Αυτή η πολύ δημοφιλής φυλή έχει τις ρίζες της στην Κίνα, όπου εκτράφηκε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Μόνο ο αυτοκράτορας και οι εξαιρετικά προνομιούχοι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν τον παγκ εκεί. Γύρω στο 1500, οι παγκ μεταφέρθηκαν στην Ολλανδία με πλοία της εταιρείας East India και έγιναν τα αγαπημένα σκυλιά των πλούσιων εκεί. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, τα παγκ γιόρτασαν τη μεγάλη τους επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία. Το χαριτωμένο, παιδικό του πρόσωπο έχει εξασφαλίσει την τρέχουσα δημοτικότητά του σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η υπαγωγή του σε ράτσες με κοντό πρόσωπο και η ευαισθησία στην εμφάνιση του λεγόμενου βραχυκεφαλικού συνδρόμου θα πρέπει να είναι η αιτία αυστηρότερων μέτρων και προσεκτικής επιλογής των αναπαραγωγικών σκύλων στην εκτροφή των παγκ .

Χαρακτήρας

Τα παγκ είναι πολύ ωραία και χαρούμενα σκυλιά. Είναι ευγενικοί, ήρεμοι, πολύ φιλικοί και εντελώς ανενόχλητοι. Η επιθετικότητα τους είναι εντελώς ξένη. Τα παγκ είναι πολύ παιχνιδιάρικα και λατρεύουν να επιδεικνύονται. Αγαπούν τους ανθρώπους και ακολουθούν τον ιδιοκτήτη τους όπου κι αν πάει. Παρά τον εμπιστευτικό του χαρακτήρα, η σχέση του με τους Μολοσσούς δεν τον αφήνει να εκφοβιστεί. Του παγκ αρέσει να απολαμβάνει την ηρεμία στον καναπέ με τον ιδιοκτήτη του, από την άλλη, απολαμβάνει μια βόλτα έξω με μεγάλη ενέργεια. Αλλά τείνουν επίσης να είναι μεγάλες προσωπικότητες που μπορεί να είναι αρκετά πεισματάρες.

Σε ποιους είναι κατάλληλο;

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για έναν αρχάριο ιδιοκτήτη. Το παγκ είναι υπάκουο και εύκολο στο χειρισμό. Θα είναι επίσης ένας ιδανικός οικογενειακός σκύλος. Είναι κατάλληλο για άτομο που μπορεί να περνά τον περισσότερο χρόνο του παρέα με τον σκύλο του. Τα παγκ δεν ανέχονται καλά τον χωρισμό, επομένως δεν είναι κατάλληλα για κάποιον που είναι στη δουλειά όλη μέρα. Δεν απαιτεί όμως μεγάλες βόλτες και εντατική κίνηση, επομένως είναι κατάλληλο και για ηλικιωμένο άτομο. Η γούνα του που βγαίνει θα απαιτήσει κάποια φροντίδα, δηλαδή τακτικό χτένισμα. Τα πάει καλά με άλλα ζώα. Είναι ξεκάθαρα σκύλος για διαμέρισμα και ζωή σε στενή επαφή με άνθρωπο. Δεν είναι κατάλληλο ως σκύλος φύλακας, αν γαβγίζει όταν έρθει σε επαφή με έναν άγνωστο, είναι περισσότερο καλωσόρισμα παρά προειδοποίηση εισβολέα.

