Το «λυκόσκυλο», όπως λέγεται λαϊκά στη χώρα μας, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ράτσες και επίσης χωρίς αμφιβολία ο πιο δημοφιλής σκύλος υπηρεσίας. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο σκοπός της αναπαραγωγής ήταν ένας σκύλος που σχεδιάστηκε για να προστατεύει τα πρόβατα από μεγάλα αρπακτικά και να τα κυνηγάει. Η ικανότητα υπεράσπισης του κοπαδιού από αρκούδες ή λύγκα απαιτούσε τεράστιο σώμα, θάρρος, ευκινησία και ευφυΐα. Ο γερμανικός ποιμενικός οφείλει τη δημιουργία του στον καπετάνιο Max von Stephanitz, ο οποίος αγόρασε τον σκύλο Horanda στην έκθεση στη Φρανκφούρτη στις 8 Απριλίου 1899 και τον χρησιμοποίησε για περαιτέρω αναπαραγωγή. Ο Horanda ήταν πατέρας 53 γέννων. Ο κτηνοτρόφος, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει αυτή τη φυλή στην πιο αγνή δυνατή μορφή με μικρό αριθμό ζώων αναπαραγωγής, χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό την αιμομιξία (ενδογαμία), η οποία αποτέλεσε τη βάση ορισμένων προβλημάτων υγείας των γερμανικών ποιμενικών.

Χαρακτήρας

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι μια τυπική ράτσα υπηρεσίας. Αυτά τα σκυλιά είναι απόλυτα αφοσιωμένα στον αφέντη τους και την οικογένειά του και θα τον υπερασπιστούν σε κάθε περίσταση. Είναι κατάλληλοι οικογενειακοί σύντροφοι. Τείνει να είναι συγκρατημένος και να μην εμπιστεύεται τους ξένους. Ο ιδανικός γερμανικός ποιμενικός είναι ένας ισορροπημένος σκύλος με αυτοπεποίθηση και γερά νεύρα. Είναι εύκολος στο χειρισμό, υπάκουος και εργατικός. Συνήθως μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές συνθήκες. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ανήκουν μαζί με το κόλεϊ  στις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων. Είναι επίσης κατάλληλα για διάφορα αθλήματα σκύλων. Συνήθως τα πάει καλά με άλλα ζώα του νοικοκυριού, αλλά μπορεί να είναι επιθετικός απέναντι στα παράξενα σκυλιά. Οι Γερμανοί Ποιμενικοί είναι εξαιρετικοί φύλακες και θα αποτρέψουν αξιόπιστα έναν απρόσκλητο επισκέπτη με την εντυπωσιακή τους εμφάνιση.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Είναι ένας σκύλος για έναν πιο έμπειρο και με αυτοπεποίθηση ιδιοκτήτη που θα έχει αρκετό σεβασμό για τον σκύλο του. Διαφορετικά, ένας εκπρόσωπος αυτής της ράτσας μπορεί να έχει την τάση να κυριαρχεί και να προσπαθεί να πάρει το προβάδισμα στην αγέλη ανθρώπου-σκύλου. Έχει άριστη σχέση με τα «δικά του» παιδιά, άρα ταιριάζει και ως σκύλος οικογένειας. Ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει σίγουρα να έχει αρκετό χρόνο για να εκπαιδεύσει και να συνεργαστεί με τον Γερμανικό Ποιμενικό. Αυτός ο σκύλος πρέπει να απασχοληθεί λόγω της ευφυΐας του. Τα γονίδιά του τον προόρισαν επίσης να εργαστεί. Μπορεί επίσης να ζήσει έξω εάν έχει εξοπλισμένο χώρο με μονωμένο υπόστεγο και έχει επαρκή επαφή με τον ιδιοκτήτη του.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Ο Γερμανικός Ποιμενικός ανήκει στις μεγάλες υπηρεσιακές ράτσες. Το μυώδες σώμα έχει ορθογώνιο σχήμα, το κεφάλι είναι σφηνοειδές με καλά ανεπτυγμένα σαγόνια. Το μανιτάρι της μύτης πρέπει να είναι πάντα μαύρο. Το ζώο πρέπει να έχει ένα δάγκωμα ψαλιδιού. Ένα φαρδύ και καλά ανεπτυγμένο στήθος ακολουθείται από μια ελαφρά πτώση στην πλάτη, την οποία ακολουθεί μια κρεμασμένη ουρά. Ο αλβινισμός και η γενική έλλειψη χρωστικής στο χρώμα του είναι εντελώς ανεπιθύμητη. Η μη ισορροπημένος χαρακτήρας είναι επίσης ένα ελάττωμα αποκλεισμού. Επιτρέπεται πολύ μικρή διαφορά ακόμα και στο επιτρεπόμενο ύψος. Το χρώμα του τριχώματος πρέπει να είναι πάντα σκούρο, δηλαδή μαύρο με σημάδια, μόνο μαύρο ή γκρι του λύκου. Από το 2011 έχει αναγνωριστεί και η μακρυμάλλη παραλλαγή.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η ανατροφή ενός καλά ισορροπημένου Γερμανικού Ποιμενικού με ιδανικό ταμπεραμέντο απαιτεί συνέπεια και το σταθερό χέρι ενός ιδανικά έμπειρου ιδιοκτήτη ήδη από την ηλικία του κουταβιού. Ως πολύ έξυπνος σκύλος, μαθαίνει γρήγορα και εύκολα, του αρέσει να ακολουθεί εντολές, ειδικά αν μια σωστά εκτελεσμένη αντίδραση ανταμείβεται με έπαινο και κατάλληλη λιχουδιά. Αυτά τα σκυλιά δεν είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, επομένως εκτός από τις βέλτιστες λιχουδιές εκπαίδευσης με τη μορφή αποξηραμένου κρέατος, για παράδειγμα Εκπαιδευτικές λιχουδιές με γαλοπούλα για σκύλους Yoggies, κατάλληλα είναι και τα μπισκότα, για παράδειγμα Yoggies μπισκότα χωρίς γλουτένη με κοτόπουλο. Είναι τυπικά σκύλος υπηρεσίας από τη φύση του και τουλάχιστον η βασική εκπαίδευση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι από τη φύση του ένα σκυλί εμπιστοσύνης, επομένως η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική. Η παραμέληση αυτού του σταδίου ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε ένα επιθετικό σκύλο που θα δυσκολευτεί να ενταχθεί στην κοινωνία των ανθρώπων και των ζώων.

Ασθένειες των Γερμανικών Ποιμενικών

Δυστυχώς, η αρχική στενή ενδογαμία αντικατοπτρίστηκε στην αυξημένη συχνότητα πολλών κληρονομικών ασθενειών. Ο γερμανικός ποιμενικός κατέχει την αδιαμφισβήτητη πρώτη θέση στον κατάλογο των φυλών ως προς τον αριθμό τους. Οι απαραίτητες γενετικές εξετάσεις αυξάνουν το κόστος αναπαραγωγής κουταβιών. Συγκεκριμένα, έχει παθήσεις του κινητικού συστήματος – δυσπλασία των αρθρώσεων του αγκώνα και του ισχίου, που σε μεγαλύτερο βαθμό αποτελούν εμπόδιο στην αναπαραγωγή. Συναντάμε επίσης διαταραχές πήξης του αίματος, καρδιακά ελαττώματα, παγκρεατικές παθήσεις, επιληψία και καρκίνο. Διάφορες δερματικές ασθένειες εμφανίζονται συχνά στους Γερμανούς Ποιμενικούς. Είναι μια φυλή για την οποία πρέπει να αναμένεται υψηλότερο κόστος για κτηνιατρική φροντίδα.

Τι και πώς να ταΐζετε το Γερμανικό Ποιμενικό

Το Γερμανικό Ποιμενικό ανήκει σε μεγαλόσωμες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 5 μηνών, 4 έως 5 μερίδες την ημέρα
  • από 5 έως 8 μηνών, 3 φορές την ημέρα
  • από τον 8ο μήνα, 2 φορές την ημέρα

Αυτός ο σκύλος είναι επίσης μια από τις ράτσες με προδιάθεση να αναπτύξουν σύνδρομο γαστρικής διαστολής και στρέψης. Η πρόληψη αυτού του δυνητικά θανατηφόρου προβλήματος είναι η αυστηρή σίτιση μετά την άσκηση, δύο φορές την ημέρα, ακολουθούμενη από ανάπαυση τουλάχιστον μίας ώρας. Τα σκυλιά που αναπτύσσουν ασθένειες των αρθρώσεων, π.χ. DKK ή εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις, μπορούν να βοηθηθούν συμπληρώνοντας το σιτηρέσιο το Υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά από εκχύλισμα μυδιών Yoggies.