που θέλετε, να είστε ενθουσιώδεις και να το επιβραβεύσετε με μία λιχουδιά. Έτσι, το κουτάβι θα καταλάβει ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι επιθυμητή. Απλά πρόσεχε! Θα πρέπει να δώσετε την ανταμοιβή αμέσως ώστε το κουτάβι να συσχετίσει σωστά τη συμπεριφορά του με τη θετική σας απάντηση.
 • Η καθιέρωση μιας ρουτίνας είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της επιτυχημένης εκμάθησης. Τα κουτάβια χρειάζονται πιο συχνές βόλτες, ειδικά μετά το φαγητό, το παιχνίδι ή το ξύπνημα. Οι σταθερές ώρες βοηθούν το κουτάβι να καταλάβει ότι το κατούρημά τους πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένα μέρη και στη συνέχεια επίσης σε συγκεκριμένες ώρες.
 • Με κάθε σωστό κατούρημα, μπορείτε επίσης να πείτε μια εντολή, π.χ. “κατούρημα, κατούρημα!”. Έτσι, το κουτάβι θα συσχετίσει το κατούρημα με τη λεκτική συνοδεία σας. Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο ειδικά σε περιπτώσεις που δεν έχετε πολύ χρόνο με έναν ενήλικο σκύλο και χρειάζεστε να κατουρήσει γρήγορα.

Γρήγορες συμβουλές:

 1. Ακολουθήστε μια τακτική ρουτίνα: Περπατήστε τον σκύλο σας αμέσως μετά το ξύπνημα, μετά το φαγητό και πριν πάτε για ύπνο. Έτσι θα καταλάβουν καλύτερα πότε είναι ώρα να βγουν έξω.
 2. Επιβραβεύστε αμέσως: Όταν το κουτάβι αφοδεύσει έξω, επιβραβεύστε το αμέσως με μια λιχουδιά και χάδια. Η θετική ανατροφοδότηση ενισχύει τη συμπεριφορά του.
 3. Χρησιμοποιήστε προφορική εντολή: Όταν το κουτάβι ουρήσει έξω, επαναλάβετε με ήρεμο τόνο τη λέξη που θα χρησιμοποιήσετε ως εντολή για την αφόδευση.
 4. Να είστε υπομονετικοί: Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβει το κουτάβι τι θέλετε από αυτό. Μην απογοητεύεστε και κάντε υπομονή.
 5. Αποφύγετε την τιμωρία: Ποτέ μην τιμωρείτε το κουτάβι σας επειδή κατούρησε στο σπίτι. Η τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο φόβο. Επιπλέον, δεν θα καταλάβει τι θέλετε από αυτόν.
 6. Παρακολουθήστε τα σήματα: Μάθετε να αναγνωρίζετε πότε το κουτάβι σας πρέπει να βγει έξω και να ανταποκριθεί γρήγορα στις ανάγκες του.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μάθει ένα κουτάβι να μην κατουράει στο σπίτι;

 • Η διαδικασία της εκπαίδευσης ενός κουταβιού μπορεί μερικές φορές να είναι μακρά και απαιτεί πολλή υπομονή από την πλευρά σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε κουτάβι μαθαίνει με τον δικό του ρυθμό και αυτό που λειτουργεί για ένα κουτάβι μπορεί να μην λειτουργεί απαραίτητα για ένα άλλο.
 • Εάν παραμείνετε συνεπείς στην προσέγγισή σας και παρέχετε στο κουτάβι σας πολλές ευκαιρίες να ανακουφιστεί έξω, τα ατυχήματα στο διαμέρισμα σταδιακά θα μειωθούν. Συνήθως μπορείτε να περιμένετε τα πρώτα σημάδια προόδου μέσα σε λίγες εβδομάδες.
 • Τα περισσότερα σκυλιά θα πρέπει να έχουν τον πλήρη έλεγχο της αφόδευσης σε ηλικία περίπου 4 έως 6 μηνών. Αυτήν την περίοδο, ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι ήδη σε θέση να κρατηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να δώσει ξεκάθαρα σήματα όταν πρέπει να βγει έξω.
 • Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι περιστασιακά ατυχήματα συμβαίνουνε ακόμη και όταν ο σκύλος σας είναι μεγαλύτερος. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι αγχωτικές καταστάσεις ή όταν αφήνετε το σκύλο σας πολύ ώρα χωρίς βόλτα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για ένα τέτοιο ατύχημα.

Εάν διαπιστώσετε ότι η διαδικασία εκμάθησης είναι στάσιμη ή κάνει βήματα πίσω, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Ένας εκπαιδευτής σκύλων ή κτηνίατρος, μπορεί να προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη.