Πηγή – Wikipedia: Η γαστρική στρέψη είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου σε σκύλους αμέσως μετά τον καρκίνο.

Αυτή η πάθηση προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους σκύλους (από την ηλικία των 5 ετών περίπου) μεσαίων και μεγάλων φυλών με βαθύ θώρακα και αποδυναμωμένους ιστούς. Η στρέψη του στομάχου ή η περιστροφή του συνδέεται στενά με τη διατροφή. Τα σκυλιά που τρέφονται μόνο μία φορά την ημέρα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στρέψης παρά τα σκυλιά που η ημερήσια μερίδα της τροφής τους χωρίζεται σε δύο ή περισσότερες δόσεις.

Εδώ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και η ποικιλία στην τροφή. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε παρακολουθώντας τα ιρλανδικά σέτερ έδειξε ότι τα σκυλιά που λάμβαναν μόνο έναν είδος τροφής διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο και πιθανότητα στρέψης του στομάχου από τα σκυλιά που λάμβαναν διαφορετικά είδη τροφής. Η αιτία στρέψης του στομάχου μπορεί επίσης να είναι και η διατροφή με κόκκους που παράγονται με τη μέθοδο εξώθησης. Όπου ο σκύλος καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των κόκκων. Εκείνοι διογκώνονται μέσα στο στομάχι του και αυξάνουν τον όγκο τους.

Εάν διαγνωστεί η γαστρική στρέψη, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν κτηνίατρο και να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, αυτό είναι συχνά αδύνατο λόγω της κατάστασης του προσβεβλημένου ζώου, και ως εκ τούτου ο σκύλος συχνά πεθαίνει. Η θνησιμότητα είναι πολύ υψηλή. Περίπου τα μισά από τα σκυλιά πεθαίνουν προτού να ξεκινήσει η θεραπεία και σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτά πεθαίνει τις πρώτες επτά ημέρες μετά τη διάγνωση. Από τα στατιστικά στοιχεία είναι γνωστό ότι το 60% όλων των περιπτώσεων λαμβάνουν χώρα τη νύχτα.

Οι Γερμανικοί Μολοσσοί παρουσιάζουν συχνότερα περιστατικά στρέψης. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς θα παρουσιάσουν στρέψη στομάχου. Σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτούς δεν θα επιβιώσει από την πάθηση αυτή. Οι γενετικές προδιαθέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη γαστρική στρέψη. Τα σκυλιά που έχουν πάθει γαστρική στρέψη ή εκείνα των οποίων οι γονείς έχουν υποστεί τη συγκεκριμένη πάθηση  δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή.

Η ακριβής αιτία της γαστρικής στρέψης δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πλήρως. Πιστεύεται ότι επηρεάζεται από τη διάταση του στομάχου λόγω της πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων τροφής, καθώς και από την εξασθένιση των ιστών λόγω ηλικίας, την ανάπτυξη αερίων στο στομάχι με επακόλουθη τη στρέψη, άλλη αιτία μπορεί να είναι η υπερβολική κίνηση μετά το φαγητό και η επακόλουθη αναστροφή του δονούμενου στομάχου.

Μια τυπική εκδήλωση γαστρικής στρέψης είναι ο έμετος, ο οποίος όμως δεν οδηγεί στο άδειασμα του περιεχομένου του στομάχου. Ο σκύλος βγάζει συνήθως μόνο μια μικρή ποσότητα υγρού αφρού. Αρχικά, τα σκυλιά δείχνουν ανησυχία, η οποία μετατρέπεται σε απάθεια. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυκλοφορία του αίματος δεν γίνεται σε αρμονία με το σώμα. Ως αποτέλεσμα της στρέψης του στομάχου. Τα μεγάλα αγγεία και ο σπλήνας περιστρέφονται, οπότε προκαλείται μεγάλη υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος αίματος. Συχνά εμφανίζονται οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού / αρρυθμίες.