Ανήκει στην ομάδα μολοσσών, καθώς και, για παράδειγμα, mops, μαστίφ, κανέ κορσο ή ντόγκ ντε μπορντό. Αλλά αυτή η πλέον κοινωνική φυλή έχει ένα πολύ πιο σκοτεινό παρελθόν στην ιστορία της – οι πρόγονοί της εκτράφηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην Αγγλία για ταυρομαχίες. Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, μετά την απαγόρευση αυτών των ταυρομαχίων το 1835, οι πρόγονοι των σημερινών γαλλικών μπουλντόγκ ήρθαν στη Γαλλία με εργάτες να εγκαταλείπουν την Αγγλία πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Εδώ, με επακόλουθη διασταύρωση με διαφορετικές, όχι πλήρως τεκμηριωμένες ράτσες, δημιουργήθηκε η σημερινή μορφή της φυλής. Η πρώτη ένωση Γάλλων εκτροφέων μπουλντόγκ ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1880. Είναι λοιπόν μια σχετικά νέα ράτσα από ιστορική άποψη.

Χαρακτήρας

Είναι ένα εύθυμο, παιχνιδιάρικο και έξυπνο σκυλί. Τους αρέσει να αγκαλιάζουν και να αγαπούν τα παιδιά. Είναι πολύ κοινωνικά και χάρη στην απουσία του κυνηγετικού ενστίκτου τα πάνε καλά με άλλα ζώα. Μεταξύ των προγόνων του υπήρχαν τεριέ, γι’ αυτό είναι πεισματάρης και του αρέσει να υποστηρίζει τη γνώμη του. Είναι φιλικός ακόμα και με άτομα που δεν γνωρίζει. Αγαπά την οικογένειά του χωρίς όρους.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Το γαλλικό μπουλντόγκ ταιριάζει τέλεια σε ένα διαμέρισμα πόλης. Είναι ιδανικός πρώτος σκύλος για άτομο χωρίς εμπειρία. Μια εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών. Είναι επίσης κατάλληλη ράτσα για μεγαλύτερο άτομο. Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται για ένα γαλλικό μπουλντόγκ θα πρέπει να γνωρίζουν τις φυσικές του δυνατότητες και ανάγκες. Το κοντό πρόσωπο δυσκολεύει την αναπνοή, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για το μπουλντόγκ να ανεχθεί το σωματικό στρες και τις υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Κατά την αγορά αυτής της φυλής, λόγω της προδιάθεσης για πολλές ασθένειες, πρέπει να ληφθούν υπόψη πιθανά υψηλότερα έξοδα για κτηνιατρική φροντίδα.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το τυπικό γαλλικό μπουλντόγκ είναι ένα μικρότερο, κοντόχοντρο, μυώδες σκυλί με συμπαγή εμφάνιση. Το σχήμα του κεφαλιού και του προσώπου το τοποθετούν αναμφισβήτητα ανάμεσα στους μολοσσούς. Το κεφάλι είναι μεγάλο, με κοντή μύτη. Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα μεγάλα, ελαφρώς προεξέχοντα μάτια από την κόγχη των ματιών. Τα μεγάλα αυτιά που μοιάζουν με νυχτερίδες είναι εντυπωσιακά. Το κοντό, γυαλιστερό τρίχωμα δεν έχει υπόστρωμα. Έρχεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, από κρεμ, ελαφάκι, μπριντλέ έως ασπρόμαυρο. 