Βασικές πληροφορίες για τη φυλή

Το παγκ έχει μια ευδιάκριτα συμπαγή δομή σώματος. Το πλαίσιο του σώματος είναι σχεδόν τετράγωνο, το μήκος των ποδιών πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το μήκος του σώματος. Λόγω του μεγέθους του, το κεφάλι δίνει μια αρκετά μεγάλη εντύπωση. Το πρόσωπο είναι επίπεδο με μεγάλα, ορθάνοιχτα ρουθούνια. Παλαιότερα, η πιο κοντή μύτη θεωρούνταν ιδανική, λόγω των πολλών προβλημάτων υγείας που φέρνει μαζί της, αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχετικές βλεφαρίδες δέρματος στο πρόσωπο, οι οποίες θα πρέπει να είναι μάλλον μικρότερες. Τα αυτιά κοντά στο κεφάλι πρέπει να δείχνουν προς τα εμπρός με τις άκρες. Το τρίχωμα είναι κοντό, απαλό και λείο. Το παγκ πρέπει να είναι μονόχρωμο, με τέσσερις αποχρώσεις – μαύρο, ασημί γκρι, κρεμ και βερίκοκο. Ο χαρακτηριστικός μαύρος χρωματισμός είναι στο μέτωπο και το πρόσωπο, με ευδιάκριτα και όσο το δυνατόν μαύρα σημάδια.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η εκπαίδευση του παγκ πρέπει να διεξάγεται με ήπιο, φιλικό τόνο. Αλλά όπως και με άλλες φυλές, χρειάζεται συνέπεια. Οι σωματικές τιμωρίες για ανυπακοή μπορούν να αφήσουν αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό του και θα πρέπει να εξαλειφθούν εντελώς κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το παγκ καταλαβαίνει πολύ καλά τον τόνο της φωνής του ιδιοκτήτη του. Έχει την τάση να είναι πεισματάρης και επιμένει μέχρι να το πάρει. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται λιχουδιές με λίγες θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ιδανικά πολύ μικρά κομμάτια αποξηραμένου κρέατος, για παράδειγμα Εκπαιδευτικές λιχουδιές με γαλοπούλα για σκύλους Yoggies.

Ασθένειες των Παγκ

Τα παγκ έχουν προδιάθεση για τα πιο σοβαρά και συχνά δια βίου προβλήματα υγείας, επειδή ανήκουν σε ράτσες με κοντό πρόσωπο. Το λεγόμενο Το βραχυκεφαλικό σύνδρομο που προκύπτει από ένα κοντό ρινικό τμήμα και επίσης από διαφορετικό σχηματισμό της άνω και κάτω γνάθου είναι η αιτία των συχνά δια βίου αναπνευστικών δυσκολιών διαφόρων βαθμών. Σε πολλές περιπτώσεις, η χειρουργική διόρθωση της μαλακής υπερώας και άλλων δομών του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας βιώσιμης ποιότητας ζωής. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται μαζικές εκστρατείες για τον περιορισμό της αναπαραγωγής φυλών με κοντό πρόσωπο σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου.

Το συντομότερο δυνατό μέρος της μύτης ήταν ο κύριος στόχος της αναπαραγωγής. Ο σκύλος έχει τότε ένα παιδικό πρόσωπο, γεγονός που αυξάνει την ελκυστικότητά του για ορισμένους μελλοντικούς ιδιοκτήτες. Επί του παρόντος, οι στόχοι αναπαραγωγής των υπεύθυνων κτηνοτρόφων ήδη απομακρύνονται από αυτήν την κατεύθυνση. Πριν αγοράσετε ένα κουτάβι παγκ, είναι επομένως πολύ σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά έναν εκτροφέα και να ελέγξετε την εκτροφή του με έναν σύμβουλο εκτροφής ή σε μια λέσχη εκτροφέων. Η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων σε ένα κουτάβι αυτής της ράτσας με πιθανά προβλήματα υγείας αγοράζοντας το από μια μη επαληθευμένη πηγή, όπως ένας “εκτροφέας”, μπορεί να σημαίνει πολλαπλάσιο κόστος για την κτηνιατρική φροντίδα στο μέλλον.

Τι και πώς να ταΐζετε το Παγκ

Το Παγκ ανήκει σε μικρές έως μεσαίες ράτσες. Για την κατάλληλη ανάπτυξη του συνιστούμε:

  • μετά από απογαλακτισμό μεταξύ 2 και 3 μηνών, 4 έως 5 μερίδες την ημέρα
  • από 4 έως 6 μηνών, 3 φορές την ημέρα
  • από 6 μηνών, 2 ​​φορές την ημέρα

Η διατροφή ενός Παγκ πρέπει να βασίζεται σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας με χαμηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά. Αυτοί οι σκύλοι, με συνήθως λιγότερη φυσική δραστηριότητα, τείνουν να αναπτύσσουν παχυσαρκία. Κατάλληλοι κόκκοι μονοπρωτεΐνης Yoggies με κατσικίσιο κρέας και λαχανικά ή Κόκκοι με κρέας γαλοπούλας και κεχρί σε μορφή μίνι κόκκων.