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Το γαλλικό μπουλντόγκ είναι ένα από τα πιο εύκολα εκπαιδεύσιμα σκυλιά. Αυτά τα σκυλιά πρέπει να εκπαιδεύονται με ευαισθησία, αγάπη, αλλά με συνέπεια. Το πείσμα που είναι εγγενές σε όλες τις ράτσες μπουλντόγκ απαιτεί συνέπεια στην εκπαίδευση. Τα μπουλντόγκ είναι πολύ ευρηματικά και, χάρη στην ευφυΐα τους, μπορούν πολύ καλά και διακριτικά να επιβάλουν αυτό που θέλουν. Για την ανάπτυξη μιας ιδανικής σχέσης μεταξύ του ιδιοκτήτη και του σκύλου του, καλό είναι να εστιάσετε στα θετικά κίνητρα και όχι στη χρήση τιμωριών κατά την εκτροφή και την εκπαίδευση ενός γαλλικού μπουλντόγκ. Δίνουμε προτεραιότητα σε σύντομες ασκήσεις με διαλείμματα, γιατί το μπουλντόγκ μερικές φορές δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω των σημαντικών τάσεων του προς την παχυσαρκία, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιεί πραγματικά μικρές και χαμηλής ενέργειας λιχουδιές κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Για παράδειγμα, οι λιχουδιές εκπαίδευσης γαλοπούλας Yoggies είναι ιδανικές. 

Ασθένειες των Γαλλικών μπουλντόγκ

Αυτή η ράτσα συνήθως δεν ανήκει στους λίγους άρρωστους. Το γαλλικό μπουλντόγκ έχει προδιάθεση για πολλές ασθένειες και λίγα από αυτά δεν θα συναντήσουν μερικές από αυτές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το γαλλικό μπουλντόγκ ανήκει στις λεγόμενες βραχυκεφαλικές ράτσες, δηλαδή σε αυτές με πιο κοντή μύτη. Αυτή η σκόπιμα εκτρεφόμενη ανωμαλία τον προδιαθέτει στην ανάπτυξη του λεγόμενου βραχυκεφαλικού συνδρόμου. Οι αλλοιωμένες ανατομικές συνθήκες στην περιοχή του ανώτερου αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος προκαλούν δια βίου αναπνευστικές δυσκολίες σε ορισμένα μπουλντόγκ. Μπορεί να χρειαστεί δύσκολη και δαπανηρή χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωσή τους. Επιπλέον, συναντάμε συχνά ατοπική δερματίτιδα, τροφικές αλλεργίες και άλλα δερματικά προβλήματα με αυτά. Οι παθήσεις των αυτιών και των ματιών είναι συχνές. Επιπλέον, λόγω των αναλογιών μεγέθους των κουταβιών που γεννιούνται, τείνουν να έχουν προβλήματα με τις γεννήσεις. Ένα σχετικά μεγάλο μέρος τους καταλήγει σε καισαρική τομή. Από ορθοπεδικά προβλήματα, εξάρθρωση της επιγονατίδας ή ασθένειες των μεσοσπονδύλιων δίσκων εμφανίζονται συχνότερα στα μπουλντόγκ. Επίσης αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα με την εμφάνιση λίθων στο ουροποιητικό σύστημα.

Τι και πώς να ταΐζετε το γαλλικό μπουλντόγκ

Το γαλλικό μπουλντόγκ ανήκει σε μικρές έως μεσαίες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών 4 μερίδες τροφής την ημέρα
  • από 4 έως 6 μηνών 3 φορές την ημέρα
  • από τον 7ο μήνα 2 φορές την ημέρα

Η τάση του για υπερβολικό βάρος απαιτεί πολύ προσεκτική σίτιση. Λόγω των προδιαθέσεων για τροφικές αλλεργίες και μετεωρισμό, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρεθεί η ιδανική τροφή για έναν συγκεκριμένο σκύλο. Όσον αφορά τη σύνθεση, οι κόκκοι Yoggies με αρνί και λευκό ψάρι ή Yoggies με κατσικίσιο κρέας και λαχανικά ψυχρής έκθλιψης θα μπορούσαν να ταιριάζουν στο γαλλικό μπουλντόγκ. Συνιστάται να προσθέτετε τακτικά προβιοτικά και πρεβιοτικά, μπορεί και τρεις φορές το χρόνο. Σε περίπτωση ορθοπεδικών προβλημάτων, καλό είναι να προσθέσετε συμπληρώματα διατροφής στην τροφή – Yoggies για υγιείς αρθρώσεις σκύλου με προβιοτικά.